web analytics

NLP is een zegen voor ieders zelfvertrouwen

Bas schreef een paar maanden geleden een stukje over het bezoek van een journalist aan één van onze NLP Opleidingen. ’t Was een heuglijke dag, eigenlijk voor iedereen. De cursisten waren allemaal blij en Michiel Blijboom kwam eigenlijk om de NLP Opleidingen van RaVisie te ‘verslaan’. Dat vonden Bas en ik best wel spannend. Daar ga je dan, de wereld in. Hier het stuk van Michiel, de journalist die o.a. voor Management Team schrijft en bekend staat als zéér kritisch:

Het is komkommertijd en waar kunnen we het dus beter over hebben dan over, juist, komkommers! Ik ben volkomen allergisch voor die dingen. Herstel: wás…

Want ik ben ervan af. Ik durf komkommers aan te raken. Ik durf ze door te snijden. Ik durf eraan te ruiken en te likken. En ik krijg er geen uitslag van. Mijn ruim veertigjarige angst voor deze groente was dus een fobie. Bas Licher heeft me van die fobie afgeholpen. ‘Fast Phobia’ heet dit onderdeel van de meerdaagse, neurolinguïstische opleiding die hij samen met zijn partner in een prachtige boerderij in het landelijke Woudenberg verzorgt.

Ik viel er derhalve met m’n neus in de boter. Nee, in de komkommer, want na mezelf wijs te hebben gemaakt dat de geur van dat voer echt niet erger is dan die van een flacon Chanel No. 5, hing ik mijn neus minutenlang tussen de groene schijfjes. Probleemloos. Het is vergelijkbaar met mede-NLP’er Emile Ratelband die mensen blootsvoets over hete kolen laat lopen. En dus kun je stellen dat Neuro Linguïstisch Programmeren altijd werkt. “Fout!” zegt Bas’ partner Ben gedecideerd. “NLP werkt nóóit. Jíj werkt! NLP kan je hooguit een duwtje geven.”

De mensen die zich in Woudenberg een duwtje laten geven, zijn zonder uitzondering blijmoedig te noemen. Ik ben nog nooit zo’n uitgelaten gezelschap tegengekomen.

“Het is maar goed dat dit de laatste dag voor het weekend is,” zegt een van de deelnemers, “want ik val van de ene lachbui in de andere.” Bas, droog: “Jullie zijn de beste groep die we deze zomer hebben gehad – en daar lieg ik niets aan.” Homerisch gelach , want de groep beseft maar al te goed dat ze deze zomer ook de éérste zijn. Een deelnemer, ad rem: “En jullie zijn de beste NLP-trainers die ik ooit heb ontmoet!” Nog meer gelach. Wat heet: gebúlder.

En zo snikken en hikken we ons een weg door de dag – en ruimen we en passant wat angsten en blokkades op, al dan niet gebruikmakend van een drietrapsdissociatie, waarbij je je moet inbeelden dat je een film draait waarin je zelf speelt en waarnaar je zelf zit te kijken.

NLP, een zegen voor ieders zelfvertrouwen. Bas: “Ik had van de week een cursist die zei: ‘Ik heb het stuur van m’n auto moeten bijstellen, want ik kon de kilometerteller niet meer zien.’ Weet je waarom? Hij bleek ineens rechtop te zitten!”

Ajoh, we hebben wat balken in onze trainingsruimte, die prachtige boerderij, en daar stoten sommige mensen wel eens hun hoofd aan. Degene die dat twee keer doet tijdens een NLP Opleiding krijgt een duikbril als ‘prijs’. We hebben wel eens iemand gehad die de eerste dag makkelijk overal kon rondlopen, en tegen het end van de NLP Opleiding haar hoofd stootte. Over groeien gesproken…

Hier kan je het originele artikel van Michiel Blijboom in Management Team vinden.

6 Reacties to “NLP is een zegen voor ieders zelfvertrouwen”

 • Yuri Barrera Corvalan:

  Er is in wetenschappelijk onderzoek een duidelijk verband aangetoond tussen ADHD en voedselallergie, dwz ADHDers zijn allergisch voor bepaalde voedingsbestanddelen. Er is nog een onderzoek gaande om hier logica in te vinden (welke bestanddelen enzo), de zgn INCA studie.
  Voor NLPers dus een mooie gelegenheid om the Allergy process te gebruiken!

 • Yuri Barrera Corvalan:

  Ik moet het beter formuleren: ADHD ‘is’ mogelijk een resultaat, of wordt in ieder geval versterkt door een voedselallergie. Nog onduidelijk is wel dieet er gebruikt dient te worden, vandaar de INCA studie.

 • Yuri Barrera Corvalan:

  Nu we het toch over allergie hebben: Hier een leuke remedie tegen hooikoorts:
  Meer zoenen!

  Zoenen tegen hooikoorts
  Zoenen is niet alleen prettig, het is ook nog gezond. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het goed is voor je lijf: het is stressverlagend en weerstandverhogend. Japanse wetenschappers hebben nu ontdekt dat het zelfs helpt tegen hooikoorts. De hoeveelheid histamine in je lichaam, dat is de stof die hooikoorts veroorzaakt, neemt namelijk af na een halfuurtje flink zoenen. Bovendien helpt het om gaatjes in je tanden te voorkomen. Als je zoent maak je meer speeksel aan en speeksel bevat bacteriën die goed zijn voor je gebit. En nóg een voordeel: van zoenen val je af. Door de verhoogde hartslag werkt je spijsvertering dubbel zo hard. Na 10 minuten hartstochtelijk zoenen ben je zo’n 60 kilocalorieën kwijt. Dus, mocht je je geliefde nog tegen het lijf lopen vandaag: say it with a kiss!

  bron: http://voedselallergie.web-log.nl/

 • He Yuri, bedankt. Heb je ook een link naar die INCA studie? Ik weet in elk geval dat witte, geraffineerde suiker funest is, en niet alleen bij ADHD.

 • Bedankt, zit nu midden in Bandler seminar, ga volgende week eens kijken.

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën