web analytics

NLP rapport maken door te voelen

Mensen kunnen voelen wat andere mensen voelen. De meeste dan :-). Daar is niets zweverigs aan en je hoeft er geen NLP-er voor te zijn, niet paranormaal begaafd, heldervoelend of energetisch huppeldepup. Kijk maar eens naar een film; je schrikt als hoofdrolspeler schrikt, ik voel het in m’n hoofd als m’n kleinzoon weer eens tegen de grond aangaat en ik voel het als m’n Bas binnen komt lopen en hij niet lekker in z’n vel zit en wat extra aandacht nodig heeft.

Het feit dat mensen spiegelneuronen hebben is uitgebreid bestudeerd en beschreven en ik heb er een paar leuke artikeltjes over gevonden waarin dat beschreven wordt.

Misschien dat het sommige mensen van nature makkelijker afgaat dan anderen. Als je op de 2 reeds besproken fronten (zien en horen) goed rapport kunt maken, dan gaat het rapport maken met gevoel bijna vanzelf. Dan voel je wat die ander voelt.

Zelf ervaar ik dat dat het snelst gaat als ik rapport maak met de gezichtsuitdrukkingen van iemand. Diep fronsen, mondhoeken naar beneden en op m’n kiezen bijten en ik ben bij de emotie van die ander. Meelachen is fijner :-). Ik ben daar altijd voorzichtig mee want ik wil niet alle emoties van iedereen voelen.

Als coach zou ik ook m’n werk niet kunnen doen als ik alleen maar in het gevoel van die ander zou duiken en er teveel in mee zou gaan. Kruislings matchen, gedeeltelijk rapport maken en m’n voeten plat op de grond houden (goed gegrond zijn) zijn een paar van die dingen die me helpen om bij mezelf te blijven, terwijl ik toch in rapport met die ander ben.

Andere artikelen over rapport:

4 Reacties to “NLP rapport maken door te voelen”

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorie├źn