web analytics

NLP Synesthesie – My name is Luca

NLP Woordenlijst:

Overlappingen tussen twee representatiesystemen die gekarakteriseerd kunnen worden door fenomenen zoals ‘zien-voelen’, waarbij een persoon het gevoel ontleent aan wat hij ziet en ‘horen-voelen’ circuits, waarbij de persoon het gevoel ontleent aan wat hij hoort. Alle zintuigen kunnen zo gecombineerd worden.

Soms triggert iets wat je ziet (of leest) iets dat je ooit gehoord hebt. Een heel goede of slechte herinnering. Een goede herinnering: My name is Luca. Ik lees de letters en hoor het liedje weer maar ik kan me de zangeres niet eens meer herinneren.

Dat is dus een anker. Iets zien (visueel) of voelen (kinestheisch) of horen (auditief), dat iets anders oproept. En eigenlijk noemen we dat binnen NLP Synesthesie. Ik zie iets waardoor ik iets voel, ik hoor iets waardoor ik iets zie … Ik kan het niet weten als ik het niet voel, zie of hoor.

2 Reacties to “NLP Synesthesie – My name is Luca”

 • Henk Jan:

  Hallo Ben,
  Ik ken het principe van synesthesie. Wat ik alleen heel moeilijk vind is hoe je dit actief kan gebruiken, bijvoorbeeld in je marketing maar ook bijvoorbeeld tijdens het leiding geven of coachen.

 • Ha Henk Jan,
  Actief gebruiken in coaching (of leiding geven): observeren dat iemand het nodig heeft. Als iemand beelden nodig heeft om een gevoel op te kunnen roepen en je wil hem dichter bij z’n gevoel hebben dan praat je in beelden, tekent beelden in de lucht of laat veel plaatjes zien.

  Synesthesie is vaak voorwaardelijk. Iemand heeft iets in het ene systeem nodig om iets in een ander systeem te kunnen ervaren.

  In marketing gebruik je synesthesie omdat je eigenlijk een goed gevoel wil verkopen, klant moet je vertrouwen toch? Dus gebruik je alle combinaties die uiteindelijk naar een goed gevoel leiden: Herinnert u zich bij het kijken naar deze brochure die hele fijne vakantie? Krijgt u ook zo’n goed gevoel tijdens het luisteren naar …

  Wat in marketing heel belangrijk is, je kent je publiek immers niet, is om alle predicaten uit elk systeem evenwichtig te gebruiken zodat iedereen zich aangesproken voelt.

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën