web analytics

(20) NLP Metaprogramma’s: Denkstijl (informatieverwerking)

Dit NLP Metaprogramma wordt vaak verward met het vorige: Globaal of details. Echter, iemand die globaal denkt, kan ook concreet denken, en een detailgericht persoon kan heel goed abstract denken. De twee Metaprogramma’s Abstract en Concreet vullen elkaar aan. Bij de uitvoering van een project zullen deze Metaprogramma’s de volgende impact hebben:

Abstract

Als je het NLP Metaprogramma Abstract als voorkeur denkstijl hebt dan denk je graag in combinaties, principes en symbolen. Een nieuwe klus start je met tekeningen en ontwerpen voordat je het gaat realiseren. Dit is de zoektocht naar een abstracte oplossing. Mensen met deze denkstijl letten vooral op efficiency, deadlines, voortgangspercentages et cetera.

Concreet

Als je Concreet bent (of die voorkeur hebt) concentreer je je op concrete feiten en voorbeelden. Jouw project begint dus met een concreet beeld van hoe het project zal beginnen of wat het resultaat moet zijn. Je houdt in de gaten wie wat doet en wanneer en hoe en waar het gedaan kan worden.

Ik ken iemand die Abstract en Globaal is. Ze praat voortdurend in metaforen, van de hak op de tak. Mijn voorkeuren zijn Concreet en Details, hoewel ik flexibel kan schakelen tussen Detail en Globaal en tussen Abstract en Concreet, moet ik me toch extra inspannen om haar te kunnen volgen. Gelukkig ben ik me van die NLP Metaprogramma’s bewust en door goeie vragen te stellen kunnen we elkaar toch begrijpen. Als we mailen neem ik iets meer tijd om wat spreekwoorden en gezegdes te verzinnen!

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën