web analytics

(13) NLP Metaprogramma’s: Niveau van activiteit (motivatieverwerking)

Dit NLP Metaprogramma heeft te maken met de snelheid waarmee je acteert of reageert. De manier waarop je over actie denkt.

Preactief

Als je deze voorkeur hebt dan reageer je preventief, ook als dat waar je op reageert niet eens werkelijk gebeurt. Voorbeeld: als je een verslag moet schrijven en de deadline is over vier weken, dan begin je eraan voordat de vergadering begint, door alvast een schema te maken ofzo. Je handelt van tevoren en op tijd. Dit NLP Metaprogramma doet denken aan een ‘voorbehoedmiddel’.

In het Nederlands wordt ook de term Proactief gebruikt om dit NLP Metaprogramma aan te geven. Taalkundig fout. Pro betekent dat je ergens vòòr bent, je bent het ergens mee eens. Pro het milieubeleid. Pre is een voorvoegsel van tijd. Prehistorie, pre huppeldepup tijdperk. En dat is wat mensen met deze voorkeur doen. Voordat het tijd is dat er iets gebeurt …

Actief

Iemand met actief als voorkeur reageert onmiddellijk en spontaan op veranderingen. Dit NLP Metaprogramma is belangrijk bij korte reactietijden. Je begint meteen na de vergadering aan het verslag.

Reactief

Iemand met dit NLP Metaprogramma komt bij veranderingen pas in actie na een innerlijke analyse en afweging. Deze voorkeur is nuttig als je kwaliteit moet leveren. Jij begint je verslag nadat je alles hebt laten bezinken en bedacht hebt wat je in je verslag moet zetten en wat niet.

Non-actief

Als non-actief je voorkeur is, verander je niet van (denk) tempo door invloeden van buitenaf. Je straalt volharding uit; kan dingen ‘uitzitten’. Deze voorkeur is waardevol als een taak moet worden volbracht waarbij de nodige obstakels moeten worden overwonnen. Je begint je verslag op het laatste moment of je besluit gewoon om het niet te schrijven.

Neem je een paraplu mee als het weerbericht voorspelt dat het gaat regenen, heb je er altijd eentje bij de hand of koop je er een zodra de bui begint of loop je gewoon door de regen?

Als je goed kunt schakelen tussen Reactief en Preactief dan ben je ook Actief. Let op: Non-actief betekent niet dat je lui bent ofzo, je houdt gewoon je eigen denktempo aan. Het gaat over denken over actie.

Volgende stuk gaat over het NLP Metaprogramma: Vergelijking.

10 Reacties to “(13) NLP Metaprogramma’s: Niveau van activiteit (motivatieverwerking)”

  • Ik had al iemand aan de lijn over dat Pro …

    Proactief is een Anglicisme, een Engelse term die klakkeloos overgenomen is en letterlijk vertaald. Zoals ‘soort van’ (‘sort of‘ in het Engels), eigenlijk een slechte, letterlijke vertaling van de Engelse term is. Voorbeeld van een Germanisme is ‘middels‘, in het Duits correct gebruikt, maar in het Nederlands noem je ‘middels’ een Germanisme.
    “Ik ben een ‘soort van‘ taalkundig puritein die ‘middels‘ dit schrijven toelicht wat ik precies bedoel. Als je ‘sort of‘ correct vertaalt, betekent het ‘eigenlijk‘ en als je ‘mittels‘ vertaalt betekent het ‘door‘. Dan zeg ik in correct Nederlands: “Ik ben eigenlijk een taalkundig puritein die door dit schrijven toelicht wat ik precies bedoel.”

    Shelle Rose Charvet in haar boek: “Words that change minds”, dat de NLP Metaprogramma’s (ooit zijn er zo’n 80 gedefinieerd) veel bekendheid gegeven heeft, gebruikt ook “Proactive” (blz 19, © 1995, 1997) terwijl ‘pro’ ook in het Engels betekent dat je ergens vòòr of tegen bent. Sorry Shelle, verkeerd gebruik van de term :-). En vervolgens gaat ‘iedereen’ modelleren zonder hun eigen hulpbronnen te raadplegen.
    Ook in het Engels is ‘pre’ een voorvoegsel dat met tijd te maken heeft.

    En dat is waar dit NLP Metaprogramma altijd mee te maken heeft gehad.

    • Preactief: je handelt of denkt aan de handeling vòòrdat iets gebeurt.
    • Reactief: je handelt nádat iemand anders iets doet of nádat er iets gebeurt.

    Heeft allemaal met tijd te maken en niet of je ervòòr of ertegen bent.

    Ennuh, ik ben vòòr (pro) Shelle om het gezondheidszorgsysteem te overleven – 10 tips en haar baanbrekend werk over de NLP Metaprogramma’s ooit.

    Hmm. Kate, ik ga Shelle ook toestemming vragen om die 10 tips te mogen vertalen.

  • Linda Penning:

    Wat vind je belangrijker; een taalkundige academische discussie of allemaal het zelfde woord gebruiken (het meest gebruikte: proactief) zodat iedereen elkaar kan begrijpen?

  • Kate:

    het woord wat het meeste klopt!

  • Linda, dank voor je reactie! Als NLP-er vind ik taal het belangrijkste. Ik zou niet congruent zijn als ik daar anders over dacht. En als NLP-er ‘begrijpen’ we een ander niet zomaar. We vragen altijd precies wat iemand bedoelt met een woord. Je inspireert me om daar snel een stukje over te schrijven :-).

  • Kate, ja, vanwege dat Linguistische stukje van NLP.

  • Yuri Barrera Corvalan:

    preactief staat niet in het Groene Boekje en ook niet in de nieuwste Van Dale. Hoe kom je aan dat woord, Ben?

  • @Yuri. Prehistorie staat wel in de Van Dale:
    “pre·his·to·rie de; v (studie vd) geschiedenis van vóór het begin vd (schriftelijk) overgeleverde geschiedenis”

    Pre is een voorvoegsel van tijd (prehistorie) en daar gaat het om bij het Meta Programma: Niveau van activiteit. Denk je ergens aan van te voren of denk je ergens aan tijdens, erna of denk je er niet aan.

    Pro is een voorvoegsel om aan te geven dat je ergens vóór bent. Het ermee eens bent. De Provo’s, haha, misschien ga ik wat te ver terug. Ik was een Provo.

    Het Groene Boekje en de Van Dale geven misschien niet alle combinaties met die voorvoegsels aan.

    NLP en de studie op Meta Programma’s leveren dit woord. De letterlijke betekenis. Niet zomaar wat iedereen denkt te begrijpen, fout modelleert, niet over nadenkt, niet linguïstisch bezig is.
    Pro is een voorvoegsel om aan te geven dat je het ergens mee eens bent. Pre is een voorvoegsel van tijd.
    In de Meta Programma’s geeft Pre-actief aan dat je denkt aan iets voordat dat gebeurt:

    Weerbericht stelt dat het vanmiddag gaat regenen, dan neem ik vanochtend alvast een parapluie mee. Dat is van te voren nadenken.

    Pro komt voor in het Meta Programma: Reactie. Gelijk of Polariteit. Ben je het ermee eens? Pro? Of ben je ertegen? Polair?

    Ik zal het Groene Boekeje en Van Dale eens aanschrijven.
    Autoriteiten hebben niet altijd gelijk toch? Ze corrigeren zichzelf wel eens!

  • Yuri Barrera Corvalan:

    Dat is zo! Wij NLPers moeten ze zelfs up to date houden, als linguistische pioniers! Goed idee!

  • Carole:

    Autoriteit is bij zoekmachine-optimalisatie de meest bepalende factor wie er in de zoekresultaten de eerste posities innemen. Autoriteit wordt met name gemeten door het aantal inkomende links en de kwaliteit van die links. Daarnaast wordt je autoriteit ook groter wanneer je veel relevante contentpag…
    Gevonden op http://www.opmax.nl/woordenboek/Autorite

    oke, dan neme we een willekeurige zoekmachine en typen we in: “autoriteiten hebben niet altijd gelijk, toch? NLP Metaprogramma” en dan is de bovenste link de autoriteit die gelijk heeft.
    Meneer Van Dale Wacht op Antwoord 😉

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën