web analytics

(23) NLP Metaprogramma’s: Tijdsoriëntatie (informatieverwerking)

Het vijfde NLP Metaprogramma in de serie informatieverwerking is Tijdsoriëntatie. Tijd is een belangrijke factor voor de manier waarop mensen denken: hoe oriënteer je je in de tijd? Ben je vooral gefocust op het verleden, het heden of de toekomst?

Verleden

Met dit NLP Metaprogramma als voorkeur baseer je beslissingen op eerdere ervaringen en oriënteer je je vooral op het verleden. In extreme gevallen heb je geen oog voor plezierige ervaringen in het heden en maak je geen toekomstplannen. Deze denkstijl is belangrijk voor analyse en probleemoplossing.

Heden

Met dit NLP Metaprogramma als voorkeur leef je in het hier en nu en heb je gemakkelijk toegang tot wat er werkelijk gebeurt. Bij sterk eenzijdig gebruik van deze denkvoorkeur leren mensen moeilijk van het verleden en vinden ze het lastig om toekomstplannen te maken. Dit NLP Metaprogramma is belangrijk voor direct reageren, dienstverlening en improviseren.

Toekomst

Met dit NLP Metaprogramma als voorkeur denk je graag over de toekomst en maak je graag plannen. Als deze voorkeur voornamelijk wordt gebruikt, leer je niet van het verleden en geniet je minder van de resultaten van eerdere plannen. Dit NLP Metaprogramma is belangrijk voor de ontwikkeling van organisaties, bij projecten, in stafposities en bij het overwegen van consequenties.

Mensen met Verleden als voorkeur en weinig met Toekomst en Heden, voelen zich vaak belemmerd door gebeurtenissen uit het verleden. Ik ken iemand die echt helemaal in het verleden ‘zit’. Als ik hem vraag om mee te gaan naar een film, dan praat hij over een film die hij een vorige keer gezien heeft en ‘hoort’ eigenlijk niet dat ik plannen voor de volgende week heb.

Natuurlijk is het verleden belangrijk om van te leren, die man die in aandelen en effecten handelt, deed het in zijn functie juist heel goed door intensief met het verleden bezig te zijn.

In dit onderdeel van de NLP Metaprogramma’s komen nog aan de beurt:

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën