web analytics

NLP Submodaliteiten (6)

Antwerpen-klein

Een bijhorende kleine vraagje: betekent dit ook dat beeldspraken eigenlijk ook submodaliteiten zijn? Is bvb de ‘jojo’ dan een persoonlijk submodaliteit van de klant? Of de ‘muur’ in het geval van “ik loop tegen een muur aan”? Ik las dat jij je klant vroeg om de muur kleiner te maken. Dus ik dacht, waarschijnlijk is dat een persoonlijk submodaliteit eigen aan die klant.
Ik vraag me nu af wat ik met dat ‘jojo/ups and downs’ gedaan zou kunnen hebben… kun je mss een heel klein stom voorbeeldje geven van dit specifiek voorbeeld? Gewoon, het eerste wat in je opkomt dat je aan deze jojo kunt veranderen?

Ha Fatih,

Juist.
Ja, zoals in jouw ‘geval’.

Ja, beeldspraak en metaforen geven altijd persoonlijke submodaliteiten aan. Daarom zijn ze ook zo makkelijk te herkennen.
Daarom hoef je de submodaliteiten niet te eliciteren. Klant vertelt ze vanzelf. En dat zijn de submodaliteiten waar je op dat moment mee aan het werk gaat. Spreekwoorden en gezegdes zijn allemaal metaforen en submodaliteiten.
Gebaren geven ook de submodaliteiten aan. Vanmiddag nog tijdens de training, iemand tekende bescherming/veiligheid als een kleine cirkel om z’n hoofd. Met z’n handen. Dus ik gelijk, als je die bescherming nu eens wat groter maakt (maakte zelf een grotere cirkel om m’n hoofd), hoe is dat dan. “Oh ja, veel beter”. Klaar. Exit.

Ja ‘Jojo’ is een verzameling persoonlijke submodaliteiten. Net zoals muren, beren, bergen, hobbels, wolken, schepen, roeien, riemen en prinsen op een paard. Iedereen die die uitdrukkingen gebruikt, heeft er z’n eigen details bij.

Oh ja, plenty voorbeelden:
Mijn vraag is, stel dat ik haar zei om haar jojo’tje altijd kort te houden, altijd “up” te houden, en nooit laten dalen, (zou ik ook gedaan hebben, gewoon ‘up’ en in de kast leggen die jojo)
Of een ander voorbeeld van iemand die zegt “ik voel een gewicht op mijn schouders,” en wij zeggen bvb “laat het gewicht vallen op de grond.” (ik zou gevraagd hebben hoeveel het weegt en dan kan je het iets lichter maken?)

Lichter is een van de mooiste dubbelzinnigheden.

Groet, Ben

Dank je wel Ben, dit is helemaal duidelijk voor me nu. Ik voel het gedeelte van metaforen al ineens ‘Lichter’ worden op mijn schouders 🙂
Tot een volgende vraag, goeienacht.

Fatih.

4 Reacties to “NLP Submodaliteiten (6)”

  • Fatih:

    Zoals in jouw ‘geval’? Nu dat ik het herlees, waarom staat ‘geval’ tussen aanhalingstekens? Is dat er ook één ofwat, een beeldspraak?

  • Ha Fatih, eigenlijk hoort hier je mail bij, die ik niet kopieerde omdat die bij een ander antwoord hoorde: “…Aaaaahjaaaaa, tuurlijk, een probleem wordt pas een probleem als jij het als een probleem aanvaardt, van zodra je gevoel erover verandert, kan het zijn dat het probleem geen probleem meer is. Dit is dan eerder bruikbaar als het probleem een ongewenst gevoel is, of een gevoel die de klant belemmert iets te doen dat hij wil doen, toch? (hmmmm… zoals in mijn geval…)”

    Dus ik antwoordde: Zoals in jouw ‘geval’, met aanhalingstekens omdat ik niet precies weet wat je met geval bedoelt :-).

  • Fatih:

    Ah ok, misverstand dan 🙂 ik was een beetje te ver aan het zoeken denk ik :-))

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën