web analytics

Waar heb jij je NLP Opleiding gedaan?

Mijn reactie op een discussie op de hyves: NLP.

“Er zijn ondertussen 18 instituten in Nederland die het zegel van de Society of  NLP mogen dragen. Een aantal van die instituten heeft 2 gecertificeerde trainers. Dus reken maar op zo’n 25 NLP Society trainers. Niet allemaal even actief maar toch, we zijn niet meer weg te slaan tegen zo’n 45 niet-Society instituten die nog de jaren-80 methodes volgen. Here we come!

Natuurlijk willen we onszelf onderscheiden. Wie niet. Soms commercieel en sommigen zijn echt gewoon goed in het overdragen van NLP kennis en ervaring. De ‘meesten’ doen puur NLP, geen toevoegingen.

Er komen deze zomer vast nog een paar bij uit de stallen van RaVisie. Nog even en dan zijn meer dan de helft van de Nederlandse Instituten bemand met NLP Society trainers!!!

Na ‘elke’ NLP opleiding kan je als coach aan de slag. Zelfs zonder (NLP) opleiding kan dat. Kom op zeg, er zijn heel veel uitstekende coaches die nog nooit van NLP gehoord hebben. Soms heb je tijdens je NLP opleiding beter leren coachen of meer zelfvertrouwen gekregen. Soms verdiep je je kennis gewoon.

En sommige NLP-ers hebben de boodschap niet begrepen, die vergeten hardnekkig de ecologie en bescheidenheid.

Iedereen kiest de opleiding die bij hem past. Mensen met een externe referentie gaan aan anderen vragen wat goed is om dan hun eigen beslissing te kunnen nemen en mensen met een interne referentie doen hun eigen onderzoek en beslissen vanuit zichzelf.

Ga vooral kennismaken met je potentiële trainer (niet met de ‘verkoper’ van het instituut), zorg dat je een dag mee kan draaien tijdens een training en doe dat bij minstens 3 instituten.

Staar je niet blind op een certificaat. Uiteindelijk is dat gewoon een bewijs van aanwezigheid en soms een bewijs dat je voldoet aan die eisen die dat instituut stelt. Ik kan met gerust hart zeggen dat geen enkele overkoepelende organisatie controleert op de kwaliteit van de NLP (Master) Practitioner. De Society van Richard Bandler is de enige overkoepelende organisatie die controle uitoefent op de kwaliteit van haar NLP Trainers.

  • De trainer moet bij je passen, NLP kunnen demonstreren en toepassen,
  • De prijs moet bij je budget passen en
  • De tijd die het kost moet je hebben.

@Rutger: ik ken veel (HBO) docenten die van lesgeven soep maken. Je impliceert dat niet-HBO docenten niet echt les kunnen geven? Waarschijnlijk kan Alphons écht lesgeven omdat hij Alphons is.”

PS: Laatst hadden we 2 mannen uit België die in Nederland op zoek waren naar een NLP Master Practitioner Opleiding. 28 Instituten bestudeerd en geanalyseerd, met 4 gesproken …, waaronder RaVisie, raad eens waar ze hun Masters hebben gedaan?

Ze zeggen dat ze een goudmijn aangeboord hebben.

Lees ook: “Tips voor een startende coach”.

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën