web analytics

(3) NLP vooronderstelling: De kaart is niet het gebied

Het menu is niet het eten, de melding in de tv-gids is niet de film, de syllabus is niet de training, dit blog is niet NLP … Je kunt vast nog meer voorbeelden uit het dagelijks leven verzinnen. En wat betekent het nu precies?

Het betekent dat hetgeen je ziet, hoort of voelt, de dingen die je ervaart, niet alles is wat er bestaat. Je filtert namelijk een heleboel informatie weg, omdat het anders te veel wordt of omdat je het niet nodig hebt. In “Een 10 voor NLP” heb ik dat al beschreven:

Gelukkig ben je je niet bewust van al die informatie, je zou razendsnel helemaal tureluurs worden als dat zo was. Je brein filtert die informatie zodat er 7 (+ of – 2) stukjes overblijven, de rest gaat je onbewuste in. Je laat dingen weg, je vervormt en je generaliseert zodat er uiteindelijk 7 stukjes in je bewuste overblijven. Filteren doe je op basis van ervaring, je overtuigingen, je voorkeuren en nog wat van dat soort dingen. Jij bepaalt dus wat en hoe je filtert.

Weglatingen, vervormingen en generalisaties zijn onderwerpen die ook bij het Meta Model horen. Ik ga er binnenkort over schrijven.

Als je deze NLP vooronderstelling voor waar aanneemt, dan kan je dus makkelijker begrijpen dat iemand anders de wereld anders ervaart dan jij. En dat dat OK is.

Het wereldbeeld voor opruimen van m’n kleinzoon: Hij gaat meteen naar het toilet naar het ‘magneetbord’, haalt alle magneten eraf zodat alle papieren op de grond vallen, gooit de magneten ergens neer en dan mag ik bewonderen hoe hij het magneetbord heeft opgeruimd! Ik filter alles uit en zie alleen zijn tevreden snuitje.

2 Reacties to “(3) NLP vooronderstelling: De kaart is niet het gebied”

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën