(1) De 8 NLP vooronderstellingen
Zoals ik al eens schreef in: In 10 stappen een beetje NLP begrijpen, zijn de 8 NLP vooronderstellingen eigenlijk overtuigingen die je leven een stuk plezieriger maken. Ze geven je kracht en zorgen ervoor dat je beter begrijpt dat andere mensen de wereld anders ervaren.
Het leuke vind ik dat we in NLP leren om geen aannames te doen. Als ik met iemand aan het werk ben en die zegt bijvoorbeeld dat hij zich niet lekker voelt, dan neem ik niet zomaar aan dat zijn begrip voor ‘zich niet lekker voelen‘ hetzelfde is als mijn begrip daarover. Ik vertaal het ook niet naar misselijk/ongelukkig/zit niet lekker in z’n vel, dat zijn namelijk mijn synoniemen voor je niet lekker voelen.
Wat ik dan vraag is wat hij precies bedoelt met zich niet lekker voelen. Wat hij daarbij voelt etc. etc.
Dit zijn de 8 NLP vooronderstellingen zoals ze tot op heden door Richard Bandler, één van de grondleggers van NLP, gebruikt worden in zijn trainingen en natuurlijk in die van RaVisie.
- Het kunnen veranderen van het proces van onze ervaringen is vaak waardevoller dan de inhoud ervan te willen veranderen.
- De betekenis van communicatie ligt in de reactie die je krijgt.
- Mensen kunnen via visuele, auditieve, kinesthetische, olfactoire en gustatoire zintuigen onderscheid maken in hun omgeving en gedrag.
- Elk individu heeft de hulpbronnen in zich die nodig zijn om veranderingen in gang te zetten.
- De kaart is niet het gebied.
- Aan de positieve karaktereigenschappen van een individu wordt niet getwijfeld terwijl aan de waarde en geschiktheid van intern of extern gedrag wel getwijfeld kan worden.
- Falen versus feedback – Elk resultaat en elk gedrag is een prestatie, of dat nu het doel was of niet.
- Er is een positieve intentie die elk gedrag motiveert en elk gedrag is waardevol binnen een bepaalde context.
OK, je neemt iets niet zomaar aan als NLP-er en vervolgens neem je deze 8 vooronderstellingen aan voor waar :-). Maar dat hoeft niet zomaar. Ik ga ze stuk voor stuk beschrijven en dan kun je zelf bepalen of je er iets mee kunt of dat je het lariekoek vind. NLP gaat vooral over vrijheid :-). In het volgende stuk over de NLP vooronderstellingen zal ik beginnen met de 2e:
De betekenis van communicatie ligt in de reactie die je krijgt.
zozo, op de dag dat mijn broeders beste vriend stierf in Uruzgan 2007 kon jij met zo’n mooie pagina aankomen.
Bedankt voor alle verhelderingen nu ik die nodig heb voor school en mijn verdere leven waarin ik deze shit allemaal nog ga opvreten. Dankdankdank