web analytics

NLP en Overtuigingen

Overtuiging

Generalisatie waar je veel waarde hecht aan:

 1. oorzaak,
 2. betekenis en
 3. grenzen in
  • de wereld om je heen,
  • je gedrag,
  • je capaciteiten en
  • je identiteit

Overtuigingen functioneren op een ander niveau dan de concrete realiteit en doen dienst om onze perceptie van de realiteit te interpreteren en te leiden. Vaak door ze te koppelen aan onze criteria voor waarden. Het is bekend dat overtuigingen zeer moeilijk te veranderen zijn met de typische regels van logisch of rationeel denken. (Richard Bandler, Time for a change)

spring.jpgOvertuigingen krijg je mee van je omgeving of die ontwikkel je zelf. Overtuigingen kunnen veranderen in de loop van je leven. Ze kunnen heel nuttig zijn en absoluut belemmerend werken. De overtuiging dat je niks waard bent bijvoorbeeld, daar schiet je niks mee op toch? “Ik zit nou eenmaal zo in elkaar”, belemmert je om te kunnen veranderen. De overtuiging dat je een wedstrijd gaat winnen, levert je wel heel veel op. Kracht en enthousiasme bijvoorbeeld.

Als NLP-er en als coach ben ik vaak op zoek naar je overtuigingen. Nuttige en belemmerende. Die nuttige gebruik ik dan om je te helpen om die belemmerende weg te werken. Door het stellen van vragen (bijvoorbeeld die uit het Metamodel), krijg je meer inzicht en de keus om van gedachten te veranderen. Het vertellen van metaforen (boodschap verpakt in een verhaal, anekdote of citaat) werkt heel subtiel op overtuigingen. De luisteraar krijgt de keus om de boodschap op te pikken en verandert dan zelf van overtuiging.

Laatst las ik een heel goede tip om je keukenla op te ruimen. Maak de la leeg en leg alles in een doos. Elke keer dat je iets nodig hebt, pak je het uit de doos en je gebruikt het. Dat kan weer terug in de la. Alles wat je na een maand nog niet gebruikt hebt, kan weg. Behalve dat ene ding dat je alleen af en toe gebruikt bij het bakken van verjaardagstaarten.

Wel, wat ga je nu doen met die belemmerende overtuigingen?

Relevante artikelen:

3 Reacties to “NLP en Overtuigingen”

 • eveline roobol-thijssen:

  Nog geen reacties: ik zal dan hierbij de 1ste zijn. Leuk voorbeeld van die lade met dat bestek…maaaaar… veel “bestek” (lees kennis of bagage) kan vele voordelen geven. Je hoeft niet alles pers├ę iedere week te gebruiken, zoals je al aangeeft kan het bij een “verjaardag” van pas komen…en misschien kan je er een ander ermee helpen omdat die “het niet in de la heeft liggen”….

  Overtuigingen geven in mijn geval vaak ook een soort van houvast. Ben het ermee eens dat het ook wel es in de weg kan staan.

  Je ziet: ik vind het een reuze interessant onderwerp en ga nog even door met het neuzen op deze site (ik had je al eerder opgemerkt middels hyves en jean marc bilderbeek ..zodoende)

  mvg, eveline

 • Bedankt voor je reactie Eveline.
  Ja, als overtuigingen je houvast geven, dan zijn ze nuttig voor je. Als ze je in wat voor ’n opzicht dan ook belemmeren, kan je ze beter aanpassen. Soms werkt het al om de criteria aan te passen. Of de overtuiging een andere plek in je lijstje van belangrijke overtuigingen te geven.

 • moon:

  waarde van nlp overtuigt
  ­čÖé slaapze

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorie├źn