Een van de eerste NLP lessen: Rapport
Een van de eerste NLP technieken die je leert als je een NLP opleiding doet, is het maken van ‘rapport’ (spreek uit op z’n Frans, dus zonder de t uit te spreken). Je kunt het ook afstemmen noemen, levelen, op één lijn zitten. Spiegelen wordt ook wel eens gebruikt in verkooptrainingen, maar het is eigenlijk heel irritant als je iemand spiegelt.
Een goeie NLP-er maakt heel subtiel en onopvallend rapport, de ander merkt het niet bewust. Rapport maken is het nadoen van die ander, zodat je snel contact hebt en die ander zich begrepen en veilig voelt. Zoals het zo keurig in de woordenlijst is gedefinieerd: het tot stand brengen van vertrouwen, harmonie en samenwerking in een relatie.
Rapport maken doe je vaak van nature
Let maar eens op mensen die samen met de armen om elkaars schouder heen wandelen. Snelwandelaars nemen elkaars ritme over. Je houdt toch vaak rekening met de gelegenheid waar je naar toe gaat, de mensen die je gaat ontmoeten, door de kleren die je ’s morgens aantrekt. Draagt m’n klant een pak, dan trek ik ook een keurig pak aan. Ken ik de omgeving waar ik naar toe ga niet, dan trek ik een keurig pak aan met een sportieve blouse eronder. Kan ik altijd m’n jasje uittrekken als m’n relatie geen pak aan heeft. Dat zijn allemaal vormen van onbewust rapport maken. Een NLP Practitioner leert om dat bewust te doen. Bewust en subtiel.
Subtiel rapport maak je door bewegingen en gebaren pas later na te doen, door ze gedeeltelijk na te doen of door ze met een ander lichaamsdeel na te doen. Als iemand met gekruiste benen zit, wat ik niet comfortabel vind, dan kruis ik m’n vingers. Maakt iemand weidse gebaren met z’n armen, dan maak ik ‘weidse’ gebaren met m’n vingers. De aandacht die je iemand geeft als je observeert, is al de helft van het opbouwen van rapport. Soms observeer ik alleen maar en ga dan later, als we niet meer samen zijn, in rapport. Dan kan ik uitgebreid oefenen om met diegene in rapport te zijn. De volgende keer kan ik dat dan onopvallend toepassen en me beter concentreren op bijvoorbeeld de inhoud van het gesprek.
Je kunt rapport maken met iemand door je zintuigen te gebruiken. Je kan dingen die je kunt zien, horen en voelen nadoen.
Lichaamshouding en bewegingen zien
Wat zie je aan iemand, welke gebaren kun je onopvallend nadoen, kun je de lichaamshouding nadoen, leunt iemand meer de ene kant op of de andere? Hoe houdt hij zijn hoofd? Hoe beweegt hij zijn hoofd als hij praat? Hoe verdeelt hij zijn gewicht als hij staat? Hoe loopt hij?
Het gezicht van iemand geeft enorme mogelijkheden om rapport mee te maken. Volgens mij zitten er meer dan 70 spieren in je gezicht die op verschillende manieren bewegen. Hoe knippert hij met z’n ogen? Hoe fronst hij zijn voorhoofd, lachrimpels, neusvleugels, de bewegingen van de mond en ga zo maar door. Een mensengezicht beweegt!
Ga er maar eens mee aan de slag als je dat leuk vind en let op het effect. Soms werkt het al na een paar seconden. In het volgende stuk over rapport zal ik uitleggen hoe je rapport kunt maken met dingen die je van iemand kunt horen.
Andere artikelen over rapport:
Ik studeer aan Hogeschoel de Kempel (PABO) en ik moet zeggen dat ik veel heb gehad aan jullie website!!! Dankje
Veel plezier ermee! Leuk dat je er veel aan hebt.
[…] NLP rapport horen […]
[…] Een van de eerste NLP lessen: Rapport Tags: NLP, rapport […]
[…] Een van de eerste NLP lessen: Rapport Tags: NLP, rapport […]
[…] Het iets uitgebreidere artikel over NLP Rapport kan je lezen op NLP mij. […]