web analytics

Het NLP web gesponnen

Naar aanleiding van mijn artikel: NLP oefening in jezelf goed voelen schreef Jef een artikel op zijn blog, waar ik weer een reactie op achterliet, waarop Jef me mailde en ik reageerde en zijn vraag beantwoordde. Is het NLP web nu gesponnen of niet 😕

Op 07-09-07
Ben Licher heeft een nieuwe reactie op uw bericht “ als je jezelf goed wil voelen…” achtergelaten:

He Jef, leuk :-). Bedankt voor de link. Alleen duiken wij Bandler NLP-ers niet terug naar het gevoel van toen, we halen het op en brengen het naar het hier en nu zodat je werkelijk beseft dat je je nu weer goed kunt voelen.

Geplaatst door Ben Licher op hersenspinsels en buikverzinsels op 9/07/2007 12:43 AM

Jef Cumps schreef op 08-09-07:

Hallo Ben,

Bedankt voor je reactie op m’n laatste blog post. Ik wist niet dat er verschillende ‘stromingen’ binnen NLP waren en dat Bandler NLP’ers niet naar het verleden teruggaan. Interessant. Kan je me daar iets meer over vertellen of me laten weten waar ik daar meer info over vind? Of erover bloggen 😉

Bedankt!! Groetjes, Jef

Ben antwoordde op 09-09-07:

Ha Jef,

Zeker zijn er meer stromingen. Kijk maar naar Eric Schneider, die gooit er een spiritueel sausje overheen, anderen het enneagram, die weer familieopstellingen. Bekende namen zoals Dilts, Michael Hall, Tad James, Anthony Robbins doen allemaal hun eigen ding met NLP. In NL zijn er veel instituten die hangen aan de ‘klassieke’ NLP. Niet meegegroeid met de ontwikkelingen. Vandaar dat wij naar Bandler zijn gegaan voor onze opleidingen, de bron en de grote ontwikkelaar, vernieuwend (in ons model van de wereld :-).

En inderdaad, van Bandler hebben we geleerd om niet terug te gaan naar het verleden om iets opnieuw te beleven. Alle gevoelens creëer je nu, gevoelens in het verleden bestaan niet meer. Door terug te gaan naar een herinnering zou je er ook te diep in kunnen rollen. Je kent het principe van Ankeren. De externe gebeurtenis triggert het gevoel. De oefening die ik beschreef ging om een goed gevoel naar boven te halen en in het nu te ankeren, zodat je het in de toekomst weer kunt gebruiken.

Door terug te gaan wordt een negatieve ervaring opnieuw geankerd (wat bij regressie ook gebeurt). Door iets naar het NU te halen heb je het beter onder controle. Zowel negatieve als positieve gevoelens. De negatieve net voldoende herbeleven zodat je de strategie kunt achterhalen en die veranderen ofzo, het ligt natuurlijk aan wat je ermee wilt bereiken, het moet wel nuttig zijn om vervelende gevoelens terug te halen. De positieve haal je volledig naar het nu om ze eventueel te versterken … en je nu nog beter te voelen.

Met de Time Line bijvoorbeeld kan je terug naar gebeurtenissen in het verleden, dissocieer van de gebeurtenis, die laat je daar waar die thuishoort en vervolgens neem je positieve gevoelens of lessen mee naar het heden. Het nu.

Als je als Prac aan het werk bent met iemand is het heel belangrijk om door je taalgebruik dat te sturen. Dus niet, “ga maar terug naar die herinnering” maar “haal het gevoel naar boven, voel je nu zoals je je toen voelde”.

Door te beseffen dat gevoelens alleen in het nu bestaan, dat jij ze onder controle hebt, ze op kan roepen wanneer je wilt, besef je ook dat je de keus hebt om je zo te voelen zoals jij dat wilt. En ik adviseer dan meestal om je dan maar goed te voelen … :-).

Wel, ik heb weer plenty om over na te denken en in een post te verwerken, misschien dat niet NLP-ers het ook begrijpen :-).

Groet, Ben

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën