Snel van een fobie af met NLP
Kan dat eigenlijk wel? Ja dat kan. In 10 minuten. De Fast Phobia Cure is een van de oude NLP technieken. Als je die techniek, als NLP-er, met iemand doet moet je goed rapport kunnen maken, kalibreren en aan nog wat andere dingen denken. Als er iemand bij me komt die van een fobie af wil en we hebben de intake achter de rug, dan ben je in zo’n 10 minuten van je fobie af. Maar je kunt het ook zelf doen. De Fast Phobia Cure werkt als een speer om allerlei angsten kwijt te raken.
Er is een verschil tussen een fobie en een trauma. Als je gedrag nog steeds negatief wordt beïnvloed door een vervelende gebeurtenis ooit, dan heb je een trauma. Je hebt een fobie als je ergens zonder ‘reden’ bang voor bent en je het onderwerp van je angst groter maakt dan het in werkelijkheid is. Het onschuldige veldmuisje dat een enorm gevaarte wordt….
De Fast Phobia Cure kun je ook loslaten op ‘gewone’ angsten; ik was bang voor het oversteken op spoorwegovergangen. Die knot in m’n maag en de enorme schrikreactie als er plotseling iets raars gebeurde. Een zwaaiende fietser was al heel snel ‘raar’.
Begin met jezelf wat vragen te stellen en de antwoorden te formuleren. Sommige mensen vinden het fijn om de vragen en antwoorden op te schrijven, maar het is niet nodig.
- Wat schiet je ermee op om die fobie te hebben?
- Is het goed voor je? Beschermt het je ergens tegen?
- En als je de fobie niet meer hebt, wat verandert er dan?
Uiteindelijk besluit je dat je de fobie of de angst niet meer nodig hebt. Je besluit dat je je anders kunt gedragen en toch veilig kunt zijn (ik ben van m’n spoorwegovergangangst af, maar ben toch nog steeds zorgvuldig en voorzichtig als ik er een oversteek).
Dan nu de Fast Phobia Cure
- Beeld je in dat je in een bioscoop achter de projector zit terwijl je naar jezelf kijkt die op de voorste rij naar een kleurenfilm, van toen je zo bang was, zit te kijken.
- Laat de film beginnen voordat je bang was, speel hem helemaal af tot de gebeurtenis voorbij is en stop de film.
- Blijf vanachter je projector naar jezelf, die naar de film kijkt, zitten kijken.
- Doe dan alsof degene die naar de film zit te kijken in de film stapt en spoel de hele film snel terug. Maak er een zwart/wit film van en creëer er een gek muziekje bij, misschien word je er wel vrolijk van. Doe dit een paar keer totdat …
- Je merkt dat je heel anders over die angst denkt.
Zijn er ook technieken binnen NLP om mensen met een eetstoornis of eetprobleem te helpen?
groetjes
Christianne
Ja die zijn er plenty, de Fast Phobia zou kunnen werken. Deelpersoonlijkheden geeft vaak veel inzicht in gedrag. Soms is een simpele Swish al doeltreffend. Of het veranderen van submodaliteiten. De submodalieten van iets dat je vies vind overzetten op de submodaliteiten van iets wat je ’te’ lekker vind.
Het achterhalen van de positieve intentie geeft soms al voldoende inzicht. Het ligt natuurlijk aan de ernst van de eetstoornis of je er iets mee kan en welke interventie je gebruikt.
4. Als diegene naar de film kijkt in de film stapt, waar is dan diegene die bang is in de film?
kate, in de film hoeft er niet zo nodig iemand te zijn die bang is. Je begint de film voordat je bang was, en wie weet hoe de film dan verloopt. Uiteindelijk is er niemand bang want je kijkt in gedachten ergens naar.
Sommige mensen met een eetstoornis eten te veel. En dit artikel gaat over een fobie en niet over een eetstoornis of trauma.
Je hebt gelijk, een NLP-er komt erachter. En meestal sneller dan de meeste therapeuten.
NLP is geen oplossing voor een eetstoornis. Aan een eetstoornis hangt veelal meerdere traumas onder. Je moet er achter zien te komen wat de trauma is en deze laten verwerken.
Met alle respect voor NLP practioners (ik ben er zelf ook een) maar eetstoornissen moet je aan professionele psychologen laten; Wanneer je de trauma niet afdoende behandeld kan dit leiden tot abnormale reacties met vergaande gevolgen (denk aan zelfmoord)!
Overigens wanneer een persoon met een eetstoornis weer eet betekend het niet dat hij/zij genezen is. De eetstoornis is een symptoom niet de oorzaak.
Ik heb een soort fobie ontwikkeld voor aanraken. Zodra ik weet dat ik iemand aan ga raken krijg ik vaak zweethanden. Ik heb de filmtechniek geprobeerd, maar weet niet precies wanneer en waarom het begonnen is. Ik krijg de film niet helder. Of zijn hier andere (betere) technieken voor?
Alvast bedankt
Hoi Anne,
Je hoeft niet perse met een film te werken! Je kunt ook met geluid werken of met het gevoel.
Als je je voorstelt dat jij je op je gemak voelt wanneer je iemand aanraakt is dat ook al voldoende.
In jou geval kan het zelfs beter zijn dat je een anker maakt van een emotionele staat die jij nodig hebt om de aanraking te kunnen doen. Wanneer je deze anchor afvuurt op het moment dat jij in gedachten een persoon aanraakt helpt wellicht beter. We gebruiken dan eigenlijk collapsing anchors.
Dag Anne,
Heb je de 3 vragen:
* Wat schiet je ermee op om die fobie te hebben?
* Is het goed voor je? Beschermt het je ergens tegen?
* En als je de fobie niet meer hebt, wat verandert er dan?
voor jezelf beantwoord?
Je mag me ook een privebericht sturen hoor. http://nlpmij.nl/mail-ben
En wat doe ik met een prikfobie. Daar werken die drie vragen echt niet tegen want ik weet dat ik er niets mee opschiet, dat het me nergens tegen beschermt en dat er vast heel veel veranderd. Ook het ankeren werkt niet. Wat nu
@anne, de eerste vraag die een NLP-er stelt, nu je er zelf niet uitkomt, is: “Wat is jouw prikfobie precies?”
Heb je http://nlpmij.nl/12-02-2009/nlp-en-fobieen/Ben-Licher-RaVisie al gelezen?
En als er heel veel verandert? Wat is er dan het belangrijkste dat er verandert? Wat zou nou het allerfijnste zijn als je de fobie niet meer hebt?
nou, geloof me, ik heb een fobie. Ik ga niet eens prikken. Ik weiger bloedafname. Zelfs in een situatie op leven en dood (is voorgekomen) moesten ze met vier man bovenop me gaan liggen voor een infuus. Echt niet zomaar angst hoor.
Het zou wel fijn zijn om geen fobie meer te hebben maar al die voorstellingen over hoe fijn etc. heb ik allemaal al een keer of paar keer gedaan en het werkt niet. Vandaar dat die vragen makkelijk beantwoord kunnen worden, maar in de praktijk zijn de antwoorden niet van genoeg waarde om over die fobie heen te komen. Dus blijft mijn vraag of ik er met NLP toch af zou kunnen komen
@anne. Dat ziet er inderdaad als een behoorlijke fobie uit. De zelf-hulp tips op deze site zijn daar inderdaad niet geschikt voor. Je hebt dan de steun van een NLP Practitioner of Master Practitioner nodig om het proces te sturen. Als je wilt, mail me dan even waar je woont. Misschien kan ik één van onze NLP-ers bij jou in de buurt aanbevelen.
Ik woon in de omgeving van Rotterdam
OK Anne, ik heb een goeie coach voor je, in Sliedrecht. Zal hem vragen of je contact met hem kan opnemen.
Ik heb een fobie die wel berust op een trauma. Het gaat hier over een vorm van agorafobie: ontlasting-verliesangst.
Is dit ook op te lossen met NLP?
Als je het trauma weg kan werken, dat lukt meestal met NLP, zou de agorafobie ook aangepakt kunnen worden. Wat is je positieve intentie? Wat levert het je op om de fobie te hebben?
Ik heb een fobie ontwikkeld voor geluiden: blaffende hondeen, gedreun van discomuziek. Hoe ziet dan het filmpje eruit die ik in mijn geest moet laten terugspoelen. rené
Dat filmpje maak je zelf rené, dus alles wat je associeert met dat geluid is goed.
Een film?? Dit is echt het belachelijkste wat ik ooit heb gehoord…
Volgens mij weten jullie zelf niet hoe het is om een fobie of trauma te hebben, want dan zou je weten dat dit niet zomaar op te lossen is met 3 vraagjes en de verbeelding van een filmje.. Jullie hebben alles uit boekjes en denken dat je het weet. Nou sorry… Succes ermee..
Helaas Martine, ik had zelf ernstige trauma’s die nu gewone herinneringen zijn. (Is 25 jaar huilen om 3 dode kinderen ernstig genoeg?) En ik heb echt honderden mensen kunnen helpen om zonder fobieën en trauma’s prettig te kunnen leven. Dus nee, geen boekjeswijsheid, maar ruim 10 jaar ervaring met echte mensen. Mensen die uit de grond van hun hart van hun problemen af wilden. Heb je de vragen al aan jezelf gesteld? Heeft het je inzicht en wijsheid opgeleverd?