web analytics

NLP en manipuleren: feed back of feet forward

We leren onze NLP-ers tijdens een training om elkaar feedback te geven volgens de ‘sandwich’ methode. Eerst een compliment, dan de verbeterpunten en dan weer een compliment. Ik teken dan wel eens een hamburger op de flip. Kun je je voorstellen hoe heerlijk die sandwich weghapt?

Zelf ben ik dol op feet forward. Weer zo’n leuk taalspeling met een dubbelzinnigheid erin die je wel ziet maar niet hoort. Voeten vooruit, een stap vooruit in plaats van ’terug voeding/voeren’.

Wat heb ik eraan als je me vertelt wat ik in het verleden (paar minuten geleden) verkeerd gedaan heb. Ik wil leren hoe ik het in de toekomst beter kan doen, en jij kan me daarbij helpen. Dus aan het eind van een training of een coaching vraag ik je om tips over hoe ik het in de toekomst beter kan doen. Die ongelooflijk saaie formulieren die je dan op het laatste moment ‘even’ invult, die deel ik niet uit. Ik kijk je gewoon aan en vraag: “Heb je tips voor verbetering?”

Da’s wel smiechtig :-). Ik manipuleer je namelijk :-). Ik ‘dwing’ je na te denken en een verbeterpunt te formuleren in plaats van dat je oude grammen spuit.

Als ik je vraag: “Hoe is ’t?” dan manipuleer ik je ook. Dan ‘dwing’ ik je om na te denken … een antwoord te formuleren … al is dat antwoord: “Gaat je niks aan.” Elke vraag is manipulatief. En als je mij verbetertips geeft, dan ben je mij aan het manipuleren.
Dat hebben ik geleerd tijdens m’n NLP trainers training bij Bandler. Om om verbetertips te vragen. Ha, en als Bandler op het podium zit en zegt: aub, vertel me hoe ik het de volgende keer beter kan doen … dan zeg ik: meer graag :-).

Die feet forward zal ik wel eens ergens gelezen hebben. Ik kan me niet voorstellen dat ik dat zelf verzonnen heb … hoewel … :-).

En als je dan toch feed back krijgt, dan zegt een NLP-er: “Dank je wel voor je feed back.” PUNT. Maar daarover meer in een van de volgende NLP Vooronderstellingen: Falen versus feedback.
En feet forward van jullie, lezers van dit blog, gaarne. Wat wil je meer? Of kan er iets beter?

3 Reacties to “NLP en manipuleren: feed back of feet forward”

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën