web analytics

NLP submodaliteiten of Swish? (1)

Antwerpen-kleinHa Ben,
Ik heb nu een vraag, ik lees momenteel een boek van Steve & Connirae Andreas, Change Your Mind And Keep The Change, waar ze het hebben over interne/externe referenties en hoe je ze kunt wisselen. En wat ze hierbij doen submodaliteiten eliciteren van zo’n herinneringen en heel simpel submodaliteiten veranderen, 1 keer. Wat mij dus opviel is, hij doet die veranderingen van submodaliteiten maar 1 keer, en ook op het einde van de hoofdstuk waar de strategie uitgeschreven staat heel algemeen, ook daar wordt er maar gesproken over 1 keer submodaliteiten veranderen (het is niet zo dat ze letterlijk zeggen dat je het maar 1 keer moet doen, maar ze zeggen ook niet dat je het meerdere keren moet doen om het beter te laten werken). Nu ik geloof wel dat dit werkt, want zij zijn hier experts in, maar ik begrijp niet hoe zo een verandering in 1 keer kan gebeuren. Ik heb altijd gedacht dat 1 keer submodaliteiten veranderen een tijdelijke oplossing was, en als je het wilt automatiseren dat je de Swish moest gebruiken, als het dus iets was dat vaker voorkwam. Wat kan jij me hierover vertellen? Is 1 keer submodaliteiten veranderen meestal genoeg om het probleemgedrag opgelost te krijgen (bvb: maak het kleiner, donkerder, verderaf… OK het is opgelost), want in mijn ervaring is dat niet zo, of is dat niet voldoende en is het beter gebruik te maken van een soort Swish-patroon?

Ik wacht enthousiast op je antwoord.

Groeten van Antwerpen, Fatih

Ha Fatih,
Submodaliteiten veranderen  kan éénmalig heel goed werken. Voor de niet zo enorm diepgaande veranderingen. Bewustwording van het feit dat je door de submodaliteiten te veranderen iets wezenlijks aan je gevoel ergens over kunt veranderen, heeft vaak al een enorme impact. Maar inderdaad, voor de iets hardnekkerigere veranderingen is de Swish effectiever. Het werken met submodaliteiten is in een conversatie makkelijker en natuurlijker dan de Swish techniek toepassen. Als NLP Master heb je geleerd te werken met suggesties, Milton taal en overtuigingen. Iemand moet er natuurlijk wel van overtuigd zijn dat hij/zij wil veranderen.
Bij de Swish maak je ook gebruik van de submodaliteiten.
Daarom geven wij ook nooit een lijstje met problemen/oplossingen-NLP technieken. Het ligt aan de mens die je voor je hebt … Iedereen ervaart een probleem anders.
Liefs, Ben

2 Reacties to “NLP submodaliteiten of Swish? (1)”

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën