web analytics

Neem het leven letterlijk en het is zoveel leuker!

Vandaag (2 november 2006), tijdens de training NLP Master Practitioner heb ik het nog gezegd: “Neem het leven letterlijk en het is zoveel leuker”. De L van NLP staat voor Linguistisch (taal) en de N staat voor Neuro, je zintuigen. In NLP heten zintuigen modaliteiten en de details die het verschil maken heten submodaliteiten. Door letterlijk te nemen wat iemand tegen je zegt en door daarop door te vragen breng je bij die ander al een proces op gang. Tijdens een NLP coaching gebeurde het volgende:

Vraag van klant (=K): Ik wil mijn cursus weer oppakken. Ik ben bij les 4 blijven steken. (C) = Coach

Gesprek

C: Wat heeft je weerhouden om verder te gaan met je cursus?
K: Tja, eigenlijk wil ik wel heel graag verder maar ik loop steeds tegen mezelf aan.
C: Wat goed van je, kun je me laten zien hoe je dat doet, tegen jezelf aanlopen?
Eerst een verbaasde blik, dan een glimlach en
K: Het is maar een uitdrukking, ik loop natuurlijk tegen een muur aan.
C: Je loopt tegen een muur aan? K: Ja, elke keer als ik ermee verder wil.
C: Misschien kun je je ogen even dicht doen? En kijk in gedachten maar eens naar die muur. Hoe ziet die eruit?
K: Oh, het is een heel hoge muur, grijs, uit een stuk, heel zwaar en solide.
C: Zie je jezelf tegen de muur aan lopen?
K: Ja, ik zie mezelf.
C: Kun je een stapje terug doen zodat je de hele muur kunt zien?
K: Ja, oh, nu zie ik alleen nog maar de muur.
C: Maak de muur maar eens wat lichter, misschien kun je er strepen op tekenen zodat het bakstenen worden en niet meer zo solide is.
K: He ja, dat scheelt.
C: Schilder de muur maar in een kleur die je prettig vindt, roze of lichtgroen ofzo en maak hem maar nog lichter.
Klant vertoont een grote glimlach, beweegt haar hoofd een beetje heen en weer, haalt rustig adem en is helemaal in gedachten verzonken. Ze geeft een knikje als ze zover is.
C: OK, dus de muur is nu een bakstenen muur, lichter en met een kleurtje en je ziet jezelf niet meer? Knikje, glimlach
C: Nu wil ik je toch nog even aan het werk zetten: maak de muur maar kleiner. Smaller en lager. Nòg smaller en nòg lager. Misschien wordt het wel een drempeltje waar je overheen kan stappen?
Knikje
C: Stap er in gedachten maar overheen en stap maar weer terug. Zie je dat je er een drempel van hebt gemaakt?
Knikje en glimlach.
C: Laat de drempel nu maar op jouw manier verdwijnen en loop in gedachten maar eens een stukje verder, zie je de muur nog?
K: Met een diepe zucht. De muur is weg! K doet haar ogen weer open en kijkt me blij en verbaasd aan. We praten nog even na en ik vraag wanneer ze haar cursus weer gaat oppakken. Ja, meteen natuurlijk zegt ze; ik heb er weer echt zin in.

Gebruikte NLP techniek

Werken met submodaliteiten.

Resultaat

De muur als metafoor voor zichzelf waar ze tegenaan loopt, is verdwenen en zij ervaart geen belemmering meer om verder te gaan met haar cursus.

Opmerking

Iemand kan metaforisch wel tegen zichzelf aanlopen, maar ‘mezelf’ wil ik niet laten verdwijnen. Uiteindelijk komt ze zelf met een muur, en die kun je wel laten verdwijnen. Eerst is ze ze gedissocieerd (ze ziet zichzelf tegen de muur aanstaan). Door een stapje terug te doen ziet ze alleen nog de muur en is geassocieerd en kan aan het werk. Omdat ik zeg: maak de muur maar lichter, heeft ze keus, lichter van gewicht of lichter van lichtintensiteit. Zo is er geen weerstand en gaat ze aan het werk. Deze klant kent het werken met NLP en kan goed visualiseren. Schilderen is haar hobby.

Tip om dit zelf te kunnen doen

beren-op-de-weg.jpgIdentificeer waar je in gedachten tegenaan loopt of wat je onderweg tegenkomt. Gesloten deuren, beren op de weg, bergen die je moet verzetten, torenhoge huizen, angels en klemmen of barricades. Dit zijn maar een paar voorbeelden van uitdrukkingen die, als je ze letterlijk neemt, in gedachten weggewerkt kunnen worden, wat enorm effect heeft op de manier waarop je zoiets ervaart.

Ga ontspannen zitten of liggen en concentreer je erop. Misschien zie je iets, hoor je iets of voel je iets. Maak het kleiner, mooier, zachter, rustiger (van kleur of geluid) en laat de obstakels uiteindelijk verdwijnen. Besef dat jij de keuze maakt om ergens tegenaan te lopen of niet.

Ps: ik zal een dezer dagen De NLP woordenlijst hier ergens plaatsen staat er :-).

Eerder gepubliceerd op 2 november 2006. Foto (van Joost Vuurs) toegevoegd.

11 Reacties to “Neem het leven letterlijk en het is zoveel leuker!”

 • babs:

  Krijg gewoon zin om wat drempeltjes te nemen 🙂

 • Sandra:

  Beste Ben & Bas,
  Ik, als dierenvriend, heb tijdens de NLP Practitioner, geleerd van de beren op de weg, walibi’s te maken.
  Ik heb de beren nog nooit zo leuk en prettig ervaren!
  Groetjes,
  Sandra

 • 🙂 Ik zie ze al huppelen met hun schattige snuitjes!

 • Christianne:

  Geweldig, dat voorbeeld van de muur!!

  Helemaal super toch dat je iemand op die manier kunt leren relativeren, en dat het dan plots wel allemaal meevalt.

  Deze ga ik trouwens ook eens op mezelf toepassen, heb momenteel in één maand tijd onze bruiloft,een verbouwing van ons huis, meer dan 40 uur werk per week én NLP examen in december! Dus ik zie zelf ook wel wat muren, beren en bergen kan ik je vertellen.. 🙂

  Ik haal nog altijd ontzettend veel inspiratie uit deze site, helemaal geweldig. Zeker een supergoede tool als aanvulling op mijn opleiding!

  Dingen staan hier vaak heel duidelijk uitgelegd, ik kan er echt heel veel mee, dankjewel!

  Het schijnt dat ik overigens van nature goed ben in het metamodel, het concreter maken van andermans communicatie.

  In de oefensessies met mijn mentorgroepje word ik zelfs al de ‘pitbull’ genoemd, omdat ik mensen niet laat ‘afdwalen’, ik blijf blijkbaar zo snel vragen afvuren totdat ze niet anders kunnen dan precies zeggen wat ze werkelijk denken/voelen!

  Nu de rest nog oefenen… 🙂

  Lieve groetjes
  Christianne

 • Christianne:

  Ga ik zeker doen, dat concentreren op het slagen 🙂 Ik heb er ook echt al een heel goed gevoel over. Op de een of andere manier zat ik opeens in een flow en ging het vanzelf, ongeveer halverwege de opleiding kwam dat.

  In het begin ging het moeizaam ,maar toen dacht ik nog veel te veel na. Nu ik het denken en piekeren heb losgelaten gaat het bijna als vanzelf allemaal. (ik leg een bordje waar ´Denken´ op staat letterlijk visueel in de kast in gedachten voordat ik begin met coachen!)

  Mede cursisten kijken me wel eens verbaasd aan dat ik na het zien van een demo, zónder notities ga oefenen met mensen. Ik heb echter gemerkt dat die notities me alleen maar afleiden van mijn rapport met de client, me afleiden van mijn intuitief gevoel (wat vaak klopt), mijn gevoel bij het coachen.

  Bovendien mag je op examen ook niet je klapper er bij nemen en ik zie mezelf in de toekomst ook niet coachen met de klapper er bij! 🙂 Dus doe ik het meteen rechtstreeks vanuit de demo, op gevoel. En sinds ik dat begon te doen, ging het opeens veel beter!

  Ik heb al hele mooie dingen zien gebeuren bij mensen en blijf het een wonderbaarlijk iets vinden, dat NLP. Geweldig, maar wonderbaarlijk. Ik ben zelf door een trainer van een jarenlange fobie afgeholpen ,wat een opluchting!!

  De timeline hebben we ook onlangs geleerd. Wat een prachtige tool. Ik ben er op slag verliefd op geworden. Geweldig om te zien wat het onbewuste allemaal opslaat en aankan!

  Een prachtige manier om belemmerende patronen en overtuigingen uit het verleden aan te pakken. Communiceren in Delen is ook één van mijn favorieten.
  Ik kijk ook constant YouTube filmpjes van Bandler, en demo-filmpjes. Geweldig. Hoe meer ik er over leer, hoe meer ik er nog meer over wil leren! 🙂

  PS Is er trouwens een website over dat PPT? Lijkt me super interessant!

  Groetjes
  Christianne

 • Christianne:

  Oh geweldig, ik ga ze direct bekijken morgen!! Dankjewel!
  Ik ben benieuwd wanneer jullie filmpjes op youtube staan! Geef me maar een seintje als je wil, als ze ge-upload zijn, ben erg benieuwd!

  Liefs en welterusten
  Christianne

 • ben:

  Het is eigenlijk niet eens relativeren, maar je op een totaal andere manier focussen op je probleem, waardoor je ook totaal andere oplossingen kunt verzinnen.

  Ja op hyves zie ik je ook voorbij flitsen … dus pas al die NLP-dingen maar op jezelf toe om beren bergen en muren weg te werken. Doe maar net alsof je al geslaagd bent. Concentreer je op het goede gevoel dat je dan hebt, dan gaat dat ‘examen’ als een speer. Al TimeLine gehad in je opleiding?

  Haha, ik noem mezelf ook wel eens een Pitbull met een vals gebit :-).

 • ben:

  Dus ga in je Time Line naar voorbij december, je examen, bruiloft en je huis, kijk terug in het verleden en zie wat je allemaal gepresteerd hebt om al die dingen tot een goed eind te brengen. Glimlach, kom teru in het heden en ben blij omdat het allemaal zo goed gegaan is wat je gaat doen om het te laten lukken :-).

  Binnenkort staan er van ons ook filmpjes op You Tube … we hebben er 11 opgenomen, project nog ff afronden :-).

  Er is een site over PPT die niet echt veel informatie geeft, http://www.patternsofphysicaltransformation.com en een heel goed artikel (Engels) erover op: http://www.ravisie.nl/content/view/271/275/

  Ik werk ermee, met PPT. Voor mezelf en anderen …! Geweldig!

 • ben:

  Doe ik!
  En blijf goeie gedachtes denken!

 • Walter:

  Hallo,
  ik lees veel over NLP. Mijn vriendin heeft practionar en doet nu master, is hier heel enthousiast over, maar mij ‘raakt/pakt’ het niet. Dat voorbeeld met die muur.. ik kan mij daar niets bij voorstellen, dat dat werkelijk werkt. Mijn vriendin -veel resultaat bij collega’s-, maar bij mij.., ’t werkt het niet… -ik zeg: alles werkt als je er in wilt geloven.. in NLP geloof ik niet. Als het goed was zou NLP moeten werken, onafhankelijk van hoe de ‘betrokkene’ er in staat..
  maar ik voel NLP meer als een geloof, dan een wetenschap..
  op zich wel jammer…. toch?

 • @Walter Het voorbeeld met de muur is echt gebeurd, het raakte die persoon wel :). Je hebt gelijk, je hoeft het niet te geloven 🙂 NLP is geen geloof noch een wetenschap. Het is een verzameling van methoden en technieken die in de praktijk bewezen hebben dat het werkt. Niet dat ‘een’ techniek voor ‘iedereen’ werkt. Dan zou het weer een wetenschap zijn; hokje-nummertje-hokje. NLP is juist flexibel en een NLP-er vind iets dat past en werkt voor de persoon waar hij/zij mee aan het werk is.
  Ik zou bij jou, mocht je iets willen veranderen, veel meer ingaan op gevoel, dus een andere techniek toepassen, niet een techniek die ingaat op iets zien.

  Geen kwaad woord over je vriendin en haar enthousiasme, NLP technieken kunnen toepassen heeft ook te maken met wat en hoe je het geleerd hebt en met ervaring. Je kan van iemand die nog aan het leren is geen gouden bergen verwachten :).

  NLP werkt, onafhankelijk van hoe de betrokkene er in staat, wel afhankelijk van hoe de NLP-er er in staat.

  En als het jou niet pakt/raakt dan zijn er wellicht methodes die wel werken voor je. Doen 🙂 Alles werkt als je er in wilt geloven dus vind iets waar je in gelooft.

  NLP gaat over keuzes. Niet NLP is ook een keuze.
  Als je NLP voelt als een geloof dan heb je eenzijdig gelezen.

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën