web analytics

(15) NLP Metaprogramma’s: Reactie (motivatieverwerking)

Dit NLP Metaprogramma heeft twee kanten. Het laat zien hoe iemand het eens of oneens is met een ander.

Gelijk

Mensen met deze voorkeur conformeren zich. Ze doen normaal gesproken wat ze wordt gezegd. Ze zijn teamgericht en maken gemakkelijk afspraken.

Polariteit/Tegenovergesteld

Voorkeur voor dit NLP Metaprogramma komt niet veel voor (bij 5 – 10% van de mensen). Met deze voorkeur reageer je tegenovergesteld: je doet precies het tegenovergestelde. Dit is een afgrenzende reactie om je eigen onafhankelijkheid te onderstrepen.

NLP Metaprogramma’s gaan over gedrag, aangeleerd gedrag, binnen een bepaalde context. Je kunt je gedrag veranderen en in een andere context je anders gedragen.

Vroeger, zo’n 35 jaar geleden, was ik puur Polariteit. Gewoon dwars ook nog :-). Ik had van een deken een poncho gemaakt, gewoon een gat in het midden geknipt. Als mensen vroegen: “Is dat een deken???” Dan zei ik: “Nee, dat is een poncho, kun je toch zien.” en als ze vroegen: “Is dat een poncho???” dan zei ik: “Nee, dat is een deken, kun je toch zien”.

Nu ben ik niet meer altijd Polariteit, maar als iedereen naar Harry Potter gaat kijken en erover leest, dan doe ik het niet. Echt niet :-).

Mijn Bas kan ook polair reageren. Dus als ik naar Amsterdam wil om te shoppen stel ik voor om naar Den Haag te gaan. Dan krijgt hij z’n zin en shoppen we in Amsterdam!

Volgende NLP Metaprogramma gaat over Werkoriëntatie. Ga je voor de relatie of voor de taak.

De Successtrategie die als nummer vier in het rijtje van motievatieverwerking staat is eigenlijk geen Metaprogramma maar een combinatie van 8 verschillende. Die zijn nog niet allemaal beschreven, dus dat komt later.

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën