web analytics

NLP Meta Programma’s: voorkeur of flexibel

Wij hebben gelukkig een programma om de NLP Metaprogramma’s te achterhalen. Identity Compass. Waar sta je en waar wil je naar toe. Iedereen heeft zo zijn eigen Metaprogramma’s en als je bijvoorbeeld heel kinesthetisch ingesteld bent, hoor je vaak niet wat de ander allemaal ziet. Dat computerprogramma heeft geen last van z’n eigen Metaprogramma, is objectief.

Identity Compass berekent aan de hand van vragen en jouw antwoorden daarop je voorkeur. Een voorkeur voor bijvoorbeeld Globaal wil niet zeggen dat je niet gedetailleerd kunt zijn. Dan krijg je uitslagen zoals: 80% Globaal en 65% Details. In 80% van de gevallen reageer je Globaal en in 65% van de gevallen reageer je Details. Dat verschil van 15% wil zeggen dat je makkelijk kunt schakelen. Heel flexibel bent daarin. Hoe groter het verschil, hoe lastiger het is om te schakelen.

Daar let je ook op als je iemand observeert en vragen stelt om zijn NLP Metaprogramma’s te achterhalen. Niemand is alleen maar visueel of alleen maar auditief. Het ligt aan de situatie waarin je bent of het onderwerp waarover je praat. En dan heb je soms een voorkeur ergens voor. Ik heb de voorkeur voor kinesthetisch, maar ik heb geleerd om snel te schakelen naar m’n visuele en auditieve systemen om nog beter in rapport te zijn met die ander. Als trainer gebruik ik ze alle drie door elkaar heen, zodat iedereen in een groep kan begrijpen wat ik zeg.

Het totaal van je Metaprogramma’s noem je een Metaprofiel en dat geeft een goede indruk van je gedrag in een bepaalde situatie. Alle Metaprogramma’s zijn ‘gedrag’. Gedrag is aangeleerd en dat kan je ook veranderen. Een ander gedrag aanleren. En in de ene situatie gedraag je je anders dan in de andere.

Geen hokje dus, geen nummer, geen combinatie van letters die bepalen dat je nu eenmaal bent wat je bent. Al die systemen horen absoluut niet bij NLP. NLP gaat om vrijheid, om keuzes en de mogelijkheden om gedrag te veranderen.

2 Reacties to “NLP Meta Programma’s: voorkeur of flexibel”

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën