NLP rapport maken met de woorden die iemand gebruikt
Nu je misschien tijdens het maken van rapport gelet hebt op de toon en het tempo van iemands stem, ga ik het hebben over de woorden die iemand gebruikt.
Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren voor de woorden die hij gebruikt. Hoe dat komt daar kan ik wel een ander blog aan weiden. In NLP categoriseren we de woorden die iemand gebruikt soms naar de zintuigen. Zijn het ‘visuele’, ‘auditieve’ of ‘kinesthetische‘ woorden of gezegdes?
In het NLP Metaprogramma: Zintuiglijk kanaal kwamen deze termen ook al aan bod. Visueel heeft te maken met zien, auditief met horen en kinesthetisch met voelen. Zegt iemand: ik heb hier een beeld bij (visueel) of ik hoor wat je zegt (auditief) of zegt hij: ik voel wat je bedoelt.
Luister en gebruik de zintuiglijke termen en gezegdes, let ook eens op de volgorde waarin de ander zintuiglijke termen en gezegdes gebruikt. Sommige mensen kunnen heel snel schakelen tussen de verschillende zintuiglijke systemen. Vertaal ze niet naar je eigen systeem, maar gebruik ze letterlijk en in dezelfde volgorde.
Soms gaat rapport maken te gemakkelijk en moet je zelfs opletten zodat je stopwoorden niet te nadrukkelijk herhaalt :-).
Luister ook eens naar woorden die voor de ander belangrijk lijken. Dit zijn woorden waar bijvoorbeeld even de nadruk op wordt gelegd of de waarden die de ander hanteert: “Ik vind het heel belangrijk dat we een goed gevoel bij dat gesprek hebben.” Aan zo iemand vraag je niet of hij het leuk vind om een cursus gesprekstechnieken te volgen maar je vraagt hem of hij die cursus die over intensief gesprekken voeren gaat, belangrijk vindt. Dan begrijpt hij je en heb je een vorm van rapport.
Gevoel, intensief en voeren zijn alle drie woorden die met ‘voelen’ te maken hebben. Voelen is mijn voorkeursysteem. Dat zijn dus ook de voorbeelden die ik spontaan opschrijf. Ik kan wel schakelen, maar andere termen moet ik vaak ietsje langer over nadenken. Zo moet je waarschijnlijk ook iets meer moeite doen om rapport te maken met iemand die woorden gebruikt uit een heel ander systeem dat jij gewend bent. Misschien begrijp je die ander niet eens meteen … en als het puur om rapport maken gaat, zodat die ander zich op z’n gemak voelt, dan hoeft dat ook niet. Dan hoef je alleen maar precies te herhalen wat die ander zegt en die ziet dan dat jij hem aanvoelt.
Andere artikelen over rapport:
Snap het matchen-mismatchen niet echt.
Bv- Wat een herrie komt er uit de airconditioning,ik kan mij niet goed concentreren.
Wat is dan matchen-mismatchen?
Heb je het stuk wel gelezen? En wat snap je dan precies niet? Het gaat niet over concentratie hoor 🙂
[…] NLP rapport oefeningen […]