web analytics

Tips voor een startende NLP Coach

“Onderwerp: Economische crisis

Bericht: Hoi Ben,

Veel mensen zijn met de economische crisis bezig, en ik hoor ook dat het in Nederland moeilijker wordt om een baan te vinden (of te behouden). Omdat ik in de NLP-branche ga werken, zou ik graag van jou of van een andere senior NLP-er willen horen hoe je zou antwoorden op het concrete nut van NLP voor periodes zoals nu gaan komen. Coaches gaan het wellicht minder makkelijk hebben omdat men minder geld overheeft en een NLP coach toch wat minder ‘conservatief’ klinkt, of omdat sommigen het als een luxe zien om gecoached te worden.”

Ha Yuri,

Ik denk nog na over een ‘wijs’ antwoord.

Ik weet wel dat de koopkracht van consumenten bijna 2% stijgt omdat (brandstof) prijzen dalen, dat er nog veel vacatures (CBS) zijn maar een baan vinden (altijd) lastig is en dat wij bedrijven nu als klant hebben voor NLP trainingen omdat ze zichzelf beter moeten gaan verkopen, efficiënter willen werken of liever externen inzetten dan mensen in dienst nemen. Als organisatieadviseur draaien we altijd goed in recessie tijden. Coaching: al die mensen die een baan zoeken … Vooral Identity Compass is dan een perfect tool. Al die mensen die ‘eruit’ gecoached moeten worden, efficiënter moeten zijn … nog last van hun herfstdepressie hebben of al voorjaarsmoe worden.

Mooie, actuele voorbeelden uit onze praktijk:

 • een bedrijf dat mensen overal op projecten uitzet, heeft alle trainingen en trainingsprogramma’s geschrapt behalve NLP. We gaan 300+ mensen op verschillende niveaus NLP of de basis bijbrengen! Niet zo conservatief maar wel effectief.
 • een Ministerie, fusie van departementen en bezuinigen: we gaan veel hoofden Personeelszaken trainen …
 • de eigenaar van een klein bedrijf: wil gecoached worden, is bang voor de toekomst …
 • een bedrijf dat het zich kan permitteren om personeel aan te houden, het uit kan zitten. Gaan investeren in opleiding (tijd die over is nuttig besteden). We coachen MT (6 mensen) en verzorgen motivatie trainingen …

Netwerken netwerken als je toch tijd hebt. LinkedIn levert ons opdrachten op …, ik heb geen exacte cijfers maar gooi het op 60/40, 60% van ons werk komt via internet en 40% via netwerken en aanbevelingen. Adverteren doen we niet. Vanavond nog een inschrijving voor de NLP Masters van februari via Chat. ” … ik kwam op je site terecht en heb nog een vraagje …”

Als NLP-er heb je een positieve boodschap: zelfvertrouwen, doelen behalen, positieve kijk op gebeurtenissen om je heen, kansen, hoop, flexibiliteit, doorzetting, etc (de 8 states). Heel wat anders dan alle sombere voorspellingen …

Daarnaast: een enkeling kan zijn inkomen verdienen door alléén te coachen, in de particuliere markt zit ‘het geld’ niet (is een heel klein deel van onze omzet). Je moet meer ijzers in het vuur hebben. Onze formule, ACT (Advies, Coaching en Training) werkt goed maar het heeft wel een paar jaar opbouwen en investeren gekost. Behalve open inschrijvingen, timmeren we hard aan de weg om trainingen aan bedrijven te geven.

Investeren is: slecht betaalde workshops doen, lezingen geven, mensen korting geven, netwerken (tijd besteden, koffie drinken, vragen beantwoorden, tips geven etc etc), mailingen doen, fouten maken, jezelf profileren, om aanbevelingen vragen (dus ook schrijven/geven), brochures verspreiden (ik heb zelfs ooit in alle boekenkasten bij Ikea folders neergelegd :-), om kansen durven vragen, eerlijk zijn en op kunnen scheppen, bezuinigen en durven investeren.

Als iedereen nu weer gaat investeren dan is de economische crisis weer heel snel voorbij.

Prachtig toch dat regeringen banken kunnen nationaliseren en het volk het prachtig vind. Wat een scam!

Nu ga ik nadenken :-).

Groet, Ben

Ps. Voor iedereen die nog een antwoord heeft voor Yuri, of laat een reactie hieronder achter.

12 Reacties to “Tips voor een startende NLP Coach”

 • ben:

  Trouwens, Yuri, ik noem mezelf coach. Dat ik door NLP vaardigheden snel resultaat boek is mooi meegenomen maar hoeft niet altijd genoemd te worden.

 • Tina:

  Heerlijk om de dag te beginnen met het lezen van dit stuk. 🙂 Het begint gelijk weer allemaal te bruisen… Gelukkig heb ik op korte termijn meer tijd om een en ander in de praktijk te brengen!!

  Warme groet, Tina

 • ben:

  Dan hoef je je dag niet meer zooo vroeg te beginnen!

 • Yuri:

  Het volgende stukje vond ik ook erg motiverend, onder hetzelfde theme zo’n beetje:

  “Veel ZZP’ers (Zelfstandigen Zonder Personeel) merken weinig van de huidige kredietcrisis. Sommige ZZP’ers krijgen juist meer werk dan voorheen aangeboden.

  Ook in de nabije toekomst verwacht ruim de helft geen negatief effect van de economie op hun werkzaamheden. Wel vinden ZZP’ers de inkomenszekerheid belangrijker dan voorheen. Dit blijkt uit recente gegevens van de Nationale-Nederlanden en belangenorganisatie ZZP Nederland.

  Ondanks de huidige crisis op de economische markten peinst de ZZP’er er niet over om weer een baan in loondienst te nemen. Uit cijfers blijkt juist dat maar liefst 95 procent van de ondervraagden onder de huidige marktomstandigheden, zo weer opnieuw voor zichzelf zou gaan beginnen. Wel verwacht ruim een kwart van de ZZP’ers, dat de klanten wel kritischer gaan worden.

  Mocht de orderportefeuille toch teruglopen, dan is marketing, volgens de ZZP’er, de oplossing. Ruim 75 procent wil dit gaan doen door meer te gaan netwerken en meer aan acquisitie te doen. Slechts een enkeling denkt aan de terugkeer naar een reguliere baan in loondienst, want de ZZP’er heeft vrijheid, zelfstandigheid en flexibiliteit hoog in het vaandel staan. “

 • ben:

  Ja leuk, helemaal het thema. Ik heb de bron gevonden, het stond op de website lifestylagent.nl

  Wat ik er eigenlijk nog aan toe kan voegen: Ja, als je niks of weinig te doen heb ga je netwerken en aan marketing en PR doen. Maar als je druk bent moet je dat blijven doen, zodat je altijd investeert in relaties die later ook weer in jou willen investeren.

 • Yuri:

  Waar ik nog een beetje mee zit, is waarin ik me wil ‘onderscheiden’ in de NLP coach wereld. Ik vind eigenlijk alles zo inspirerend dat ik het moeilijk vindt om te kiezen voor een specialisatie binnen de NLP Coaching. Eigenlijk vind ik NLP coach al een specialisatie, maar toch wordt er regelmatig gevraagd, vooral m.b.t. de motivatie als starter en de concurrentie, waarin ik mij onderscheid. Ik weet van mezelf dat ik waarschijnlijk het meest met NLP zal gaan werken in het grensgebied tussen NLP management coaching, organisational change mangement en finanancieel economisch advies. Dit is omdat ik al meer dan tien jaar bestuurlijke en financiele kennis en ervaring heb. Weet je wat, voor nu is dat een goede smoes, maar van binnen weet ik dat ik toch mijn eigen NLP-inspiratie ga volgen, en die is niet voorspelbaar! 😉

 • Yuri:

  En natuurlijk zijn het in de praktijk mijn eigen karaktereigenschappen het onderscheid zullen bewijzen hoe ik als coach ben. Ha, het wordt alsmaar leuker dit beroep!

 • ben:

  Je persoonlijkheid en je coachingsvaardigheden bepalen welke mensen door jou gecoacht willen worden. Afhankelijk van de mens die je coacht bepaal je de methode die je inzet. Het gaat erom dat je als NLP-er flexibel genoeg bent om verschillende methodes te combineren zodat je klant zijn/haar doelen bereikt.

 • Carole:

  Hoi Yuri,
  Je mailde me of ik hier mijn wijze commentaar op los wil laten, komtie: ga maar wat anders doen want Ben en Bas ‘doen’ al iedereen, zo te lezen 😉

  Tja, Ikea…… een beetje optimisme kan geen kwaad: pak de meubelboulevard van Wassenaar? “NLP is een geweldige kapstok” of bij de Mediamarkt: “dubbele inductie, bel me voor instructie”.

  ik ben al weken aan het schuimen op het net: websites van coaches, counselors, opleiders, etc. Naar mate mijn opleiding(en) vorderen ben ik steeds minder in opleiding maar meer aan het kijken ‘wat ze doen’ en hoe. Zo krijg ik voor mezelf een steeds beter plaatje (grinnik) van wat ik wil. Weet je al wat je wilt?

 • Antoine:

  Naar mijns inziens, is juist in een financiële wanorde als nu de coaching een tak, die alle mogelijkheden hebben te groeien en bloeien.
  Mensen hebben ondersteuning nodig, om door te groeien en de crisis een uitdaging te maken.
  Tevens is de “crisis” een vorm van negatieve NLP, bedoeld om de financiële wereld een boost of innovation te geven.
  Aan ons de taak, om iedereen weer een goed gevoel te geven, over wat ze doen en kunnen en naast het doen opleven van de economie, door de CEO’s te motiveren, onze eigen financiën te zien groeien.

 • @ Antoine, helemaal mee eens! Als mensen ons vragen of we last hebben van de crisis dan zeggen we vrolijk, oh daar doen we niet aan mee. Geen tijd voor :-).

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën