web analytics

(22) NLP Metaprogramma’s: Primaire aandacht (informatieverwerking)

Dit NLP Metaprogramma toont of iemand in een gezelschap eerst voor zichzelf zorgt of eerst voor anderen.

Zorgen voor zelf

Voor mensen met deze voorkeur is het belangrijker zich eerst op zichzelf te concentreren. Ze realiseren zich waarschijnlijk eerst dat ze zelf iets nodig hebben (iets te drinken of te eten bijvoorbeeld), en dan pas vragen ze de anderen of die ook iets willen, om het vervolgens te gaan halen. Dit NLP Metaprogramma wordt vaak gebruikt door topsporters of in beroepen waarin presteren van groot belang is. Deze mensen kunnen doorgaans goed voor zichzelf zorgen en reageren op anderen vanuit zichzelf.

Zorgen voor anderen

Mensen met deze voorkeur denken eerst aan anderen. In dit voorbeeld zou het ze opvallen dat iemand anders iets te drinken wil, om dat vervolgens voor die persoon te gaan halen. In dit geval zouden ze waarschijnlijk zelf ook iets te drinken nemen. Deze mensen reageren heel actief op anderen, hoofdknikjes, geluidjes zoals uhu, aha, tenminste als dat bij de cultuut past. Dit NLP Metaprogramma ziet men vaak in dienstverlenende en verzorgende beroepen.

Als je NLP Metaprogramma voorkeuren binnen je werk: ‘Zorgen voor anderen’ gecombineerd met nog een paar ‘ander’ gerichte Meta Programma’s is, dan loop je grote kans op een burn-out. En nu je het weet, kan je dat voorkomen door je gedrag aan te passen. Zorg maar eerst voor jezelf …

Het volgende NLP Metaprogramma gaat over Tijdoriëntatie; Heden, Verleden of Toekomst.

5 Reacties to “(22) NLP Metaprogramma’s: Primaire aandacht (informatieverwerking)”

 • Marco:

  Hai Ben,

  Alsnog bedankt voor je reactie.
  Beetje erg laat maar beter laat dan nooit.
  Interessante site heb je overigens.
  Ook fan van Richard Bandler en John Grindler ?

  gr. Marco

 • Dat was van die kopjes koffie he? Toch leuk dat je reageert. Ik ben inderdaad een fan van Bandler, Grinder ken ik niet persoonlijk. Bedankt voor je compliment.

 • Ben:

  Wel Els, je bent in elk geval vastberaden en vindingrijk genoeg om je vraag op een paar van m’n blogs achter te laten.
  Wellicht kan je werk vinden in iets waar je ook goed in bent en waar die vastberadenheid en vindingrijkheid je van pas kan komen. Veel succes!

 • Yuri:

  Grappig onderwerp deze blog. Het is nog steeds wat cultuurbepaald dat het ‘voor de ander zorgen’ meer gewaardeerd wordt dan eerst voor jezelf koffie inschenken of iets leuks doen. Vooral veel zgn spirituele (zij het de conventionele versies daarvan) mensen achten het zorgen voor de ander hoger dan het zorgen voor jezelf. Wellicht nog een erfenis van de invloed van de Kerk.

 • ben:

  Ja, geld doneren aan de kerk. :-).

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën