web analytics

NLP Visual squash

Een bekende NLP techniek van Richard Bandler.

Een leuke NLP oefening die je makkelijk zelf kunt doen als je beseft dat jij het jezelf moeilijk maakt. Bijvoorbeeld: aan de ene kant wil je gezonder gaan eten, aan de andere kant vind je die chocola wel heel erg lekker…

 1. Bepaal wat je interne conflict is en welke delen van je persoonlijkheid daarbij betrokken zijn. Beperk je tot 2 delen.
 2. Strek je handen voor je, op ooghoogte.
 3. Maak van elke deelpersoonlijkheid een visuele voorstelling en plaats er één op elke hand.
 4. Maak onderscheid tussen de intentie en het gedrag (elke deelpersoonlijkheid herkaderen zodat ze beseffen dat ze allebei dezelfde intentie hebben, eigenlijk hetzelfde positieve doel voor jou willen bereiken).
 5. Welke hulpmiddelen heeft elk deel tot zijn beschikking die het andere deel kunnen helpen nog effectiever te zijn?
 6. Bedenk (visualiseer) een derde deelpersoonlijkheid die over de gecombineerde hulpmiddelen van beide delen beschikt. Zet dit derde deel ergens in de ruimte, midden tussen de twee andere.
 7. Creëer in gedachten een reeks beelden die de overgang (metamorfose) van elk deel naar het 3e (middelste) beeld vertegenwoordigen.
 8. Breng je handen geleidelijk naar elkaar toe en laat tegelijkertijd de mentale beelden versmelten (integreren) zodat het derde beeld overblijft.
 9. Neem het geïntegreerde beeld in je op.
 10. Bedank alle delen ervoor dat ze met je hebben willen communiceren, er even waren.
 11. Bedenk een toekomstige situatie waar je eerst moeite mee had. Hoe reageer je daar nu anders op?

De Visual Squash kun je ook gebruiken als voorbereiding op een lastige klus die je moet gaan doen. Visualiseer op elke hand een voorstelling van alle karaktereigenschappen die je nog nodig hebt, maak ze nog krachtiger en dan haal je ze naar binnen door je handen op je borstkas te leggen. Misschien bedenk je zelf allerlei varianten en toepassingen. Als het maar voor jou werkt!

12 Reacties to “NLP Visual squash”

 • Arthur:

  Beste Ben,

  Hier een eerste reactie van mij.
  Deze site is een heerlijke plek om kennis te maken met de basis van NLP. Het leest makkelijk en het werkt!

  Ik heb tot nu toe één menukeuze ontdekt die niet doet wat ik ervan verwacht;
  Bij de menukeuze “NLP”
  ‘NLP oefening voor jezelf’
  ‘deelpersoonlijkheden’
  kom ik weer terrecht bij ‘Visual squash’ en volgens mij is dit niet de bedoeling. Ik ben nieuwsgierig naar de ‘deelpersoonlijkheden’, maar kan deze niet vinden in dit menu. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

  Ondertussen lees ik lekker verder.

  Met vriendelijke groet,

  Arthur

 • Hé Arthur! Oh fijn, om van een ‘leek’ te horen dat het makkelijk leest. In deze oefening zet je een deelpersoonlijkheid op je ene hand en een andere op je andere hand. Het valt dus wel onder de categorie. Maar ik zal snel iets schrijven over de werking van de deelpersoonlijkheden! We vieren nog steeds feest dus je naam zit nu ook in de hoge hoed!

 • l.s.

  geweldige web-site, heerlijk, dit zoek ik al zo lang,bravo, neem binnenkort contact met je (jullie) op. Met nlp ben ik gestopt met roken dus afvallen moet toch ook, lukken??? vr. gr4. desiree louz

 • Claudia:

  Dag,

  Ik heb de visual squash gebruikt. Ik wil graag wat vaker gaan hardlopen terwijl ik het eigenlijk zo niet leuk vind. Dus op de ene hand de ‘luie’ Claudia en op de andere hand de fanatieke Claudia. Uiteindelijk kwam het erop neer dat ze het beiden goed met me voor hebben. Ze willen namelijk allebei geen hoofdpijn voor me (ben hoofdpijnpatient). De luie Claudia weet precies wanneer ze haar rustmomenten moet nemen wanneer het te druk wordt en de fanatieke Claudia weet wat ze moet doen om gezond (hopelijk geen hoofdpijn) te blijven door op haar voeding te letten en meer te bewegen. Das mooi maar uh dan ga ik nog steeds niet hardlopen. Of heb ik dan de oefening verkeerd begrepen? Graag je advies.

  Vriendelijke groet,
  Claudia

 • Ben:

  Ha Claudia,
  Ze willen allebei iets NIET voor je, geen hoofdpijn. Wat willen ze allebei WEL voor je?

  En dan die 3e (punt 6), die alle goeie dingen van de luie en de fanatieke in zich heeft? Die is heel belangrijk.

  Noem ze niet Claudia, dat is te veel JIJ, het gaat om delen van je gedrag en niet om je persoonlijkeid, geef ze een positieve naam!

  En misschien moet je je afvragen of hardlopen wel de juiste manier van bewegen voor je is … misschien moet je snelwandelen, ramen wassen of de tuin omspitten om maar wat te noemen.

  En behalve goed eten en bewegen (buiten) is voldoende water drinken ook heel belangrijk tegen hoofdpijn (afvalstoffen wegspoelen. 1,5 à 2 liter per dag, afhankelijk van je gewicht en hoeveel je beweegst enzo).

  Succes!

  • Eefje:

   Uiteindelijk hebben beide delen dezelfde (positieve) intentie. Claudia schrijft dat ze na deze oefening nog steeds niet gaat hardlopen.
   Het creatieve deel in jezelf oproepen kan wellicht hulp bieden? En willen beide delen wel ‘samenwerken’? Hoe willen ze samenwerken? Wat is daar voor nodig?

 • ben:

  Claudia en ik gingen nog even verder per e-mail en Claudia vind het goed dat ik het hier plaats:

  ——————

  “Dank je wel voor deze snelle reactie.
  Ben erg blij dat ik op jullie duidelijke site terecht ben gekomen.

  Wat willen ze allebei wel? Dat ik me goed voel!

  Maar als ik toch eigenschappen opnoem van de luie Claudia en de fanatieke Claudia dan noem ik toch eigenschappen op van mezelf? Het vreemde was wel dat ik de luie Claudia veel sympathieker vond dan de fanatieke Claudia… Vreemd.

  Misschien is hardlopen inderdaad niet de manier… goh, zo simpel kan het zijn.
  Is dat dan de ‘clou” van de oefening?

  hartelijke groet,
  Claudia”

  ——————-

  “Ha Claudia,
  Ja iemand die er zo serieus mee aan de slag is gegaan … 🙂

  Je hebt gelijk, je noemt eigenschappen van jezelf, maar door het als een deel van je gedrag te zien kan je er makkelijker van een afstandje, objectiever of neutraler over denken zonder dat het je persoonlijk raakt. Soms kan je net doen of iemand anders dat gedrag vertoont, dan is het nog makkelijker. En welk advies (vriendelijk) zou je die ander geven?

  Ja zo simpel kan het zijn, als je iets wilt en je doet het toch niet moet je misschien iets anders willen ?. De 3e deelpersoonlijkheid die je creëert weet meestal wat wél goed voor je is.

  Groet, Ben”

  —————-

  “Het werkt!
  Dankzij je duidelijke uitleg.
  Dank je wel.

  Vriendelijke groet,
  Claudia”

 • @Desiree
  Is het afvallen ondertussen gelukt?

 • Babs:

  Ah speciaal voor mij geschreven mi gudu!! Kussie en moeten toch nodig eens wat afspreken weer……

 • @Babs, ja helemaal voor jou!

 • Ilona:

  Hoi Ben,
  Even over de visual squash: jij hebt het over beelden creeeren die de overgang naar elk beeld vertegenwoordigen. Is het bij deze oef. niet de bedoeling dit aan je deel te vragen? Wat de positieve intentie is van bijv. controle? Wat brengt controle jou? en dan zo up te chunken naar de hoogst mogelijke intentie. Dan de flipside, ook upchunken en dan integeren?
  Zijn er meerder manieren om een visual squash uit te voeren? Dank voor je antwoord.
  Vriendelijk groet, Ilona

 • Ha Ilona, nee, dit is de Visual Squash zoals de Visual Squash bedoeld is. Ik denk dat jij het hebt over het werken met delen, de Spatial reframing. Dan ga je inderdaad in gesprek met je deel (gedrag), op zoek naar de positieve intentie van beide delen (die een 50-50 conflict hebben) en onderhandelen over een positief gedrag wat dezelfde positieve intentie heeft.
  De Visual Squash is een hele snelle, makkelijke manier om beter te presteren, zijn of te gedragen. Alle positieve eigenschappen van 2 (goeie) delen combineren, er een nieuw deel van maken en integreren. Als voorbeeld: vroeger, toen ik het nog eng vond om training te geven aan grote groepen, zette ik op m’n ene hand een alerte en heel ontspannen kat en op de andere een dolle jonge vastberaden en niet te stuiten jonge hond. Die eigenschappen integreren in m’n trainersmodus zorgde ervoor dat ik de hele dag al die eigenschappen had. De oefening heb ik nu niet meer nodig. Ik floep zo in m’n trainers modus.

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën