web analytics

NLP Submodaliteiten (3)


Antwerpen-kleinHa Ben,
Mijn volgende vraag hier dan:
Stel dat iemand jou aan het coachen is, jij bent dus de klant:
Coach: “Ben, geloof je dat morgen de zon gaat opkomen?”
Ben: “Ja.”
Coach: “Waar zie je het beeld dat hierbij hoort?”
Ben: “Daar.” (je wijst ergens).

Mijn vraag hierbij is:

  1. Hoe zoek je naar de locatie van het beeld? Wat is JOUW strategie om te achterhalen waar de locatie van het beeld is?
  2. Hoe weet je dat dat beeld daar is in die locatie? Hoe controleer je dat?
  3. Is het beeld echt wel daar of denk je dat het beeld daar is?

Groet, Fatih

Ha Fatih,
Je hebt me aan het nadenken gezet.

  1. Ik zoek niet naar de locatie, die dient zich gewoon aan. In een fractie van een fractie van een seconde staat het beeld ergens. Ik hoef er dus ook niet naar te zoeken. Ik kan geen strategie achterhalen. Ooit heb ik besloten dat mijn intuïtie klopt. Misschien is dat de strategie.
  2. Ik zie het. Ik kijk ergens anders heen, kijk terug en het beeld is er. Ik controleer eigenlijk niet. Het is er gewoon. Ik accepteer.
  3. Leuke, ja, voor mij is het beeld echt. Ik zie het. Of ik nou denk dat het er is of niet. Het is er. Dus voor mij is het reëel. We creëren onze werkelijkheid. En kunnen beelden reproduceren die er werkelijk waren. Het komt naar boven ploppen.

Laatst iemand (48 jaar). Kreeg een telefoontje van iemand uit haar jeugd. Van toen ze 15 was. Ineens kwamen die beelden uit die periode weer tevoorschijn, nooit meer aan gedacht en plop …!

Soms heb ik beelden in dromen. Kon m’n hele gehoorgang zien en troep eruit gooien. Het was een prachtige droom. Heerlijk voor m’n gehoorgang. Nooit zo gezien, maar nu, na die droom, kan ik die beelden makkelijk reproduceren en ervan genieten. Fantasie?

Ik kan een beeld verplaatsen naar een andere locatie. Ik denk dan gewoon dat het ergens anders staat. Bas doet dat met een ‘straal’ (en een vingerbeweging) maar de plek waar het voor het eerst ‘opkwam’, blijft de plek waar het eigenlijk staat.

Je kan een beeld verplaatsen en het eigenlijk overal zien. Dat is de kracht van werken met submodaliteiten, je kan ze veranderen. Meestal, als er iets fout zit en je hebt een bepaald beeld steeds op dezelfde plaats, kan je het veranderen. Je besluit dat je het ergens anders wilt hebben, het nemen van het besluit, daar gaat het om. Het verplaatsen van het beeld is daar een gevolg van.

Verwar ‘visueel zijn’ (herinneringen ophalen via beelden, woorden zoeken via beelden) niet met herinneringen (parate kennis) die er gewoon zijn. Als ik moet nadenken over iets (visueel) om die herinnering naar boven te halen en ik dus op dat moment naar boven kijk dan is dat heel anders dan wanneer ik me iets meteen herinner en dat beeld op een bepaalde locatie heb.

Verander de locatie van het beeld, verandert je gevoel er dan ook over? Bas veranderde vanavond de locatie van zijn beeld van een witte fiets. Het veranderde in een zwarte fiets. Daar had hij een ander gevoel bij. Daarom werken we met submodaliteiten, om een gevoel ergens over te veranderen, voor de verandering.

Groet, Ben

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën