web analytics

NLP en een vraag over depressie

Antwerpen-kleinHa Ben

Ik weet niet of dit vraag geschikt is voor publiek, jij beslist natuurlijk.

Depressie, hierover heb ik wat rondgezocht op het net, en als ik mag geloven wat men zegt, lijkt dit geen simpele oplossing te hebben zoals één swish. Naar het schijnt moet je daar als coach toch enkele sessies mee bezig zijn. Nu ik ben zeker nog niet van plan met depressies om te gaan. Maar ik begrijp het niet, uiteindelijk is het gevoel van depressie toch weer het gevolg van beelden en geluiden. En als je die verzwakt en vervangt, waarom zou dat niet met een simpele swish of submodaliteitsveranderingen terug afgeleerd kunnen worden? Het zijn toch maar beelden en geluiden. Sommigen zeggen ‘it has several layers’ enzo, en ik denk ‘so what?’ Op het moment dat die persoon dat depressie voelt, het gaat om die beelden en geluiden die juist daar voorafgaan, en die kan zelfs elke NLP Practitioner verhelpen, no need for a master. Heb ik het juist en zitten zij te overdrijven, of zie ik iets over het hoofd, of is er iets dat ik gewoon nog niet weet? (of ‘none of the above?’)

Je weet het al, maar ik zal het toch nog even bevestigen, ik kom zaterdag, suprise! :-))  en Y. ook. Die jongen eet boeken gewoon op!! 🙂

Tot zaterdag Ben, byee.

Ha Fatih,

Depressies en depressies … het is net als met fobieën en allergieën, wanneer is iets iets.  Heb je even een tijdje een slecht humeur of heb je echt de zonneschijn uitgefilterd en zit je de hele dag te huilen. Als iemand mij vertelt dat hij/zij een depressie heeft vraag ik wat dat betekent en of ze bij de dokter zijn geweest, of die dat geconstateerd heeft. Niet omdat een arts heilig is, maar om te checken.
Bandler zegt altijd dat een depressie een perfecte vorm van zelfhypnose is. Repeteer maar eens een paar keer: Ik ben waardeloos, de wereld is slecht, het regent, het wordt nooit wat, … Allemaal Metamodel overtredingen! Doorvragen! Zoals ik laatst op m’n Twitterprofiel schreef: I’m busy getting people out of their trance. Most people need to change their trance to reduce stress.
Several layers? Who the f**k (perspectief Bandler 🙂 said that?

En ja, de NLP Practitioner kan er iets aan doen, no Master needed. Alweer geen standaard techniek, echt afhankelijk van de persoon. Van een ‘simpele’ opmerking tot de technieken die jij oppert.

Natuurlijk kunnen er omstandigheden zijn waardoor het makkelijker is voor iemand om in een ‘depressie’ te geraken. Ernstige ziekte of dood van een dierbare, werkloosheid (of te uitdagend werk), etc etc …, dan moet je met die problematiek aan de slag. Meestal kom je er als NLP Practitioner wel uit:

  1. Positieve intentie
  2. Strategie om depressief te zijn (combinatie van opeenvolgende beelden, geluiden en gevoelens) achterhalen
  3. De Meta Programma’s die een burnout/depressie in de hand werken … (beroepsgeheim, maar ik kan je ze morgen – straks – nog wel eens uitleggen) achterhalen
  4. Wat wil cliënt wél? (doelen bereiken, OPZET, Logische niveaus)
  5. Hulpbronnen ophalen (Time Line, Reclaim Personal History)
  6. Andere zelfhypnose leren (Ik voel me goed, ik ben blij, de zon komt elke dag op, al zie je hem niet altijd …)

Zijn de mensen waar je mee werkt aan de anti-depressiva, emotieremmers? Dan heb je zelfs als NLP-er weinig resultaat. Die ‘medicijnen’ onderdrukken emoties op een chemisch niveau, terwijl NLP juist met die emoties en gevoelens werkt.  Dus eerst voorzichtig begeleiden naar minderen, halveren etc totdat je er echt mee aan de slag kunt. Uit veiligheid natuurlijk ervoor waken dat cliënt dat in overleg met zijn/haar arts doet.
Tot straks, lettervreters :-).

Kus, Ben

Nou ja, virtuele kus dan he?

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën