(2) NLP Vooronderstelling: De betekenis van communicatie …
De betekenis van communicatie ligt in de reactie die je krijgt
Toen we in Afrika woonden gaf ik onze kinderen zelf les. Ik had nog nooit van NLP gehoord. Maar deze vooronderstelling heb ik in die periode aan den lijve ontdekt, en ik schaamde me wel een beetje voor mijn gedrag.
Ik ging onze oudste leren rekenen, klein vlijtig meisje, 1e klas van de lagere school. Gezellig samen met mama leren rekenen. 1 en 1 is 2. Vingers erbij. Snap je? Nee. Oh. 1 en 1 is 2 (iets harder, iets duidelijker die vingers erbij). Snap je? Nee. Jeetje, 1 en 1 is 2, dat snap je toch zeker wel? Nee. Oeps.
Je begrijpt het al. We zijn gestopt met rekenen, ik heb haar getroost en me geschaamd. Een paar dagen later zijn we al spelend in de tuin opnieuw begonnen. Kijk dit is 1 stokje, kijk, voel maar, dat is er nog 1. En als je ze allebei vastpakt dan heb je 2 stokjes in je hand …
Ik begrijp er niets van … foto © Joost Vuurs
De betekenis van communicatie ligt in de reactie die je krijgt. Als de ander je niet begrijpt, heeft het niet veel nut om dezelfde woorden op dezelfde manier (of iets harder) te herhalen. Let maar eens op in je omgeving hoe vaak dat gebeurt. Je moet de boodschap dan op een andere manier communiceren, zodat die ander je wel begrijpt.
Hetzelfde principe passen we toe in ons werk. Als een klant bijvoorbeeld van een belemmerende overtuiging af wil en ik heb daar een NLP interventie voor gedaan en klant is nog niet van zijn overtuiging af, dan ga ik niet dezelfde interventie herhalen. Dan verzin ik een andere, net zo lang totdat we het resultaat bereikt hebben.