web analytics

NLP niet SMART, wel slim

NLPSmartIn NLP werken we ook aan het behalen van doelen. Die doelstellingen moeten aan 5 vormvoorwaarden voldoen en RaVisie doet dat met OPZET. Met opzet je doelen bereiken. Als we dat uitleggen beginnen heel veel mensen te knikken, zeggen dan: “Oh ja, SMART”. En denken dat SMART hetzelfde is als OPZET, of die 5 NLP vormvoorwaarden.

Laat ik je uit de droom helpen. SMART heeft niets met NLP te maken. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realiseerbaar, Tijdgebonden of varianten daarvan en wordt gebruikt in projectmanagement om te checken of de doelen die gesteld zijn inderdaad voldoen aan de eisen van dat project. Op de Engelstalige WIKI vind je de varianten.

OPZET, de 5 NLP vormvoorwaarden, staat voor:

 • Onder eigen controle,
 • Positief geformuleerd,
 • Zintuiglijk specifiek gedefinieerd en testbaar,
 • Ecologisch verantwoord en
 • Tijd gespecificeerd.

De enige overeenkomst met SMART is de T van Tijd. Voor de rest is SMART niet NLP. Gelukkig hebben de meeste NLP-ers snel door dat de slimme NLP vormvoorwaarden niet te smartificeren zijn.

Onder eigen controle

Omdat je alleen jezelf, je eigen gedrag en je eigen gevoelens kunt beheersen, is het ook zo dat je niet verantwoordelijk bent voor het gedrag of de gevoelens van anderen. Dat wat je wilt bereiken mag niet afhankelijk zijn van de acties van iemand anders of van ‘de situatie’. Je moet zelf je doel kunnen bereiken:

Ik ga een nieuw stukje schrijven voor dit blog.

Positief geformuleerd

Ontkenningen werken intellectueel niet zoals ze operationeel werken. Je trekt datgene aan waarop je focust, zo zitten we nou eenmaal in elkaar. Daarom is een doelstelling die aan de vormvoorwaarden van NLP voldoet, positief geformuleerd. Als je zegt: ik wil niet meer afhankelijk zijn, dan focus je op afhankelijk zijn en blijf je afhankelijk. Als je zegt, ik ben vanaf nu onafhankelijk, dan focus je op onafhankelijk zijn. (In 10 stappen een beetje NLP begrijpen

Daarnaast formuleer je je doelstelling alsof je het al behaald hebt.

Ik heb een nieuw stukje geschreven.

Zintuiglijk specifiek gedefinieerd en testbaar

Door je helemaal in te leven in het moment waarop je je doel gehaald hebt, de prijs noem ik dat, en dat zo specifiek mogelijk in minstens de drie voornaamste zintuiglijke systemen (zien, horen, voelen) te ervaren, begint het proces die richting op te gaan. Tegelijkertijd wordt het doel (of het resultaat) verwerkt in een taal die je brein beter begrijpt.

Als ik m’n stukje af heb, dan voel ik me helemaal tevreden en voldaan. Ik zie het al voor me zoals het hier staat en ik hoor het mezelf hardop lezen om te controleren of het loopt.

Ecologisch verantwoord

Het moet nuttig zijn voor jou en voor je ecosysteem. Vraag je bijvoorbeeld af hoe het bereiken van je doel familie, vrienden, werk etc. zal beïnvloeden.

Ik zorg ervoor dat ik vriendelijk en begrijpelijk schrijf en dat ik er niet m’n hele vrije zondag mee bezig ben.

Tijd gespecificeerd

Bepaal exact wanneer je je doel gehaald wilt hebben. Een datum erbij. Dus niet ‘volgende maand’ of ‘binnen een jaar’. Over een maand is volgende maand nog steeds een maand verder. Desnoods de exacte tijd erbij.
Op zondag 12 augustus om 3 uur ’s middags staat mijn volgende stukje hier. En doe dan ook het Logische Niveaus loopje, krijg je meer inzicht in de doelen die je jezelf gesteld hebt.

Eerder gepubliceerd op 4 mei 2007

10 Reacties to “NLP niet SMART, wel slim”

 • Claudia:

  Heb net zelf geoefend met OPZET.
  Ik wil graag drie kilo afvallen. (of is afvallen negatief geformuleerd?). Ik heb het ervaren alsof het al was gebeurd. Ik voelde me sexy en zelfverzekerd, dat zei ik ook tegen mezelf en ik zag een slank figuur in de spiegel. Echter, steeds hoorde ik wel een stemmetje dat zei: dat lukt je toch niet, dat heb je al zo vaak geprobeerd, alsof het je nu via deze oefening ineens wel gaat lukken.

  HOe krijg ik dat stemmetje weg???????????????

 • Ik denk dat je het goed geformuleerd hebt en dat je motivatie ook prima is, sexy en zelfverzekerd zijn! Als dat is wat je nodig hebt en die 3 kilo het doen :-).

  Dat stemmetje … Uitzetten! Heb je een knopje of schakelaartje? Anders zeg je tegen het stemmetje: “Shut the f**k up, hartgrondig. Anders: is het je eigen stem? Die van iemand anders? Welke kant van je lichaam zit dat stemmetje? hoog laag, voor achter, linkes rechts? Speel ermee, geef het een andere locatie, een andere toon (Betty Boop ofzo), zachter, spreek het tegen, ga ermee in discussie of onderhandelen, schuif het de verte in. Uiteindelijk is het één van je ‘deelpersoonlijkheden’.
  Als je het stemmetje laat verdwijnen moet je er iets anders voor in de plaats zetten: een lieve bemoedigende stem die je steunt of een goed gevoel, of dat sexy zelfverzekerde mens.

  Altijd als je iets laat verdwijnen moet je er iets anders, positiefs voor in de plaats zetten!

 • Claudia:

  Shut the f*ck up… hoe simpel kan het zijn.
  Dank je wel!

  Hartelijke groet,
  Claudia

 • Yuri Barrera Corvalan:

  Klopt het dat je de OPZET checkt met een client voorafgaand aan bijvoorbeeld een logical levels walk?

 • Ja dat klopt. Dat doe je subtiel. Op conversatieniveau. In het geval van de Logical Levels meet je de Z (Zintuiglijk) ná het behalen van het resultaat. De dag erna.
  OPZET gaat om de correcte formulering van een doel. Dus dat check je voordat je aan dat doel gaat werken.
  De cliënt hoeft niet zo nodig te weten dat je OPZET checkt …. Jij: Practitioner of Programmer moet dat gecheckt hebben.

 • Bart:

  Hallo
  Hoe kun je doelen voorjezelf stellen en ook bereiken als deze niet geheel onder eigen controlle vallen en wel je deels wel afhankelelijk bent van anderen zoals het vinden van een geschikte baan of beter leren omgaan met het andere geslacht?

  • Ha Bart, heel goede vraag! In elk geval moet je je bewust zijn van die dingen die je niet zelf onder controle hebt, en dat heb je. Dan ga je aan het werk met die dingen die je wel zelf onder controle hebt zoals je goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek of je verdiepen in het andere geslacht. Lees eens over rapport maken en de metaprogramma’s op deze site!

 • Yuri:

  Hoi Bart, volgens mij noem je net twee voorbeelden die behoorlijk onder eigen controle zijn. Tenzij er 100% werkeloosheid is en vrouwen uitgestorven zijn, valt er altijd te oefenen. Ik neem ‘onder eigen controle’ altijd relatief t.o.v. de tijd die je denkt nodig te hebben om het doel te bereiken. Hoe minder % controle, hoe langere tijd ik inplan om ’t te bereiken. Just to be sure….
  P.s. als je ziet waar het andere geslacht soms achteraan loopt, dan bevestigd dat me weer dat we in dat opzicht echt alles onder eigen controle hebben 😉

 • Nee Yuri, de beslissing die die ander neemt om je wel of niet in dienst te nemen (stel dat er andere kandidaten zijn met dezelfde kwaliteiten enzo) heb je niet onder controle. En het zou ook niet ecologisch verantwoord zijn om dat te controleren. Tijd heeft daar niets mee te maken.

 • Yuri:

  Hm..’het vinden van een geschikte baan’ is dusdanig geformuleerd dat ‘geschikt’ van je eigen waarden en duidelijke formulering afhangt. Banen zijn er zat. Maar als hij het als synomiem aan een sollicitatiegesprek bedoelt met veel andere kandidaten, dan ben ik het volledig met je eens.

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën