web analytics

NLP op een rijtje

Dat is de bedoeling van deze site. Dat je de NLP theorie in elk geval hier, op NLP mij, op een rijtje hebt. Dus alle aspecten worden toegelicht de komende maanden. Eerst leg ik de basis zodat ik er daarna lustig op los kan schrijven, zonder elke keer opnieuw uit te hoeven leggen wat het precies betekent. Dat is al begonnen door de series over de 8 NLP vooronderstellingen, de 21 NLP Metaprogramma’s en rapport maken. Dat zijn drie series die al in volle gang zijn.


De NLP representatiesystemen, die hier en daar al aangestipt zijn, komen binnenkort ook aan de beurt. Ook zo’n basis onderwerp. Kijk maar eens in de inhoudsopgave van de syllabi voor de NLP Practitioner en de NLP Master Practitioner. Filters, ankeren, Meta Model, Milton Model, submodaliteiten etc. etc., hoe gebruik je NLP nu in de praktijk, al die onderwerpen komen aan bod en natuurlijk een heleboel oefeningen die je zelf kunt doen. Oefeningen noemen we in NLP taal ‘interventies’, dan doe je iets met iemand die een hulpvraag heeft. Maar er zijn heel veel oefeningen die je zelf, helemaal alleen, voor je eigen welbehagen kunt doen. Daarom beschrijf ik eerst die basis. Je kunt al aan de slag met observeren (de NLP Metaprogramma’s), rapport maken en een paar oefeningen.

NLP Metaprogramma’s: 12 stukjes gepubliceerd en nog 16 artikelen in de planning, elke dinsdag en elke vrijdag één. Planning: eind augustus afgerond.

NLP vooronderstellingen: 3 klaar, nog 7 in concept, elke week één, misschien vaker, dus ook op z’n laatst eind augustus klaar.

NLP en rapport maken: 2 klaar, al 5 in concept en een heleboel interactie gaat over rapport, contact maken met mensen. Dat is zo’n onderwerp waar ik over kan blijven vertellen en voorbeelden geven. Rapport maken is één van m’n stokpaardjes (m’n NLP Metaprogramma is ‘details’, het observeren van minimale accessing cues is een hobby :-).

Bijna ‘elke’ dag een stukje. Ik heb al genoeg in concept klaar om tijdens trainingen, als ik niet zo’n inspiratie om te schrijven heb, toch iets te kunnen publiceren. Inspiratie? Doet me denken aan Loesje: “Kijk ik om me heen, sta ik midden in het leven”. M’n leven als NLP-er, m’n werk als coach, trainer en adviseur en m’n ‘zijn’ inspireren me, de mensen om me heen … of dat nu klanten of leerlingen zijn of iemand in een wachtkamer. En ja, sinds ik aan bloggen verslingerd bent, denk ik de ‘hele’ dag: “Oh, daar kan ik ook wel wat over schrijven.” Kijk maar eens in het lijstje met trefwoorden hiernaast. Er komen er nog véél meer bij.

Heb je vragen? Wil je al iets beschreven zien dat hier nog niet staat? Feet forward? Reacties zijn welkom. Zie je, reacties, daar wil ook ook nog een stukje over schrijven … Al 83 stukjes over NLP, op naar de 100!

Wordt vervolgd :-).

2 Reacties to “NLP op een rijtje”

  • janine oonk-heezen:

    Hoe was ik eigenlijk toen ik geen idee had van NLP?
    Het zal wel lang geleden zijn, want ik kan me er niks van herinneren.
    De kracht van positieve gedachten is overweldigend groots en tegelijkertijd ligt/ licht het vaak zo ontroerend dichtbij.
    Laat je horen, laat je zien! Mens durf te stralen!

  • Juist! En nu ga je er ook nog workshops over geven!

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën