web analytics

NLP Predikaten

Woordenlijst:

Predikaten: proceswoorden (zoals werkwoorden, bijwoorden en bijvoeglijke naamwoorden) die iemand gebruikt om een onderwerp te beschrijven. In NLP worden predikaten gebruikt om te achterhalen welk representatiesysteem iemand op een bepaald moment gebruikt om informatie te verwerken.

Informatie verwerken is niet alleen nadenken. Het gaat ook om de manier waarop je informatie naar binnen haalt, het verwerkt, opslaat in je geheugen en hoe het weer naar buiten komt, wat zeg je uiteindelijk.

Stel je loopt een kamer vol met mensen binnen. De hoeveelheid informatie is enorm. Onbewust filter je een hoop informatie uit. Als je op dat moment in je auditieve kanaal zit, hoor je het geroezemoes van pratende mensen en klinkt de muziek misschien te hard voor je. Alle informatie die je ziet, hoort of voelt verwerk je bewust of onbewust en wat zeg je uiteindelijk? “Hallo iedereen”.

Meestal heb je een voorkeursrepresentatiesysteem, je reageert voornamelijk visueel (zien) of auditief (horen) of kinethetisch (voelen). Sommige mensen kunnen heel goed schakelen tussen de 3 systemen en het ligt er ook maar aan waar je het over hebt. Bij het ene onderwerp gebruik je het ene systeem en bij een ander onderwerp een ander systeem. Ik ben nog geen mensen tegengekomen die alleen in één representatiesysteem ‘zitten’.
Laatst hoorde ik iemand zeggen: Eens even kijken, ja dat klinkt goed, ik heb het gevoel dat we dat kunnen. Diegene gebruikte alle 3 de systemen om een beslissing te nemen.

Voorbeelden van predikaten

bril.pngVisueel (zien)

analyseren, aspect, beeld, blijken, demonstreren, droom, duidelijk, focus, getuige, glimp, helder, hoek, horizon, idee, illusie, illustreren, inspecteren, inzicht, kijken, nauwkeurig, obscuur, observeren, onderscheiden, onderzoeken, opvallen, overzicht, perceptie, plaatje, scène, schetsen, scope, toespitsen, uitzicht, vaag, verdacht, visie, voorzien, waakzaam, zicht, zien.

horen.jpgAuditief (horen)
aankondigen, articuleren, bekendmaken, bellen, bulderen, communiceren, converseren, discussiëren, dissonantie, formuleren, gehoorafstand, geluid, gesprek, gieren, gillen, hoorbaar, horen, informeren, knarsen, lawaai, luid, luidruchtig, luisteren, mondeling, noemen, opmerken, praten, rapporteren, roddelen, rumoer, schel, sprakeloos, spreken, stem, stilte, sussen, toon, uitroepen, uitspreken, verklaren, verkondigen, vertellen, vocaal, zeggen.

voelen.jpgKinesthetisch (voelen)
aandrang, aanraken, aanvoelen, beroeren, beweging, druk, drukte, eelt (op m’n hart), fundering, gebonden aan, geslagen, gestructureerd, gevoelig, in de war, intuïtie, lauwwarm, leeghoofdig, ongemakkelijk, onverdraaglijk, paniekerig, richting, spanning, steun, stevig, stress, zacht, zeer.
Alle uitdrukkingen met een lichaamsdeel erin zoals: voet tussen de deur, hand op m’n hart, zijn kinesthetisch.

7 Reacties to “NLP Predikaten”

 • babs:

  ga dat ankeren ook een oefenen met mijn boyzzzzzzzzzzz

 • babs:

  ik masseer smorgens ‘vaak de voeten van een bewoner die niet zo stabiel loopt en staat voordat ie uit bed komt, en telkens als ik dat heb gedaan loopt ie als een kievit richting de koffie!! Ik zie dat ook als een anker voor hem inmiddels…hij vindt het heerlijk!

 • Blijf die jongens maar lekker ankeren en masseren!

 • Fred:

  Ik gebruik dit lijstje met predikaten graag, handig! Voor mij is het nog een uitdaging om bewust tot me door te laten dringen welk systeem iemand gebruikt. Ook om zelf ‘natuurlijk klinkende’ zinnen te maken in een bepaald representatiesysteem vind ik nog niet zo makkelijk. Heeft iemand een tip hoe ik hier goed mee kan oefenen?

 • ben:

  He Fred,
  Behalve woordgebruik kan je ook aan allerlei andere dingen herkennen in welk rep systeem iemand op dat moment zit. Lees de serie over rapport maken maar eens: http://nlpmij.nl/category/rapport

  Zo te lezen is jouw voorkeursysteem in dit stukje kinesthetisch, dus dan is het voor jouw lastig om de visueel en auditieve termen te gebruiken en die voelen dan niet natuurlijk aan.

  * De woorden (en hun overlappende betekenis) uit je hoofd leren.
  * Teksten gaan ‘vertalen’ (als je predikaten tegenkomt meteen de woorden uit een ander rep systeem ervoor in de plaats zetten), stukken uit de krant of saaie rapporten of teksten op reclameborden, je zult merken dat ze ineens veelzeggender en grappiger worden.
  * Als je oefent zullen de predikaten uit andere rep systemen snel natuurlijker gaan klinken (is auditief je 2e keus?).
  * Eigenlijk hoef je alleen maar te Back Tracken: de woorden van de ander letterlijk herhalen, dat is de beste oefening. (Begin met films, nieuwslezers, radio, liedjes enzo, lekker als je alleen bent, hardop, dan is het niet zo gênant in het begin. Leef je uit en ga ergens in de kroeg of in de trein of tijdens een vergadering letterlijk opschrijven wat mensen zeggen! Neem 3 kleuren stiften, voor elk rep systeem 1 en ga woorden markeren. Je zult merken dat je er snel je er feeling 🙂 voor krijgt.

 • wouter munsterman:

  danki, ik kan weer verder

  gr wouter

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën