(5) NLP Metaprogramma’s: Perspectief (waarneming)
Dit NLP Metaprogramma gaat over het perspectief dat mensen hebben. Het zegt veel over stressmanagement, klant- en servicegerichtheid en over conflictoplossing. Dit vermogen neemt toe naarmate het vermogen om van perspectief te wisselen, toeneemt.
Eigen (emotioneel)
Mensen met deze voorkeur zetten zich in voor de dingen die belangrijk voor henzelf zijn. Ze kijken naar de wereld vanuit hun eigen perspectief: hun eigen waarden, emoties en overtuigingen. ‘Eigen’-mensen hebben meestal veel doorzettingsvermogen.
Praat in de ik-vorm. Over zichzelf.
Partner (empathisch)
Mensen met deze voorkeur verplaatsen zichzelf makkelijk in de situatie van een ander. Ze begrijpen de ander snel. Als iemand alléén vanuit dit perspectief denkt, of niet zo flexibel is, kan het gevaar van ‘burn-out’ de kop opsteken. Dit onderdeel van de Metaprogramma’s is belangrijk voor afstemmen op de ander en voor dienstverlening.
Praat over jou, zegt veel jij.
Waarnemer (rationeel)
Mensen met deze voorkeur kunnen zichzelf gemakkelijk in de positie van waarnemer plaatsen. Ze zijn emotioneel gedissocieerd en houden zo het hoofd koel. Deze voorkeur is belangrijk voor analytisch gerichte banen en voor het om kunnen gaan met heftige emoties.
Praat over wij en over zichzelf als ‘je’.
Een coach of iemand die andere mensen begeleidt, moet gemakkelijk kunnen schakelen tussen deze drie. Op het juiste moment waarnemer, empathisch of emotioneel kunnen zijn. Iemand die minder goed is als ‘Waarnemer’ kan wel leren om te dissociëren en oefenen in het waarnemer zijn.
Dat vind ik nou zo fijn van NLP en van de Metaprogramma’s, het stopt je niet in een hokje waar je nooit meer uitkomt, maar geeft kansen voor verandering aan en tools om dat snel te doen.
De volgende aflevering van de serie NLP Metaprgramma’s gaat over Motivatiefactoren, maar ik schrijf de eerstvolgende keer een samenvatting over de NLP Metaprogramma’s ‘Waarneming’.