(6) NLP vooronderstelling: Het kunnen veranderen van het proces …
“Het kunnen veranderen van het proces van onze ervaringen is vaak waardevoller dan de inhoud ervan te willen veranderen.”
Deze NLP vooronderstelling impliceert dat je het proces kan veranderen en dat je de inhoud zou willen veranderen.
De inhoud van een gebeurtenis kan je niet veranderen, hoe graag je dat ook zou willen. Het is gebeurd zoals het gebeurd is. Wat je wel kan veranderen is de manier waarop je erover denkt: het proces van je ervaring.
Iemand heeft je een poos geleden onrechtvaardig behandeld. Als je eraan denkt, word je nog steeds boos. Dat die persoon je onrechtvaardig behandeld heeft, kan je niet veranderen. Dat je je er nog steeds boos om maakt, kan je wel veranderen. NLP heeft daar verschillende technieken voor. Time Line: laat de gebeurtenis in het verleden, daar hoort het. Anker een goed gevoel terwijl je aan de gebeurtenis denkt. Of achterhaal hoe je jezelf boos maakt. Wat bedenk je allemaal om boos te kunnen zijn? Verander die gedachten.
Hoe je het doet noemen we in NLP een strategie: een specifiek geheel van mentale stappen en gedragingen die tot een bepaald resultaat leiden. In NLP is het belangrijkste aspect van een strategie het representatiesysteem (zien, voelen of horen) dat gebruikt wordt om specifieke stappen uit te voeren.
Jouw specifiek patroon van gedragingen om boos te worden zou kunnen zijn: (1) iets tegen jezelf zeggen, (2) het beeld van die persoon naar boven halen, (3) een keer op je kiezen bijten en (4) dan voel je je boos.
Als je nu een van die stappen niet meer doet en er iets anders voor in de plaats doet, bijvoorbeeld het niet tegen jezelf zeggen maar het zingen, niet het beeld van die persoon naar boven halen maar een veel leuker plaatje … dan word je niet meer boos, dan ga je lachen en dan heb je het proces van je ervaring verandert.
NLP is ook de kunst verstaan om je goed te voelen. Hoeveel geluk kan je verdragen?