web analytics

Antwoord op: NLP je levensmissie

Jef reageerde op m’n stukje van gister: “NLP Je levensmissie in een kwartier”.

Jef zei… Ik ben ervan overtuigd dat beginnen antwoorden opschrijven inderdaad zal helpen om te ‘voelen’ welk het juiste antwoord is. Veel beter dan er gewoon ‘over nadenken’. Ik stel me wel de vraag of deze techniek in de praktijk altijd en voor iedereen toepasbaar is. Wat als je in een bui, toestand, periode of weetikveelwat bent waardoor je niet tot je ‘kern’ geraakt en dus niet het antwoord kan verzinnen en opschrijven dat je doet huilen? (En je je daar niet eens bewust van bent.) Zijn er andere manieren of technieken om hier verder mee te werken?

Ben antwoordt: Fijn dat je de vraag stelde Jef, het heeft me geholpen iets specifieker te zijn. Ik schrijf hier over eenvoudige NLP technieken die je zelf kunt doen. Deze heeft dus iets meer uitleg nodig.

Er is geen enkele NLP techniek die altijd voor iedereen geschikt is. Iedereen heeft zo zijn eigen (NLP Metaprogramma) voorkeuren. Ook de periode waarin je zit, kan al verschil uitmaken. Daarom leer je als NLP-er om flexibel te zijn en het zo nodig net zo lang anders te doen tot je het gewenste resultaat bereikt hebt. Sommige mensen zouden de antwoorden kunnen visualiseren en ik weet zeker dat mijn vriend Joost, die componist is, bij de antwoorden die hem raken een stukje op z’n piano gaat pingelen.

OK, voor deze NLP oefening moet je een paar zaken in acht nemen:

  • Ga ergens alleen zitten, laat je niet storen of afleiden.
  • Je moet vastbesloten zijn om je doel (stap 4, te WILLEN bereiken).
  • Je hebt wat discipline en doorzettingsvermogen nodig om als het na -tig antwoorden niet lukt toch door te gaan.
  • Focus, concentreer je, denk nergens anders aan (eventueel ga je in een lichte trance, helemaal ontspannen).

Voor diegenen die zo’n moeilijke “weetikveelwat periode” hebben dat ze het niet kunnen verzinnen, kan het al helpen om dat als eerste antwoord op te schrijven: “Ik heb het zo moeilijk dat ik het niet weet.” Wellicht volgt er dan een tweede … een derde … sommige antwoorden zullen je raken, hoewel je er niet van hoeft te huilen. Dan ben je op de goeie weg. Onderstreep die. En lees ze af en toe terug, denk er even over na.
Hou vol … misschien ga je wel huilen uit wanhoop … haal adem en ga dan verder en er komt een antwoord waarvan je zeker weet dat het goed voor je is.

Als je echt zo in de puree zit dat je het antwoord ‘echt’ niet weet, is het waarschijnlijk beter om ‘levensmissie’ te veranderen in ‘missie’. Missie dit jaar, deze week, missie voor vandaag, missie vanavond. Precies die termijn die jij kunt overzien, misschien ietsje verder zodat je iets nieuws ontdekt.

Dan hebben we nog twee vragen die we als NLP-er bijna dagelijks stellen: “Stel dat je het wel wist? Wat zou het antwoord dan zijn?”

En we hebben nog een typische NLP opdracht: “Doe maar net alsof je het weet.”

Je zou de Logische Niveaus kunnen lopen om erachter te komen wat je levensmissie is etc etc. Ik zag op je hersenspinselsbuikverzinsels blog dat je met de NLP Masteropleiding bezig bent Jef :-), je kent de technieken. Ik zal hier nog een paar keer op terugkomen. Dankjewel, je hebt me geïnspireerd om er meer over te schrijven :-).

En voor de niet NLP-er die het zo moeilijk heeft dat hij/zij er niet alleen uitkomt, doe het dan samen met een vriend of vriendin, vraag om hulp, of vind een NLP-er die je helpt.

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën