web analytics

NLP rapport horen

In het vorige stuk over rapport heb ik verteld wat rapport maken betekent en welke effecten dat kan hebben op je gesprekspartner. Je kunt rapport maken met iemand door de dingen die je ziet, hoort of voelt subtiel na te doen, waardoor je snel contact maakt met iemand. Deze keer beschrijf ik de dingen die je kunt horen en waar je rapport mee maakt door het gebruik van je stem aan te passen aan die ander.


Je kunt letten op toon, tempo, volume, timbre en intonatie. Praat de ander snel en hoog of juist laag en langzaam. Legt hij de nadruk op bepaalde woorden. Gebruikt iemand veel klanken? Praat hij diep vanuit zijn buik of hoor je neusklanken? Let eens op de rijkdom van een stem.

In openbare of drukke gelegenheden kan je oefenen om naar deze kwaliteiten van een stem te leren luisteren. Als je zo ver van een paar mensen afzit dat je niet kunt verstaan wat ze zeggen maar wel kunt horen dat er gepraat wordt, zul je snel de verschillen ontdekken.

Rapport maken met de ademhaling kun je vaak zien (meebewegen van het lichaam bij in- en uitademen) en soms kun je het ook horen. In het spreektempo van iemand kun je ook de ademhaling horen. Als iemand inademt, dan kan hij niet praten. Dat kan alleen tijdens het uitademen. Dus de stiltes die vallen in zinnen zijn vaak de momenten van inademen. Ademt iemand hoog in de borstkas, lager of heeft hij een diepe buikademhaling? Je kan daar dus het ritme en de diepte van jouw ademhaling op aanpassen.

De ademhaling van iemand nadoen kan wel eens lastig zijn, omdat je dan meer of minder zuurstof dan je gewend bent naar binnen krijgt. ‘Kruislings matchen’, het nadoen met een ander lichaamsdeel, zoals ik in het vorige stukje schreef, is dan de oplossing. Ik tik het ritme van je ademhaling met m’n voet op de grond of zachtjes met m’n vinger op tafel.

Deze signalen noem je in NLP: Accessing cues (toegangsignalen), er volgen er meer. Ik zet ze wellicht nog eens op een rijtje.
Je kunt ook naar de woorden die iemand gebruikt luisteren, het taalgebruik. Daarover meer in een volgend stuk.

Andere artikelen over rapport:

1 Reactie to “NLP rapport horen”

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën