web analytics

NLP werkt nooit

“Werkt NLP altijd?” Een vraag die ons vaak gesteld wordt.

Antwoord: NLP werkt nooit, het zijn de mensen waar we mee werken die werken. Iemand die WIL veranderen, er zelf niet uitkomt en hulp vraagt aan iemand die NLP kan toepassen en samen komen ze er dan uit.

Als coach vind ik soms dat ik niet veel doe. Ik stel veel vragen en de cli├źnt doet het werk.

NLP werkt nooit,

jij wilt veranderen en dat werkt.

6 Reacties to “NLP werkt nooit”

 • christianne:

  Heel erg mooi, en heel erg WAAR ook, deze definitie van NLP.

  Als een mens wil veranderen liggen alle hulpbronnen al in hem of haar. De kunst is inderdaad alleen ze door goed vragen te stellen – en door degene die gecoacht wordt goed te zoeken in zichzelf, te vinden.

  Als coach sta je naast diegene en het enige wat je doet is vragen, helpen, sturen. Prachtig vind ik dat. Maar ook wel moeilijk.

  Als deelnemer aan een NLP Practitioner cursus vond ik het in het begin heel erg lastig om niet in te vullen, advies te geven, te zeggen wat iemand moest doen.

  Zo ben ik namelijk opgevoed, met een moeder die dat supergoed kon (invullen, regelen, adviseren, bepalen), ben het zelf ook gaan doen, en aangezien ik ook nog eens 9 jaar secretaresse als secretaresse en nu als office manager werk, werd ik er ook nog eens voor betaald om mensen dingen (problemen) uit handen te nemen, dingen voor ze te regelen en bepalen.

  Dan was ik voor vriendinnen ook nog degene die altijd advies gaf, die gekscherend dr. Phill werd genoemd…. vanwege harde doch eerlijke adviezen…

  En dan sta je daar op die opleiding, en moet je dat loslaten. Dat patroon waar je zo bekend mee bent, waar je je zo comfortabel bij voelt.

  Opeens moet je loslaten, niet meer invullen, niet meer zeggen wat iemand het beste kan doen. Want als je dat doet, beledig je eigenlijk de ander, aangezien die het zelf wel weet, als ie maar goed genoeg zoekt en voelt.

  En dat is voor mij heel erg lastig geweest, (en nu soms nog) maar wel heel verhelderend.

  Mijn Grote Complimenten voor deze site. Wat ben jij een mooi en rijk mens en wat doe je prachtige dingen met NLP. Ik sta nog maar aan het begin van de NLP-weg, maar ik ga deze site zeker als inspiratiebron gebruiken!

  groetjes
  Christianne

 • Een blozende ­čÖé als dank voor je mooie compliment. En je verhaal kon het mijne zijn. Toen ik de Prac deed was dat ook de feedback die ik kreeg: invullen en altijd maar gratis advies geven, altijd maar beter weten wat anderen moesten doen! Gelukkig ben ik daarvanaf. En heb meer tijd om te observeren en echt te luisteren, want soms willen mensen de oplossing niet horen, dan willen ze alleen nog maar vertellen.

 • christianne:

  Ja, heel erg herkenbaar… wat ik zo ontzettend mooi vind is, dat wanneer ik het invullen en – haast dwangmatig door jarenlange ervaring – adviseren loslaat, komen er opeens de mooiste dingen uit de ander.

  En dan realiseer ik me heel heftig dat dat er nooit uitgekomen was, als ik daar weer als een betuttelende soort lerares / moederfiguur had staan verkondigen wat diegene moest doen ­čÖé

 • We komen het in de NLP opleidingen die we geven zo vaak tegen. Bijna ‘iedereen’ heeft daar de grootste moeite mee. Voor sommigen is het bijna heiligschennis om geen hulp meer aan te mogen bieden. “Ik kan toch zo goed helpen door een oplossing te geven.” Ook het afleren van oplossingen aanbieden vanuit de eigen Metaprogramma’s en waarden tot en met het afleren van suggestieve vragen stellen is een zware dobber voor menigeen.

 • christianne:

  Ja, het is vaak zo lastig omdat je denkt het antwoord te weten of de oplossing te weten. Maar als ik me van dat gedrag bewust word, voel ik me ook een ontzettende betweter. Ik zit nu vermoedelijk in de ‘bewust onbekwame’ fase, het is licht onbehaaglijk ­čÖé maar ik kom er wel doorheen,haha.

 • En natuurlijk weet je soms de oplossing omdat je als buitenstaander anders en een beetje objectiever kijkt. Die ander komt ook bij je omdat die denkt dat je het weet. De ware kunst is dan je vragen zo te stellen dat die ander de oplossing die jij in je hoofd had, zelf ontdekt.

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorie├źn