web analytics

De Logische Niveaus

De Logische Niveaus maken het makkelijker om je doelen te bereiken en gewenste veranderingen op bijvoorbeeld gedragsniveau, overtuigingenniveau, identiteitsniveau of spiritualiteitsniveau te formuleren.

Principe van het NLP-model
Het NLP-model van Logische Niveaus is ontwikkeld door Gregory Bateson en uitgewerkt door Robert Dilts en bestaat uit 6 niveaus. Iedereen leeft tegelijkertijd op de 6 niveaus (bewust of onbewust). Het model gaat ervan uit dat zaken van een niveau doorwerken op de onderliggende niveaus (zowel bekrachtigend als beperkend). Een verandering op het niveau “overtuigingen” resulteert in veranderingen op de 3 onderliggende niveaus, terwijl een verandering op het niveau van “gedrag” alleen resulteert in veranderingen op het niveau “omgeving”.
Veranderingen op lagere niveaus kunnen soms veranderingen op hogere niveaus teweegbrengen. Je kunt het model op allerlei situaties loslaten.

logische_niveaus
Voorbeeld
Als je als overtuiging hebt “ik word niet gewaardeerd” zal dit automatisch zijn weerslag hebben op je vaardigheden, je gedrag en hoe je op je omgeving reageert.
Hoe hoger het niveau waarop de verandering plaatsvindt, des te krachtiger en duurzamer is het effect. Dit model bevestigt de ervaringen dat ongewenst gedrag niet verdwijnt als je alleen de omgeving (andere baan, andere partner, ander huis et cetera) verandert. Na verloop van tijd zal ook in een andere omgeving hetzelfde gedragspatroon weer zichtbaar zijn.

Hoe praat iemand? Op welk niveau?
Zegt iemand steeds: “Ik vind het belangrijk dat .” of “Ik geloof dat .”, dan zit diegene op het niveau van overtuigingen en kun je hem ook op dat niveau aanspreken. Bijvoorbeeld: “Vind je het belangrijk om je . te veranderen?”

Op welk niveau is er een probleem?
Als iemand een probleem heeft op gedragsniveau, dan ga je aan vaardigheden werken.

Stel dat je een nieuw bedrijf op wilt zetten, dan kan je op elk niveau vragen aan jezelf stellen. Hoe moet mijn bedrijf eruit gaan zien (omgeving)? Wat doe ik daar dan (gedrag)? Hoe doe ik het (vaardigheden)? Welke overtuigingen zorgen ervoor dat ik dit bedrijf op wil gaan zetten? Welke identiteit heeft mijn bedrijf (wat wil je naar buiten uitdragen)? Wat is de missie van mijn bedrijf (hoeveel wil je ermee verdienen :-)?

Een variant op het Logische Niveaus Loopje
Gebruik A4-tjes om de 6 niveaus op te schrijven en leg die in de goeie volgorde op de grond (zie tekening), zo ver uit elkaar dat je gemakkelijk van het ene niveau naar het andere stapt.

Heenweg

 • Identificeer een doel dat je wilt bereiken: Onder eigen controle, Positief geformuleerd, Zintuiglijk specifiek en testbaar (je moet kunnen voelen/horen/zien hoe het is als je je doel bereikt hebt), Ecologisch verantwoord, Tijdspecifiek (een datum, wanneer precies?)
 • Goed gronden en helemaal ontspannen. Een lichte trance.
 1. Stap op omgeving. Wat zie je? Zie je mensen? Een huis? De natuur? Beschrijf wat je ziet.
 2. Stap op gedrag. Wat zie je jezelf doen? Loop je, zit je? Welke gebaren maak je?
 3. Stap op vaardigheden. Welke vaardigheden heb je? Wat kan je allemaal?
 4. Stap op overtuigingen. Welke overtuigingen heb je? Bijvoorbeeld: ik ben iemand die gelooft dat .
 5. Stap op identiteit. Wie ben je? Kijk naar binnen, vergeet alle rollen die je vervult en kijk naar je zelf.
 6. Stap op missie. Spreek je missie/doel nogmaals uit.

Stap een stap verder dan je missie. Het is nu de dag nádat je je doel bereikt hebt. Ga helemaal in de ervaring … doe alsof je je doel al bereikt hebt. Zie/hoor/voel wat je dan ziet/hoort/voelt. Versterk die ervaring, ga er helemaal in zitten. Geniet ervan en hou dat gevoel vast.

Terugweg

 • Blijf dat gevoel, van toen je je doel al bereikt had, vasthouden.
 • Draai je om en kijk even naar de stappen die je gezet hebt om je doel bereikt te hebben.
 • Stap door elk niveau terug en neem de verschillen waar. Of krijg je nieuwe inzichten, hoor je de fanfare, voel je zekerder? Moet je iets veranderen, heb je nog wat nodig om je doel te kunnen hebben bereikt?
 • Je hebt je doel al bereikt, je kent nu de ervaring van het moment dat je je doel bereikte en je weet nu wat je moet doen om daar te komen.

Met OPZET© je doelen bereiken 🙂

Met dank aan de oefengroep van 4 maart 2006, die mij inspireerde om OPZET© te verzinnen.

20 Reacties to “De Logische Niveaus”

 • Addy Sluys:

  Beste Ben
  Wat een mooie site over definitie n.l.p.
  ik ben vorig jaar gecertificeerd als n.l.p.trainer,en geef nu trainingen bij het instituut waar ik de opleidingen heb gevolgd Smara Siddhi .
  Na al het (weten) ? studie, is het soms toch nog lastig om een training te geven.
  Voor mij is jou site heel erg leerzaam voor de voorbereiding van mijn trainingen.
  Hiervoor mijn dank.

  Lieve groet,

  Addy

 • ben:

  Bedankt voor je compliment. Ben blij dat ik zelfs voor collega NLP trainers nog iets kan betekenen.

 • Addy Sluys:

  een voor allen ,allen voor EEN

  Lieve groet Addy

 • Claudia:

  Dag Ben,

  Graag maak ik nog een keer van je expertise gebruik:

  Ik wil bovenstaande oefening gaan doen met diegene waar ik je over schreef (z’n enthousiasme terugvinden voor het OR-werk). Lijkt me een goeie oefening om eerst zijn doel te omschrijven via jouw OPZET-methode en daarna een loopje (lees logische niveau loopje) met ‘m te nemen.

  Maaruh als ie nou bijvoorbeeld moet omschrijven wat ie ziet bij omgeving en gedrag is dat dan gerelateerd aan zijn doel?

  Hartelijke groet,
  Claudia

 • Ha Claudia,
  Ja neem maar een loopje met hem. Nee, op de heenweg hoeft hij niet aan het doel te denken, het gaat dan om de situatie nu, wat ervaart hij NU op elk niveau? Op de terugweg wel, dan moet hij net doen alsof hij het doel al bereikt heeft, en dan de verschillen ervaren met de heenweg. Dat geeft juist inzicht in wat hij nog moet doen om z’n doel te kunnen bereiken.
  Succes, Ben

 • paula:

  hallo ik ben paula en ik ben trainer in nlp op geleid door paul lieken en richard bandler de logische niveau’s hebben waar je dan ook een verandering maakt altijd invloed op het andere niveau dus ook als je de omgeving veranderd of de missie veranderd er iets het veranderd juist altijd want er is allen maar eenheid dus brengt de ene verandering altijd een verandering op een ander niveau met zich mee en vise versa
  omgeving heeft wel degelijk invloed op je misie en je misie op je omgeving en zo kun je eindeloos door gaan en het is inderdaad een geweldige oefening heel effectief leuke site trouwens

  • @Paula we hebben net geweldig gechat samen, heb nog buikpijn van de lach :-). Ik ben het met je eens over die wisselwerking op alle niveaus. Zoals het hier beschreven staat komt nog uit de klassieke NLP (de Neuro-Logische Niveaus, ontwikkelt door Robert Dilts … voortgeborduurd op Bateson). De oefening is heel waardevol en geeft veel inzichten. Maar is niet helemaal logisch meer. De niveaus symboliseren eigenlijk perspectieven van waaruit je kijkt, handelt en die zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veel holistischer dan de hiërarchische structuur van de Logische niveaus in de zin zoals Dilts die ontwikkelt heeft. RaVisie (Bas en ik) zijn bezig om een nieuw concept te ontwikkelen dat past binnen deze tijd, zonder hiërarchie en onlosmakelijk met elkaar verbonden! En met een 7e niveau eraan toegevoegd!

 • Ans:

  Hee Ben,
  Ik d8 vanmorgen ineens: laat ik toch eens op de site van Ben&Bas gaan kijken. Enorm leerzaam!
  Maar goh, nou wordt ik wel heel nieuwsgierig naar de 7 logische niveau’s! ik ga daar vann8 nog eens over dromen.
  liefs,
  Ans

 • Gister het begin van het Licher model laten zien 🙂 De Logische niveaus gaan verdwijnen 🙂

 • Walter Craanen:

  Hallo Ben & Bas ,

  Hebben je de Driehoek/pyramide van Dilts al omgebouwd naar de Cirkel van Licher….?
  Ik ben heel benieuwd….
  Een collega (Nynke) van mij en ik hebben “altijd” discussie over de driehoek (of is het een cirkel) van Dilts…
  Ik heb het idee dat jullie een mooi comprommis hebben gevonden…

  vr.gr.
  Walter Craanen.

 • Ben:

  Ha Walter, ja, de magische cirkel is gereed. We testen hem nog uit … ik zal je wat mailen :).

 • Hanne:

  Hi Ben,

  Kun je mij daar ook over mailen, over die magische cirkel en driehoek/pyramide.
  Heb je er leuke dingen mee ontdekt???

  Klinkt goed,
  Hanne

 • Sandra:

  Ben heel benieuwd naar jullie 7e niveau. Mijn hersenen radaren over de overeenkomst tussen de logische niveaus en de chakra’s. Dat komt heel aardig overeen. Alleen mist dan het 7e niveau, die volgens mij zou moeten corresponderen met het kruinchakra.
  Groet,
  Sandra

 • Ha Sandra,
  Ooit bedachten we het 7e niveau, “beslissingen” die neem je nl de hele dag. Voor mijn gevoel hoorde die bij het keelchakra, daar maak je ze bekend aan de buitenwereld. Maar we kwamen er ook niet uit. Valt beslissingen tussen waarden en identiteit? Of ontstaan waarden uit de beslissingen die je neemt. We hebben het opgegeven en het “Licher-model” ontwikkelt en dat dekt alles af. Vooralsnog is het alleen bestemd voor onze cursisten. In de loop van volgend jaar komen we er ws mee naar ‘buiten’.

  • Sandra:

   In mijn opleiding hoorde bij het hoogste niveau de vraag: wat brengt het je, wat levert het je op?
   Misschien is de vraag die daar nog boven hoort: wat is jouw bijdrage aan de wereld/omgeving als je het doel bereikt hebt? Wat heb je daarmee anderen te brengen?
   Ben benieuwd naar jullie model.
   Groet,
   Sandra

 • Linda:

  Mooi overzicht. Goed en gemakkelijk uitgelegd.
  Jammer dat je bij Missie: ‘hoeveel wil je ermee verdienen?’ hebt gezet.
  Missie is niet altijd / bijna nooit geldgerelateerd maar een bijdrage aan de wereld die van binnenuit komt.

 • Dank Linda,
  Hoeveel wil je ermee verdienen als het om bedrijven gaat ja zeker. Zelfs een non profit organisatie ‘moet’ geld verdienen om te kunnen blijven bestaan. De ijdrage aan de werled die van binnenuit komt hoort meer bij waarden en overtuigingen.

 • Yvonne:

  Dag Ben,
  Ik ben héél erg benieuwd naar het “Licher-model”.
  Wordt dit toegepast?
  Ik heb onlangs de Master Practitioner gehaald en heb hierover niets gehoord …
  Ik zou hier graag meer over willen weten/horen 🙂
  Hartelijke groet.

  • Ha Yvonne, het Licher-model wordt zeker toegepast :), door alle leerlingen van RaVisie. Richard Bandler heeft het geniaal verklaard. En nee, andere opleidingen vertellen er niets over, het is ons model. We zijn nog niet zo ver om het ‘gratis’ te delen. En ach, het is maar een model …

 • Yvonne:

  Hallo Ben,
  Dank voor je antwoord (al is het niet helemaal volgens mijn verwachting (A))
  Jammer dat jullie nog niet zover zijn om het te delen.
  Ik ben wat dat betreft érg leergierig en nieuwsgierig (en eerlijk gezegd ook wel een beetje hebberig) 🙂
  Hartelijke groet.

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën