web analytics

NLP Hypnotische taalpatronen, het Milton Model

Milton Erickson maakte in zijn hypnotische werk zeer systematisch en vaak op ongebruikelijke manieren gebruik van taal. Deze patronen werden voor het eerst beschreven door Richard Bandler en John Grinder in hun boek ‘Patterns of the Hypnotic Techniques of Milton H. Erickson M.D., Vol.I’.

Toepassing van dit ‘Milton Model’ is een voorwaarde voor effectieve hypnotische communicatie, en in alle voorbeelden van inductie die in het boek voorkomen zijn deze taalpatronen gebruikt. Alleen al door het lezen van de talrijke voorbeelden van inductie (trance, methode om ontspanning te bereiken) op NLP mij kan je onbewust beginnen je de hypnotische taalpatronen eigen te maken. In deze serie artikelen worden de patronen explicieter gemaakt, zodat je kunt oefenen met één patroon tegelijk om ze uiteindelijk systematisch in je gedrag te integreren.

Dat hoeft niet perse als hypnotiseur te zijn. Als je tegen je kinderen zegt: “Wil je je tanden poetsen vóór- of nádat je gaat douchen?” gebruik je al een combinatie van verschillende Milton taalpatronen.

Omgekeerde Meta Model patronen

Het Milton Model wordt vaak het omgekeerde van het Meta Model genoemd. Het Meta Model, dat uitvoerig wordt beschreven in ‘The Structure of Magic, Vol. I’ van Bandler en Grinder, is een verzameling taalpatronen die kunnen worden gebruikt om ervaringen specifieker te beschrijven. Het MiltonModel daarentegen biedt de gebruiker manieren om ‘effectief vaag’ te zijn. Een communicator die ‘effectief vaag’ is, kan uitspraken doen die concreet klinken maar die toch algemeen genoeg zijn om een adequate afstemming op de ervaring van de luisteraar mogelijk te maken, wat die ervaring ook is.

Het Meta Model biedt manieren om specifieke informatie die in een zin wordt weggelaten, boven water te krijgen; het Milton Model biedt manieren om zinnen te maken waaruit bijna alle specifieke informatie is weggelaten. Dit zet de luisteraar aan om de open plekken in te vullen vanuit zijn of haar unieke innerlijke ervaring.

RaVisie heeft (met toestemming) de beschrijvingen van het Milton Model vertaald uit het boek: “The Structure of Magic, Vol. I”. Ze komen allemaal hier te staan, zo hier en daar toegelicht met eigen ervaring. Ervaring als NLP* en ervaring als NLP Trainer, opgeleid door Richard Bandler.

Ondertussen heb ik al een paar Milton – en een paar Meta Model taalpatronen beschreven en hier op de site gezet. In de menubalk kan je de overzichten zien. De gelinkte stukken zijn klaar. Misschien had ik eerder deze inleiding moeten schrijven. Ach, verwarring is één van de beste hypnose technieken :-). Als alle stukken klaar zijn zal ik ze ook beschikbaaar maken als download.

2 Reacties to “NLP Hypnotische taalpatronen, het Milton Model”

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën