web analytics

(14) NLP Metaprogramma’s: Vergelijking (motivatieverwerking)

Dit NLP Metaprogramma vertegenwoordigt een overheersend element van de persoonlijkheid. Het valt onder die structuren die we gebruiken om dingen te begrijpen en om keuzes te maken. Om iets te kunnen begrijpen, zoek je misschien eerst naar overeenkomsten, anderen zoeken misschien eerst naar verschillen, om de feiten aan de hand daarvan in te delen. Beide voorkeuren zijn zeer belangrijk in je leven. Ze tonen aan hoe je de buitenwereld vergelijkt met je interne referentiekader.

Overeenkomst

Als je voorkeur uitgaat naar overeenkomsten bekijk je in elke nieuwe situatie eerst of deze iets gemeen heeft met eerdere ervaringen. Je hebt soms moeite met verschillen en veranderingen opmerken. Je houdt niet van grote veranderingen; je houdt van vertrouwde dingen en van de veiligheid van het bekende. Deze voorkeur helpt je om patronen te herkennen.

Overeenkomst met uitzonderingen

In nieuwe situaties zoek je naar overeenkomsten met eerdere ervaringen, maar ook naar verschillen. Over de grote lijnen hou je graag alles bij het oude, maar veranderingen accepteer je in veel kortere tijd dan de vorige groep. Je houdt ervan dat dingen zich langzaam en over een bepaalde periode ontwikkelen.

Verschil met uitzonderingen

Als je deze voorkeur hebt probeer je eerst verschillen met een vorige situatie te ontdekken. Daarna zoek je naar overeenkomsten. Je kan zowel met een zekere routine leven als met een periode van verandering, maar je hebt meer afwisseling nodig dan voorgaande twee groepen.

Verschil

Als dit NLP Metaprogramma je voorkeur is dan herken je eerst de verschillen in vergelijking met een eerdere ervaring. Als je in een onbekende kamer of een nieuwe situatie komt, dan signaleer je onmiddellijk wat er anders is dan wat je kent. Je vindt het moeilijk om patronen of gelijksoortige dingen te herkennen en je houdt van verandering. Deze voorkeur is belangrijk voor het ontdekken van fouten.

Je kunt je voorstellen dat iemand die ‘Overeenkomst’ als voorkeur heeft langer in een functie blijft dan iemand die het NLP Metaprogramma ‘Verschil’ als voorkeur heeft. Je kan zelfs een ruw tijdsbestek aangeven:

 • Overeenkomst: 15 jaar of meer
 • Overeenkomst met uitzonderingen: 7 – 10 jaar
 • Verschil met uitzonderingen: 3 – 5 jaar
 • Verschil: 2 – 3 jaar

En als iemand heel makkelijk schakelt tussen Overeenkomst en Verschil: 4 – 6 jaar.
Als je al 20 jaar bij dezelfde werkgever werkt wil dat niet automatisch zeggen dat je van Overeenkomst bent. Het kan best zijn dat je regelmatig een andere functie hebt of dat de inhoud van je werk verandert. Zo kun je echt van Verschil zijn en toch 20 jaar ergens werken.

In combinatie met andere NLP Metaprogramma’s kan dat ruwe tijdsbestek verfijnd worden. Mijn voorkeur is Verschil. Je zou kunnen zeggen dat de omstandigheden (het werk van m’n vader) ervoor gezorgd hebben dat ik als kind heel vaak verhuisd ben. Als student op kamers en als volwassenen nog vaker. Ik hou van verandering. Dat ik nu al bijna 13 jaar in hetzelfde huis woon is een record! Maar de indeling in ons huis verandert elke 2 à 3 jaar. We hebben ook belachelijk veel meubilair op wieltjes zie ik nu. Ik moet kunnen veranderen! We ruilen zelfs regelmatig de kant in ons bed waar we slapen :-).

De volgende aflevering in deze serie gaat over het NLP Metaprogramma ‘Reactie’. Is je voorkeur ‘Gelijk’ of ‘Polariteit’?

4 Reacties to “(14) NLP Metaprogramma’s: Vergelijking (motivatieverwerking)”

 • Eveline:

  Hier wordt gesproken over verschillende persoonlijkheden (varianten)
  Vraag: Is dit op oudere leeftijd te beïnvloeden middels NLP?

 • Adriaan:

  Hi Ben!

  In je laatste stukje omschrijf je het metaprogramma “Verschil”. Is het niet zo dat mensen met deze voorkeur het juist makkelijk vinden om patronen of gelijksoortige dingen te herkennen en ze houdt van verandering.

  Er staat nu dat ze dit moeilijk vinden. Maar omdat mensen met dit metaprogramma ook een voorkeur hebben voor het ontdekken van fouten. Zou het logisch zijn ze snel patronen en gelijksoortige dingen herkennen.

  Groet!

  • bas:

   Hoi Adriaan,

   Het metaprogramma “Vergelijking” kent de voorkeur overeenkomst of de voorkeur verschil. Mensen die heel duidelijk een voorkeur hebben voor verschil zijn dan niet zo gericht op overeenkomsten. Patronen ontstaan door herhaling van hetzelfde, patronen hebben dus met overeenkomsten te maken. Iemand met de voorkeur ‘verschil’ ziet sneller waar de verschillen zijn en kan dus ook sneller afwijkingen zien. Voor bijvoorbeeld kwaliteitscontrole is de voorkeur voor verschil dan ook handiger dan de voorkeur voor overeenkomst. In het laatste geval zal deze persoon minder snel afwijkingen constateren.
   Groet!

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën