web analytics

NLP Walt Disney – Planning Strategie

Robert Dilts
Gepubliceerd en vertaald met schriftelijke toestemming van Robert Dilts. Waarvoor hartelijke dank.

 1. Ga in de Metapositie staan en bepaal 3 plekken in de ruimte voor (1) de Dromer, (2) de Realist en (3) de Criticus.
 2. Anker de juiste strategie op elke positie:
  1. Denk aan een periode dat je heel creatief je droom waar maakte of fantaseer over nieuwe ideeën, zonder belemmeringen. Stap in positie 1 van de Dromer en herbeleef je ervaring helemaal.
  2. Denk aan een periode waarin je heel realistisch bezig was om een specifiek plan uit te voeren. Stap in positie 2 van de Realist en herbeleef die situatie.
  3. Denk aan een situatie waarin je een plan heel goed en constructief kon bekritiseren en eventuele knelpunten kon benoemen. Stap in positie 3 van de Criticus en herbeleef de situatie.

  Bepaal een doel dat je wilt bereiken (noot vertaalster: denk aan OPZET) en stap op de Dromer. Visualiseer jezelf als een hoofdrolspeler in een film terwijl je je doel helemaal bereikt. Zonder belemmeringen.

 3. Stap in de Realist, associeer met de droom en ervaar alle relevante (deel)persoonlijkheden. Kijk naar het proces alsof het een stripverhaal is.
 4. Stap in de Criticus en ontdek of er nog iets mist of nodig is. Vertaal de kritiek naar vragen voor de Dromer.
 5. Stap weer in de Dromer en bedenk creatieve oplossingen en antwoorden voor de vragen van de Criticus.
 6. Nadat je de cyclus een paar keer gedaan hebt, loop je er nogmaals doorheen terwijl je heel bewust aan iets anders denkt waar je plezier aan hebt en heel goed kunt.
 7. Ga net zolang door stappen  4, 5 en 6 totdat je plan in elke positie congruent past.

NLP_walt_disney_planning_strategie
Dit is een zeer bruikbare NLP oefening die je makkelijk alleen kunt doen. Lees het een paar keer door voor je eraan begint. De Dromer (Visie), Realist (Realisatie) en de Criticus (Kwalteitscontrole) zijn ook beschreven in het NLP Metaprogramma: Successtrategie.

Ik lees graag je ervaring met deze oefening hieronder in een reactie.

2 Reacties to “NLP Walt Disney – Planning Strategie”

 • Maurice:

  Zo duidelijk en eenvoudig als deze techniek lijkt, zo verrekte moeilijk blijkt hij te zijn om toe te passen. Het begint al met het bepalen van een “goed” doel; over wat een goed doel is kun je op promoveren. Vervolgens blijkt men moeilijk in staat om “ongebreideld en toch doelgericht” er op los te fantaseren (fantasie is niet iedereen gegunt). Men schiet heel snel en makkelijk in de criticus modus (lukt me toch niet, kan ik niet, heb geen geld, etc.) en men kan maar moeilijk ontspannen en de gedachten de vrije loop laten. Als dit dan toch uiteindelijk is gelukt en de droom blijkt niet haalbaar/realistisch, dan wordt al snel geconcludeerd; leuk en aardig maar toch een hoop verspilde moeite.

 • moon:

  Geweldige oefening ! Inderdaad, ik moest ‘m wel eerst even goed doorlezen, de tijd nemen en zorgen dat alles om me heen in rust was én het helpt als je de practitioner bij Ravisie hebt gedaan, Fijn dat deze oefening op je site staat!

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën