web analytics

(11) NLP Metaprogramma’s: Planningstijl (motivatiefactoren)

Het NLP Metaprogramma Planningstijl zegt iets over waarom mensen op een bepaalde manier handelen of dingen doen. Het laat zien dat sommige mensen eerder in opties en keuzemogelijkheden denken, terwijl anderen gebruikmaken van bestaande manieren om een bepaalde taak uit te voeren. Beide voorkeuren zijn belangrijk en waardevol in een team. Maar ze kunnen ook een bron van conflict vormen, als teamleden de verschillende planningstijlen niet als aanvullend zien.

Opties
Als je Opties als voorkeur hebt, dan ben je gemotiveerd om nieuwe oplossingen te vinden en om te experimenteren met alternatieven als je daar de kans voor krijgt. Je vraagt: “Op welke andere manieren zou het kunnen werken?” Geef je ze een proces dat honderd procent succes belooft, dan poetsen ze het nòg meer op. Beslissingen betekenen vaak beperkingen. Opties-mensen nemen niet graag beslissingen (dan zijn de opties weg) en als ze ook nog eens van het Reactieve type (komt bij motievatieverwerking aan de orde) zijn, gaan ze beslissingen uit de weg. Ze ontwijken of negeren regels en ze zoeken naar alternatieven voor de routine. Mensen met deze voorkeur kun je motiveren door ze opties te geven, keuzemogelijkheden, alternatieven en kansen. Ze kunnen wel heel goed procedures bedenken die anderen moeten volgen.

Stel dat je een offerte schrijft voor iemand die opties nodig heeft dan stel je voor dat de training uit 5 modules bestaat waaruit hij er 3 kan kiezen.

Procedures
Als je Procedures als voorkeur hebt, dan zoek je naar ‘de juiste manier’ en naar beproefde procedures. Je vraagt: “Wat moet ik doen?” Je referentiekader: het noodzakelijke doen. Proceduremensen volgen graag de officiële paden en bestaande structuren. Ze beslissen gemakkelijk, elk genomen besluit is een opluchting. Hebben ze eenmaal gevonden hoe iets werkt, dan keren ze daar altijd naar terug. Vraagt iemand hen de ‘regels’ te overtreden, dan raken ze geïrriteerd of verward. “Waarom zou ik regels overtreden die duidelijk werken?” Zijn er geen beproefde procedures en processen voorhanden dan worden ze hulpeloos. Ze vinden het moeilijk om zelf procedures te ontwikkelen. Ze houden ervan een bepaalde werkwijze opgedragen te krijgen en die te volgen.

Stel dat je een offerte schrijft voor iemand die procedures nodig heeft dan schrijf je dat de training uit 3 modules bestaat die in een bepaalde volgorde gevolgd moeten worden.

Je hebt nu 8 NLP Metaprogramma’s doorgelezen en misschien al geobserveerd in de mensen om je heen. Er volgen er nog 12 en ik beschrijf nog de successtrategie, een combinatie van verschillende NLP Metaprogramma’s. Die combinaties van Metaprogramma’s zijn heel belangrijk. Daaruit kun je veel informatie over iemand halen, en dan weet je weer ietsje beter wat die ander nodig heeft om beter te kunnen functioneren.

In het volgende stuk zal ik de NLP Metaprogramma’s die ik al beschreven heb, kort samenvatten.

2 Reacties to “(11) NLP Metaprogramma’s: Planningstijl (motivatiefactoren)”

  • NLP METAPROGRAMMA’S: PLANNINGSTIJL | RaVisie Blog:

    […] iets uitgebreidere artikel over NLP leren visualiseren kan je lezen op NLP mij. This entry was posted in Blog, Zonder categorie. Bookmark the permalink. ← NLP […]

  • NLP METAPROGRAMMA’S: PLANNINGSTIJL | RaVisie Blog:

    […] Het iets uitgebreidere artikel over NLP Metaprogramma’s Planningstijl kan je lezen op NLP mij. […]

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën