web analytics

Hullup! NLP-vraag

Als je een persoon vraagt, ‘Wat is je favoriete kleur?’ ‘Wat is je favoriete auto?’ ‘Wat is de naam van je dochter/zoon?’ ‘In welk jaar ben je geboren?’ En je hebt de visuele herinneringskant van iemand, en je vraagt bijvoorbeeld ‘ Heb je wel eens iemand geslagen?’ of ‘Ben je wel eens vreemd gegaan?’ of ‘ Heb je tegen mij gelogen?’ en iemand gaat naar de andere kant, het constructieve gedeelte en zegt Nee…liegt iemand dan per definitie?
Ik ben benieuwd naar jullie antwoord? (ik ga er nu namelijk vanuit van wel…)

HaHa, Richard (richardoerlemans@hotmail.com)

Antwoord op deze hullup NLP-vraag:
Nee, niet per definitie. Construeren betekent ook dat je meer plaatjes nodig hebt om je iets te herinneren. Zoals je soms uit verschillende Rep. systemen iets nodig hebt voor een herinnering. M’n favoriete cd? Eerst een geluid, dan een beeld van het hoesje, m’n stemming erbij en dan weet ik pas de titel. Zo ook met constructie. Ben je wel eens vreemd gegaan: wat is dat? Hoe voelt dat voor mij, hoe doen ze dat in een film, hoe zag de buurman eruit die het deed, en dan ….enneuh nee, dat heb ik niet gedaan.

Mensen die ‘liegen’ doen de dingen anders dan dat ze normaal doen. Iemand die de waarheid spreekt, en dan rustig ademhaalt, lekker zit en visueel bezig is, doet dat allemaal anders als hij gaat zitten liegen. Kleine verschillen in accessing cues. En meestal een slokje nemen erna:-), even verzitten of zoiets. Een afleidingsmanoeuvre.
Of degene is niet congruent. Zegt: ik ben nooit agressief, met gebalde vuisten :-). Ik ga er dan van uit dat de gebaren kloppen (die zijn vaak onbewust) en de woorden niet.

Daarnaast ga ik van het goeie uit. Degene ‘liegt’ niet bewust.

Kun je nu verder?
Kus, Ben

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën