web analytics

(12) NLP Metaprogramma’s: samenvatting motievatiefactoren

Ondertussen heb ik een aparte bladzijde gemaakt waarop alle NLP Metaprogramma’s overzichtelijk op een rijtje staan. De voltooide stukken hebben een link.

De laatste stukken gingen over de

Motivatiefactoren

  1. Waarden, doelwaarden en bestaande waarden
  2. Motieven, invloed, waardering en resultaatgerichtheid
  3. Richting, weg van en naartoe
  4. Referentiekader, interne of externe referentie
  5. Planningstijl, opties en procedures

Wat zijn de manieren waarop iemand gemotiveerd wordt of zichzelf motiveert om de dingen te doen zoals hij ze doet.

Een ervaren NLP-er heeft minstens zes uur nodig om iemand te ondervragen en te observeren in verschillende situaties om de voorkeuren van alle Metaprogramma’s naar boven te halen. Je hebt je eigen filters en je eigen Metaprogramma’s. Dus als je iemand observeert of ondervraagt moet je je bewust zijn van je eigen Metaprogramma’s, voordat je met die van een ander aan de slag gaat. Echt objectief zijn, is heel lastig. Daarbij komt dat als iemand ergens over vertelt, hij dat op een heel andere manier kan doen dan wanneer hij in de situatie zit. Gelukkig hebben we Identity Compass, dat we gebruiken om NLP Metaprogramma’s heel snel naar boven te halen op een objectieve manier (de computer) en om de combinaties te interpreteren. Tijdens een van de vakantieworkshops gaan we daarop in!

Het is niet altijd nodig om alle Metaprogramma’s op een rijtje te hebben. Als je een auto wilt verkopen zijn twee of drie voldoende maar als je iemand zoekt voor een bepaalde job dan is het toch wel goed om overal rekening mee te houden. Tijdens een coaching weet ik door woordgebruik, gebaren en andere signalen heel snel welke NLP Metaprogramma’s ik aan moet spreken om cliënt snel een stap verder te krijgen.

Niet iedereen laat hier reacties achter, hoewel ik het erg leuk vind als je dat gedaan hebt. Zaterdag zat ik met Loes vS. te kletsen over dit blog en die vond het geweldig dat ik van plan ben om, als de hele serie af is, die als .pdf bestand beschikbaar te stellen. Ik zal er een klein bedrag voor vragen, waar ik weer m’n 30-30-30-10 principe op los kan laten. 30% Investeren, 30% sparen, 30% beloning voor mezelf en 10% weggeven aan een goed doel. Als ik in dit tempo doorga met publiceren is het eind augustus wel zover.

De volgende serie gaat over de NLP Metaprogramma’s: Motivatieverwerking. Als je dan gemotiveerd bent, hoe breng je dat dan in de praktijk naar buiten.

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën