web analytics

NLP en fobieën

NLP is oa beroemd geworden vanwege het snel wegwerken van fobieën. Ik heb er al eens een stukje over geschreven: Snel van een fobie af met NLP, een voorbeeld over hoe je misschien zelf van die fobie af kunt komen.

Tourteau, kind of crab Nu krijg ik veel vragen van mensen die denken dat ze een fobie hebben terwijl ze dat eigenlijk niet hebben. Meestal zijn er dan andere, veel onschuldigere dingen aan de hand. Daarnaast is het voor de NLP-er belangrijk om te weten wat een fobie nu precies is.

Mijn hartelijke dank aan Klassiek Homeopaat – Rob Willemse – Eindhoven, voor zijn toestemming om een stukje van zijn artikel, dat duidelijk uitlegt wat een fobie is, hier te mogen kopiëren.

Wat is een fobie?

Een fobie is feitelijk een angst (‘fobos’ betekent in het Grieks: angst, vrees, bang) voor iets dat feitelijk geen bedreiging is (in de betreffende situatie). De angst is buiten proporties of niet reëel ten opzichte van de bedreiging door een bepaald voorwerp of een bepaalde situatie.

Naarmate mensen met een fobie dichter bij de confrontatie met hetgeen waar ze bang voor zijn komen, wordt het gevoel van angst groter en groter. Soms wordt de angst zelfs zo groot dat het een allesoverheersende paniekaanval wordt. Daarom proberen mensen met een fobie de confrontatie te vermijden. Dat houdt de fobie in stand. De angst wordt namelijk minder door te vermijden waardoor een soort positieve terugkoppeling plaats vindt: vermijden vermindert de angst, confronteren verergert de angst.

De angst- of paniekreactie bij een fobie moet ook werkelijk kenmerken van echte angst hebben. Het slechts vervelend vinden of een aversie hebben is niet voldoende om een echte fobie te hebben. Er moet echt sprake zijn van een snelle hartslag, zweten, willen vluchten, trillen, gevoel te stikken of beklemd gevoel op de borst, hyperventilatie, overweldigd voelen, etc.

Er wordt van een fobie gesproken als er sprake is van het volgende:

  • Langdurig probleem – Men is langere tijd onnodige bang voor een bepaald voorwerp of een bepaalde situatie.
  • Angst – Als men met het voorwerp of de situatie geconfronteerd wordt dan ervaart men echte angst.
  • Vermijden – Men doet zo veel mogelijk om het voorwerp of de situatie te vermijden.
  • Irreële angst – De persoon met de fobie is zich ervan bewust dat de angst niet realistisch is.
  • Problematisch voor functioneren – De angst of het proberen te vermijden moet een probleem opleveren voor normaal dagelijks functioneren.
  • Geen andere angststoornis – Er is geen sprake van een andere angststoornis zoals paniekstoornis, pleinvrees, sociale fobie, dwangstoornis of gegeneraliseerde angststoornis.”

Lees de rest van het artikel: “Enkelvoudige fobieën” door Rob Willemse, klassiek homeopaat in Eindhoven.

French spider says hi! Breekt het angstzweet uit als je naar dit mooie spinnetje kijkt? Wil je je beeldscherm nu uitzetten? Dan heb je wellicht een fobie :-). Ga dan naar Rob of naar een ervaren NLP-er!Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën