web analytics

Leren visualiseren

NLP maakt onderscheid in de 5 zintuigen: zien, horen, voelen, ruiken en proeven.

inaasappelZien is niet alleen naar buiten kijken, het gaat ook om de interne beelden die je creëert. Als je NLP Metaprogramma voorkeur ‘Visueel‘ is dan ‘zie’ je veel plaatjes langskomen als je nadenkt. Elk Metaprogramma gaat over gedrag. Gedrag is aangeleerd en dat kan je veranderen of verbeteren. Visualiseren is geen bijzonder talent ofzo. Iedereen kan het. Deze eenvoudige oefening is voor de mensen die hun visuele kant willen verbeteren.
Kijk naar iets in je omgeving. Het maakt niet uit wat: een boek, je toetsenbord of je muis of kijk naar de sinaasappel.

 1. Doe je ogen dicht en bedenk hoe het eruit ziet.
 2. Doe je ogen open en kijk er weer naar.
 3. Doe je ogen weer dicht en doe net alsof je het ziet.
 4. Doe je ogen weer open en concentreer je op de vorm van je object.
 5. Herhaal stap 3.
 6. Doe je ogen weer open en concentreer je op de kleur van je object.
 7. Herhaal stap 3.
 8. Doe je ogen weer open en concentreer je op een ander aspect van je object.
 9. Herhaal stap 3.

Oefen dit met allerlei dingen om je heen of denk aan iets dat je goed kent, je geliefde, de vaste route naar je werk, je kat of weet ik wat, iets waar je vertrouwd mee bent. En beschrijf in gedachten hoe dat eruit ziet. Wat zie je allemaal? Visualiseer de boodschappen die je moet gaan doen of maak plaatjes van dingen die je wilt onthouden.

Blijf oefenen. Je zult zien dat je meer gaat zien, meer oog voor details en een beter geheugen krijgt.

Als je geoefend hebt, doe dan eens de Visual squash.

8 Reacties to “Leren visualiseren”

 • NLP Leren visualiseren | RaVisie Blog:

  […] iets uitgebreidere artikel over NLP leren visualiseren kan je lezen op NLP mij. This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink. ← NLP de Visual […]

 • rob:

  Beste,
  bedankt dat ik vond wat ik al lang zocht 🙂 , namelijk hoe leer ik beter visualiseren. Ik heb die techniek dringend nodig voor healing “on myself”.
  Bij Carl Simonton vond ik interessant materiaal, alsook in het boek “bondgenoot” van Dr. Henk Fransen.
  mvg
  Robert

 • robert:

  Ben,
  Henk Fransen schreef een boeiende autobiografie van de immuuncel. Daarom waarschijnlijk “bondgenoot” om aan te tonen dat de lege cel, zoals hij dat noemt, kanker, erg gelijkt op een normale gezonde cel, maar er heel triestig uitziet.cellen met teweinig vreugde, ze hebben iets te vertellen,… Heel grappig, er zou ook een toneelstuk op geschreven zijn hoorde ik zopas.
  groeten , rob

  • Haha, ooit toen ik kanker had, besefte ik dat ik behoefte had aan lachende cellen! Iemand deed me een hypnose en zorgde voor giechelende cellen. Ik heb ook nog 6 weken gegiecheld 🙂 Lang geleden en volledig genezen 🙂

 • rob:

  Hi Ben,
  Dat is toch een mirakel !
  maar ik geloof zeker ook in mijn geval dat ze de wereld nog niet uit zijn 🙂 Nu pas besef ik dat “erg serieus” zijn een kwalelijke ziekte is.
  Die hypnozetherapie zou dat werken bij mij of moet je daar een bepaalde instelling voor hebben ? Is dat betaalbaar, zijn er goede therapeuten in onze omgeving Antwerpen-noord ?Momenteel doe en krijg ik Reiki van twee schatten van mensen. Bij één van hen deed ik een eier-sessie, ik was verbaast over wat ze me vertelde. Ik heb ook wat oude cassetjes van Louise Hay , ook erg opbeurend en positief. Toen ik mijn oncoloog 3 maand geleden zag, was hij erg pessimistisch. Hij heeft ook maar 3 tools. Opereren, bestralen en chemo. Als dat niet “aanslaat”, ja dan ben je eigelijk een vogel voor de kat. Ik dacht nu wordt het tijd dat ik zelf wakker schiet, want DE “wetenschap” is er vooral één van veel beloven en van alternatieven zijn ze erg wars. Men gelooft dat er ergens wel een molecule zal ge-engeneerd worden, die “het” zal oplossen ! Natuurlijk is hier veel geld mee gemoeid en daarom duld men geen pottekijkers of alternatieven.
  maar goed
  dat er nog wel alternatieven bestaan, want zo’n zaaltje vol chemopatienten is geen lachtertje. De meesten zitten in een diep moreel dal en wie ze daar gaat uithalen zal van henzelf afhangen. De moed erin houden is de eerste stap zou ik zeggen en verder kijken dan mijn neus lang was :), geloven in de hogere intelligentie en vertrouwen is een pluspunt.
  groetjes,
  rob

 • Ha Rob, ik ken wel een heel goede NLP-er rond Antwerpen! Vul in het contactformulier even je email in, dan stuur ik je z’n gegevens.
  http://www.benlicher.nl/kanker-en-toen-17-tips-voor-mij/ M’n babbel blog. Hier staan nog wat tips en adressen.

  Hypnotherapie kan zeker werken, je overtuigingen veranderen!

  Groet, Ben

 • rob:

  goede nlp-er in antwerpen.
  ben juist terug uit Rhodos, je kan hem doorsturen nu
  bedankt alvast,
  Robert

Laat een bericht achter

NLP Opleidingen
http://ravisie.nl/nlp/opleidingen
Categorieën