NLP Submodaliteiten (5)
Ha Ben,
Een vraag die ik je al eens eerder stelde, die nog niet zo duidelijk is voor me, of beter gezegd, ik heb er moeite mee om het te geloven.
Het gaat namelijk over beeldspraak. Ik weet dat mensen geen metaforen vertellen, ze zijn letterlijk hun representatie van het probleem aan het geven.
Toen ik met X. werkte zaterdag, had ze het over “Jojo-effect” en over “ups and downs.” En dan liet ze me ook onbewust met haar gebaren zien wat ze ermee bedoelde. Haar beelden waren vlak voor haar, positieve beelden waren boven de negatieve beelden (=up), en de negatieve dus vlak onder de positieve beelden (=down).Wanneer ze focust op negatieve beelden, voelt ze zich “down”, en wanneer ze zich focust op positieve beelden, voelt ze zich “up.”
Mijn vraag is, stel dat ik haar zei om haar jojo’tje altijd kort te houden, altijd “up” te houden, en nooit laten dalen, zou haar probleem opgelost zijn hiermee?
Of een ander voorbeeld van iemand die zegt “ik voel een gewicht op mijn schouders,” en wij zeggen bvb “laat het gewicht vallen op de grond.”
=> Problem solved?
Je antwoordde al eens ‘Ja’ op een gelijksoortige vraag, maar zoals ik al zei, ik heb moeite om te geloven dat dit het probleem oplost. Kun je iets meer vertellen?
Groeten uit Antwerpen
Fatih.
Ha Fatih,
Haha, is de vraag niet duidelijk of de mogelijke antwoorden niet?
“Problem solved” is eigenlijk niet goed uitgedrukt.
De submodaliteiten zijn de representatie van het probleem, zoals je al aangaf, en niet het probleem. Door met de submodaliteiten bezig te zijn en zich daarop te concentreren, concentreert klant zich dus niet op het probleem maar op de submodaliteiten, concentreert zich dus op een heel andere manier op het probleem. Eigenlijk een afleidingsmanoeuvre …
Door de submodaliteiten te veranderen, verandert het gevoel over het probleem. Dan blijkt het probleem geen probleem meer te zijn. Klant denkt er gewoon anders over.
“Problem dissolved” is beter uitgedrukt :-).
Groet, Ben