web analytics

NLP Milton Model: Informatie weglaten

Milton Informatie weglaten

Welke voet?

Informatie verzamelen. In het Milton-model heet dit onderdeel ‘informatie weglaten’ en het is voor hypnotische doeleinden het nuttigste van de drie patronen (Informatie verzamelen, Overtreding van de Semantische vormvoorwaarden en Beperken van het model van de spreker). Het bestaat uit de vier volgende subcategorieën:

1. Nominalisaties

De Nominalisaties heb ik al apart beschreven.

2. Ongespecificeerde werkwoorden

Geen enkel werkwoord is volledig gespecificeerd, maar het ene is wel specifieker dan het andere. Als een hypnotiseur betrekkelijk vage, voor meer interpretaties vatbare werkwoorden gebruikt, is de luisteraar ook nu weer gedwongen zelf de betekenis in te vullen om de zin te begrijpen. Woorden als doen, maken, oplossen, bewegen, veranderen, afvragen, denken, geloven, weten, ervaren, begrijpen, herinneren, beseffen enz. zijn relatief ongespecificeerd.

De zin “Ik denk dat dit waar is” is minder gespecificeerd dan “Ik heb het gevoel dat dit waar is”. In de laatste zin worden we namelijk geïnformeerd over de manier waarop de persoon denkt. Als ik zeg: “Ik wil dat je leert”, gebruik ik een zeer ongespecificeerd werkwoord, omdat ik niet vertel hoe ik wil dat je leert of wat ik precies wil dat je leert.

3. Ongespecificeerde referentie

Dit betekent dat het naamwoord niet wordt gespecificeerd.

  • “Mensen kunnen zich ontspannen”. (Welke mensen?)
  • “Dit is gemakkelijk te leren.” (Wat is dit?)
  • “Je kunt een bepaald gevoel opmerken”. (Bepaald?)

Dit soort uitspraken biedt de luisteraar de ruimte om de zin op zichzelf te betrekken (mensen = ik, dit = wat ik wil leren en bepaald = ik weet wat ik voel) en zo te begrijpen.

4. Deletie (weglating)

Deze categorie verwijst naar zinnen waarin een belangrijke (naam)woordgroep geheel ontbreekt.
Bijvoorbeeld: “Ik weet dat je nieuwsgierig bent.”
Het onderwerp van deze zin ontbreekt geheel. De luisteraar weet niet waarnaar hij nieuwsgierig wordt geacht te zijn. Ook hier kan hij/zij de gaten opvullen met iets wat in zijn/haar ervaring belangrijk is – ongeacht wat dat is.


Op de pagina Miltonmodel zie je een overzichtelijke samenvatting van de Meta Model patronen en welke ik al gepubliceerd heb. Als ze allemaal klaar zijn zal ik er weer een dowload van maken zodat je alles overzichtelijk in één document hebt. Met dit stukje is het onderdeel: Informatie weglaten compleet.

2 Reacties to “NLP Milton Model: Informatie weglaten”

  • Hallo,
    ik heb me net aangemeld voor gratis downloads. Waarom? Omdat ik gek ben op NLP. Sinds oktober zit ik op de NLP practitioner training en in mijn vrijde tijd doe ik niks liever dan over NLP lezen. De gedownloade informatie gebruik ik hoogstens tijdens de oefensessies en dat dan als leuk om te weten of leuk om te gebruiken.
    Vriendelijke groet en alvast bedankt voor alle downloads!

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën