web analytics

In 10 stappen een beetje NLP begrijpen

Richard Bandler noemt NLP een technologie en een wetenschap. In ons Atelier, waar we NLP opleidingen verzorgen, praten we vaak over de ‘kunst van NLP’. NLP is vooral gebaseerd op het idee dat we met onze zintuigen (Neuro) waarnemen en dat die informatie wordt vertaald naar gedachten en ideeën die je stemming, fysiologie en je gedrag beïnvloeden. Ook de woorden (Linguïstisch) die je gebruikt hebben invloed. Invloed op jezelf en invloed op anderen. Met NLP leer je effectiever communiceren en je leert dat je informatie op een bepaalde manier codeert (Programmeren). Door specifieke strategieën (patronen) en technieken kun je de informatie anders coderen en daardoor betere resultaten bereiken, beter communiceren en je stemming positief beïnvloeden.

NLP is eigenlijk een levenshouding en als gepassioneerd NLP-er ben je ongelooflijk nieuwsgierig (ook naar je eigen gedrag) en gebruik je strategieën en technieken om je doelen te bereiken.

In 10 stappen een beetje NLP leren en jezelf en anderen beter begrijpen:

  1. Elke seconde (zelfs als je slaapt) neem je een ongelooflijke hoeveelheid informatie op. De literatuur spreekt over 2 miljoen tot biljoenen, het is in elk geval heel veel. Je verwerkt die informatie via je 5 zintuigen, zien, horen, voelen, proeven en ruiken.
  2. Gelukkig ben je je niet bewust van al die informatie, je zou razendsnel helemaal tureluurs worden als dat zo was. Je brein filtert die informatie zodat er 7 (+ of – 2) stukjes overblijven, de rest gaat je onbewuste in. Je laat dingen weg, je vervormt en je generaliseert zodat er uiteindelijk 7 stukjes in je bewuste overblijven. Filteren doe je op basis van ervaring, je overtuigingen, je voorkeuren, generalisaties, vervormingen en weglatingen. Jij bepaalt dus wat en hoe je filtert.
  3. Weglatingen zijn heel belangrijk omdat het je beschermt tegen informatie die op dat moment niet belangrijk is. Terwijl je nu zit te lezen ben je je misschien niet bewust van je ademhaling. Dat is een weglating. Iemand die depressief is, heeft waarschijnlijk dat geluksgevoel uit zijn bewustzijn weggelaten. NLP heeft een linguïstisch model, het Meta model, dat je bewust maakt van je weglatingen.
  4. Als je dingen beter of slechter maakt dan ze eigenlijk zijn, spreek je over ‘vervormingen’. Dat filter herken je aan het verhaal van de man die vertelt dat hij zooooo’n vis gevangen heeft :-). Iemand met een fobie vervormt de plaatjes die hij in z’n brein maakt: een veldmuisje wordt een enorm gevaarte met poten als die van een dinosaurus. De NLP ‘Fast Fobia Cure’ helpt je razendsnel van je fobie af. En dat van die vis, och laat de man gelukkig zijn :-).
  5. Generalisaties helpen je om iets nieuws te relateren aan iets dat je al kent. Het voorkomt ook dat je iets elke keer opnieuw moet leren, zoals lezen of fietsen. Generalisaties kunnen je ook beperken. Als je ooit geschrokken bent van een hond en je daardoor denkt dat ‘alle honden vals zijn’ belemmert je dat om van honden die niet vals zijn te kunnen genieten. Met een NLP-techniek kun je zo’n belemmerende overtuiging vervangen door een positieve.
    Laatst zei iemand tegen me: “…ik moet nog door dat proces heen, dat duurt altijd een paar maanden…”. Gelukkig was het een NLP-er dus ik hoefde alleen maar een wenkbrauw op te halen en Oh ja? te zeggen, toen was ze weer in NLP land :-).
    Als het geen NLP-er was geweest dan had ik gevraagd: “Van wie moet dat en hoe weet je dat dat altijd een paar maanden duurt?”
  6. Met de 7 stukken informatie die je door je filters heen gelaten hebt, creëer je de externe gebeurtenis opnieuw, maar nu intern, in je brein. Dat noem je een interne representatie. Dat betekent dat wat je in je brein maakt, nooit precies hetzelfde is als de externe gebeurtenis (doordat je weglatingen, vervormingen en generalisaties hebt toegepast).
    Iedereen laat weg, vervormt en generaliseert op z’n eigen manier en daarom zijn je eigen ervaringen altijd anders dan die van anderen. Bijna altijd (net geen generalisatie) uniek.
  7. Dat wat je met je brein creëert, je interne representatie, beïnvloedt hoe je je voelt. In NLP noemen we dat de staat waarin je bent of je stemming.
  8. De staat waarin je bent, beïnvloedt je fysiologie, datgene wat je met je lichaam doet, je gedrag. Daarom loop je rechtop te stralen als je gelukkig bent en in elkaar gedoken als het niet zo florissant met je gaat. Let maar eens op je houding bij verschillende stemmingen.
  9. Stemming, fysiologie en interne representaties zijn onlosmakelijk verbonden en beïnvloeden elkaar en de buitenwereld. Daarom trekken gelukkige mensen geluk aan en zijn er notoire pechvogels. Je trekt datgene aan waarop je focust, zo zitten we nou eenmaal in elkaar. Daarom is een doelstelling die aan de vormvoorwaarden van NLP voldoet, positief geformuleerd. Als je zegt: ik wil niet meer afhankelijk zijn, dan focus je op afhankelijk zijn en blijf je afhankelijk. Als je zegt, ik ben vanaf nu onafhankelijk, dan focus je op onafhankelijk zijn.
  10. Stemming, fysiologie en interne representaties samen bepalen je gedrag dat weer bepaalt welke resultaten je bereikt. Of dat nu goeie of slechte resultaten zijn, je bereikt iets. NLP zorgt ervoor dat je bijzonder goeie resultaten kunt bereiken!

De 8 NLP vooronderstellingen zijn eigenlijk overtuigingen die je leven een stuk plezieriger maken. Ze geven je kracht en zorgen ervoor dat je beter begrijpt dat andere mensen de wereld anders ervaren.

2 Reacties to “In 10 stappen een beetje NLP begrijpen”

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën