web analytics

(9) NLP Metaprogramma’s: Richting (motivatiefactoren)

Het NLP Metaprogramma ‘Richting’ bestaat uit twee onderverdelingen: ‘Weg van’ en ‘Naartoe’. Mensen richten hun aandacht op potentiële problemen, òf op de doelen die ze willen bereiken. Het zijn eigenlijk twee kanten van dezelfde medaille: iemand kan naar een doel toe bewegen, of van een probleem weg bewegen (en is daardoor onderweg naar een doel). Soms wordt het verlangen om een zeker punt te bereiken veroorzaakt door een nog sterker verlangen om de huidige situatie te veranderen. Omgekeerd kan achter de wil om een probleem op te lossen, de wens liggen om een bepaald doel te bereiken. Is het kitten weg van of gaat ze naar toe?

Weg van
Ben je ‘weg van’ dan doe je alles om alle mogelijke soorten problemen te voorkomen. Je hebt een ontwijkingstrategie, je ontwijkt problemen of moeilijkheden liever, je richt je aandacht op dingen waarvan je niet wilt dat ze gebeuren. Je kan deze voorkeur, je voorzichtigheid, positief gebruiken om hoge kwaliteit te leveren, om op een veilige manier door te gaan en dan ben je zeer betrouwbaar. Je kan goed samenwerken met je ‘naartoe’-collega’s als je begrip hebt voor elkaars verschillen. Je motiveert jezelf door rekening te houden met negatieve consequenties.

Naartoe
Ben je ‘naartoe’ dan beweeg je je naar een bepaald doel toe. Het verleden laat je snel achter je, je richt je op je taken en de doelen die je wilt bereiken. In extreme situaties kan dat betekenen dat je zo ‘doelgericht’ bent dat je problemen over het hoofd ziet. De aantrekkelijkheid van je doelen behalen motiveert je.

Sommige mensen hebben een sterke voorkeur voor het ene of het andere. Er zijn ook mensen die makkelijk schakelen, flexibel hierin zijn. Die weten wanneer ze beter aan eventuele problemen kunnen denken of wanneer ze ervoor gaan, en wat ze op hun pad tegenkomen aan problemen wel oplossen.

Elk team, elke groep mensen die eenzelfde doel willen bereiken of samenwerken, hebben minstens één iemand nodig die ‘weg van’ is.

Ik ben ‘naartoe’ en hij is ‘weg van’ (mij :-). Dat betekent dat als we iets ondernemen ik meteen het eindresultaat zie en dan ben ik daar ook helemaal enthousiast over. Hij weet gelijk hoeveel werk er wel aan vast zit, vraagt zich af hoe we die problemen die we zullen tegenkomen gaan oplossen. Kun je je voorstellen dat, toen we ons niet bewust waren van deze NLP Metaprogramma’s, hij mij wel eens roekeloos vond en ik me vaak geremd voelde? Tegenwoordig hebben we samen een positief en realistisch beeld, en dat voelt goed.

Het volgende stuk gaat over het NLP Metaprogramma ‘Referentiekader‘. Heb je een intern of een extern referentiekader. Weet je zelf of iets OK is of moet iemand jou dat vertellen. Heb je feedback nodig of niet?

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën