web analytics

Coach worden of NLP Coach zijn …

Deze vond ik nog ergens op Hyves, nu we het toch steeds over NLP Coaches hebben, leek het me wel leuk om het stuk erbij te zetten.

9 juni 2008, 08:06,

Ben,

Misschien weet jij welke weg je het best kunt bewandelen om coach te worden (want volgens mij is er ook best veel kaf onder het koren).
Er is inderdaad veel kaf onder het koren en ik zou mezelf verloochenen als ik onze eigen opleiding niet zou aanbevelen . NLP is de beste methode om inzicht te krijgen in je eigen gedrag en in het gedrag van andere mensen. Lees maar op onze sites en blogs. Als je iets niet kunt vinden hoor ik het wel.

Ik begeleid/superviseer of coach ook mensen die bij verschillende instituten/opleidingscentra een coachopleiding hebben gevolgd of aan het volgen zijn. Het niveau van de opleidingen is dramatisch tot theoretisch. We gaven bijvoorbeeld een workshop aan mensen die zichzelf  ‘… Coach & Counseler’ mogen noemen, van hun eigen opleiding. 5 Ervan zijn nu mijn coachee omdat ze tot over hun oren in de shit zitten, 2 gaan alsnog een opleiding bij ons doen en 3 zijn aan het sparen.

De meeste opleidingen zijn erg theoretisch: Lees een boek, bespreek het, schrijf je eigen ontwikkelingsplan en een scriptie over coaching en na 8 of 10 dagen les/overleg – in een jaar tijd – met je medeleerlingen en een trainer, ben je coach.

Er zullen vast wel opleidingen zijn die bij je passen, praktisch zijn, maar orienteer je goed, praat met de trainers (niet alleen met degene die de opleiding verkoopt). Praat met cursisten of met mensen die hun opleiding er hebben afgerond. Hoeveel mensen coachen ze per jaar, wat hebben ze geleerd, hoeveel coachuren hebben ze tijdens hun opleiding gedaan?

Motto voor onze opleiding is: eindelijk een ‘echte’ coachopleiding die zich niet bezig houdt met methodes maar met mensen.

Wat ik je al schreef, als jij mensen kan stimuleren ben je al aan het coachen. Ik zie mezelf als bus (coach). Jij (coachee) bent de chauffeur en zegt waar we naar toe gaan, ik faciliteer of geef je een schop als je dat nodig hebt.

Natuurlijk is het handig als je iets van de theorie afweet en van verschillende methodes. Maar boeken lezen kan je zelf, vragen erover stellen of met anderen erover van gedachten wisselen kan je overal, daar hoef je geen dure opleiding voor te doen. Coachen leer je door lekker met je kinderen overweg te kunnen, door je collega’s met raad en daad bij te staan, door de tegenslagen in je eigen leven als lessen te leren zien en wéér een tegenslag met humor te kunnen benaderen. Je coacht als je weet wanneer je je mond moet houden en kunt wachten op een antwoord. Coachen leer je door met mensen om te gaan, ze te observeren en naar ze te luisteren, door af en toe een vraag te stellen of een wenkbrauw op te halen, coachen leer je als je van jezelf houdt, om jezelf kunt lachen, van andere mensen houdt en op het juiste moment met ze kan lachen.

Methodes zijn voor de coach, die heeft een handvat nodig en probeert daar dan z’n cliënt in te proppen. Dat werkt niet altijd. De coachee heeft het nodig om zelf z’n oplossingen te kunnen bedenken. Elk mens is anders en heeft en andere aanpak nodig.

Onze leerlingen vragen vaak om een lijstje: bij welk probleem doe je nu wat? Wij weigeren om dat te geven, want dan ga je je fixeren op een standaard probleem met een standaard oplossing. Wij willen dat je je fixeert op die andere mens en dat je zo flexibel bent dat je steeds datgene kan verzinnen wat die ander nodig heeft.

Of dat nu in een persoonlijke of een professionele setting is.

Groet, Ben

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën