web analytics

(10) NLP Metaprogramma’s: Referentiekaders (motivatiefactoren)

Dit NLP Metaprogramma heeft te maken met de manier waarop je het resultaat van je inspanningen beoordeelt. Sommige mensen hebben een innerlijk weten over wat ze goed of slecht hebben gedaan, terwijl anderen feedback van buitenaf nodig hebben. Deze verschillende manieren van denken kunnen leiden tot misverstanden, bijvoorbeeld als een manager met een interne referentie zijn werknemer nooit prijst (“Hij weet zelf wel dat hij goed werk doet!”). De werknemer raakt gefrustreerd, als hij een externe referentie heeft en feedback nodig heeft.

Interne Referentie

Als je een interne referentie hebt dan weet je gewoon of je iets goed of niet zo goed hebt gedaan. Je vertrouwt op je eigen innerlijke referentiekader. Je verzamelt informatie en beslist intu├»tief. Je zegt dan: “Ik had zo’n gevoel dat…”, of: “Ik wist het gewoon”. Je beslist zelfstandig; je weet vanuit jezelf wat juist is. Het is moeilijk je over te halen om je mening te veranderen. Je bent minder gevoelig voor lof of kritiek. Je gebruikt dat eerder om te beoordelen of de ander het onderwerp goed begrijpt.

Iemand met een interne referentie zit vaak rechtop, zelfverzekerd, maakt gebaren die naar zichzelf wijzen of uit zichzelf komen.

Externe Referentie

Als je een externe referentie hebt en je moet een beslissing nemen, dan sta je open voor andere meningen. Je wilt weten wat anderen denken. “Iemand moet ’t me zeggen”, of: “Ik werd gewaardeerd”. Om te kunnen evalueren, heb je informatie van buitenaf nodig. Je wilt weten wat anderen van je denken. Je bent gevoelig voor positief commentaar of kritiek. Mensen met een sterke externe referentie hebben informatie van buitenaf nodig om te weten waar ze staan. Hierdoor zijn ze minder autonoom.

Iemand met een externe referentie zit vaak voorover gebogen naar de ander, hij let op de reacties van de ander. Ook in zijn gezichtsuitdrukking kun je zien dat hij de mening van de ander wil horen.

Shelle Rose Charvet in: “Words that change minds” schrijft dat 20% van de mensen flexibel is, dat die makkelijk kunnen schakelen tussen interne en externe referentie. Ik geloof dat dat meer is en afhankelijk van de context. Ik heb een voorkeur voor interne referentie. Ik weet wel of iets OK is en of ik het goed doe. Maar toen we het weekend in Londen drie dagen een nieuwe techniek leerden, had ik een externe referentie en feedback nodig. Doe ik het goed zo? Een complimentje van de trainer en feedback van degene die ik aan het behandelen was waren noodzakelijk. De interne referentie over dat onderwerp ga ik opbouwen door veel te oefenen en veel feedback van m’n klanten te vragen.

De feedback van de klant is zo belangrijk, dat ik m’n externe referentiekanaal open hou als ik met iemand aan het werk ben. Als ik coach of NLP werk doe met iemand is die externe referentie: “Wat vindt die ander ervan?” cruciaal voor de volgende stap in het proces.

Het volgende NLP Metaprogramma gaat over je Planningstijl. Is je voorkeur Opties of is je voorkeur Procedures?

3 Reacties to “(10) NLP Metaprogramma’s: Referentiekaders (motivatiefactoren)”

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorie├źn