web analytics

NLP Milton Model: Nominalisaties

Way out Binnen NLP worden nominalisaties op verschillende manieren gebruikt. Nominalisaties zijn werkwoorden en bijvoeglijk naamwoorden die omgezet zijn naar een zelfstandig naamwoord. Ze zijn niet tastbaar – ze kunnen niet gezien, aangeraakt, gevoeld of gehoord worden.

Hoe het grammaticaal precies in elkaar zit is leuk voor taalkundige fanaten. In NLP land zeggen we gewoon: “Je kan het niet in een kruiwagen leggen.” Een stoel, een knikker of de tafel kan je oppakken en in een kruiwagen leggen; de uitweg, nieuwsgierigheid, hypnose, lessen, liefde, beslissing niet. Ze worden gebruikt als zelfstandig naamwoord, maar geven eigenlijk een handeling of proces aan.

Bij gebruik van een nominalisatie wordt veel informatie weggelaten. Als ik zeg dat Elly veel kennis heeft, heb ik niet gezegd wat ze precies weet en hoe ze dat weet. Als je nominalisaties gebruikt dan zit er geen actie meer in een zin en heeft geen onderwerp meer. Hierdoor is wat je zegt heel onpersoonlijk.

Een voorbeeld. “De beslissing is genomen” is een nominalisatie. Deze zin heeft geen onderwerp. Als je de nominalisatie verwijdert en een onderwerp gebruikt, krijg je: “Ik heb besloten.”

Nominalisaties zijn heel effectief bij het induceren van hypnose, omdat ze de spreker de kans geven vaag te blijven en de luisteraar aanzetten in zijn/haar ervaring te zoeken naar de geschiktste betekenis. Milton Ericksons hypnoses zitten er vol mee. In het voorbeeld hieronder zijn de nominalisaties schuin gedrukt.

“Ik weet dat je in je leven een bepaald probleem hebt dat je op een bevredigende manier wilt oplossen en ik weet niet helemaal zeker welke persoonlijke hulpmiddelen je het effectiefst zou vinden om dit probleem op te lossen, maar ik weet wel dat je onbewuste beter dan jij in staat is om in je ervaringen naar precies dat hulpmiddel te zoeken.”

In dit fragment wordt niets concreets gezegd, maar als zo’n soort uitspraak wordt gedaan tegenover een cliënt die is gekomen om een probleem op te lossen, zal deze concrete persoonlijke betekenis geven aan de gebruikte nominalisaties. Door nominalisaties te gebruiken kan je als hypnotiseur zinvolle instructies geven zonder het gevaar iets te zeggen wat de innerlijke ervaring van de luisteraar tegenwerkt.

Omdat nominalisaties te weinig informatie bevatten worden ze in het NLP Metamodel juist uitgevraagd.

1 Reactie to “NLP Milton Model: Nominalisaties”

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën